Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Wam, ze juz mnie troche krew zalewa z falujacymi obrotami w M40, mam wymieniony caly rozrzad na nowy ( walek i cala reszta ) przewody, swiece , wczoraj wykapalem silniczek krokowy, i ... dalej to samo, faluja i faluja, silnik skacz i sie trzesie, no i dzisiaj grzebalem sobie przy silniku i zaczal padac deszcz, wiec sie schowalem w aucie, odpalilem silnik i siedzac w tej ciszy przysluchalem sie pracy pompy paliwa, i wiecie co ? doslownie idealnie synchronicznie ze spadkami obrotow i falowaniem silnika faluje praca pompy, ona sobie tak jeczy po cichu i co jakis czas sobie tak przerywa w tym jeczeniu i dokladnie w tym samym momencie spadaja obroty do 500 i trzesie autem. Moja mysl jest taka, ze pompa ta dokancza swojego zywota i mozliwe, ze jest przytarta i nie pracuje tak jak powinna, podaje za malo paliwa w niektorych momentach i dlatego tak obroty skacza. Nawet jak przyspieszam, to czuc takie niedomaganie gazu, tzn przy maksymalnie wdepnietym pedale gazu auto przyspiesza skokami, traci moc i sie rozpedza , traci i sie rozpedza. Dlatego prosba do Was, abyscie mnie utwoerdzili w przekonaniu, ze to pompa moze byc odpowiedzialna za ten caly syf, bo wedlug mnie wszystko na to wskazuje.

p.s

tak wogole, to gdzie ina sie dokladnie znajduje ?

BMW e39 525d M57

GG 3437874

Opublikowano

Ja bym się przyjżał najpierw regulatorowi ciśnienia paliwa to on może być przyczyną falowania i dławienia się autka. Ja tak kiedyś miałem regulator za bardzo dławił przepłytw paliwa i pompa wyła bo miała większe obciążenie, wprawdzie bujania obrotami nie miałem ale moc raz miał raz nie miał,wymieniłem i jak ręką odją, ale to nie było BMW. Poza tym na wogóle wyłączonej pompie paliwa silnik będzie jeszcze normalnie pracował przez parę sekund, bo ciśnienie na listwie i w przewodach jeszcze jest.

P.S. wycie pompy w rytm opadających obrotów może być spowodowane spadkiem napięcia w inst elektrycznej, alternator nie będzie ładował przy obr rzędu 500 /min a spadek napięcia o 1V będzie słyszalny dla ucha

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
nie mam gazu, na samej benzynce jezdze. Dla dla mnie ta pompa za glosno chodzi i nierownomiernie wyje, jak ona przygasa, to razem z nia przygasa silnik, ,obroty nie spadaja ponizej 500, ale i tak trzesie strasznie.

BMW e39 525d M57

GG 3437874

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
moje e30 320i.....ja juz się prawie poddałem...chyba mam podobny problem u mnie albo jest dobrze albo auto chodząc na wolnych obrotach nagle dostaje "padaczki" obroty maleja spadaja auto dławi sie i niereaguje na "pompowanie gazem" wtedy przytyka sie i czasem strzela w przepływomierz (niemam gazu!!!!)...wymieniałem juz cały przepływomiez ale nic niepomogło,wymieniłem tez swiece oraz cisnieniowy rególator paliwa:-( 240zł i nic to niedało czasem jest dobrze a czasem musze zgasić silnik odpalić go ponownie i przegazować wtedy wszystko się normuje,sprawdzałem tez pompe paliwową i nabiła 5atm. wiec sądze to to raczej niejest problem wynikający z braku paliwa ale przyznam ze moje bmw ma przycięcie tak przy 5000tyś.chyba jeszcze pojade podłączyć ją na KTS bo już niemam sił obrotów przez chwile stoi a pużniej idzie do końca już niewiem co mam robić...klęska wymieniłem też gumę ta idącą od przepływomierza by wyeliminować lewe" powietrze...pomocy brak mi sił
Opublikowano

Scigany , zanim zaczniesz pompe paliwa wyciagac ze zbiornika, powiedz kiedy wymieniales filtr paliwa, moze to on jest dobrze zapchany.

Sprawdz filtr, jak bedzie ok, to wyciagaj pompe.

Opublikowano
A pompa jest pod kanapą z prawej strony samochodu. Wyjmij kanape, to bedziesz mogl ja lepiej osluchac. Btw, masz gaz??