Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczące klimatyzacji. Mam manualna klime w moim e34,muszę ją nabijać co ok. 1,5 roku, żeby poradziła sobie w pełni z obecnymi upałami, w tym czasie ubywa ok. 300 g czynnika chłodzącego, co wystarczy aby nie chłodziła jak potrzeba. Nadmieniam ,iż filtr kabinowy jest czysty, w zimie regularnie była włączana klima. Moje pytanie to czy ubytki czynnika chłodzącego w takiej ilości w przeciągu 1,5 roku to normalne? I czy ubytek ok. 300 g czynnika ( nie więcej), może aż tak wpłynąć na wydajność klimy, a może coś porostu nie działa jak należy. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

robertus

Opublikowano
no wlasnie, ja slyszalem ze na tym starszym R22 ( jak sie nie myle ) ubywanie to normalne , a na R134 to chyba nie , przynajmniej u ojca w E124 przez pare lat nic nie dopełniał i nadach chodzi, a w BMW nie wiem - jeszcze nie napełniłem :)
Opublikowano

ja się kiedyś zapytałem specjalistów od montażu klimatyzacji co ile się nabija klimatyzację w samochodzie.

Odpowiedź była dla mnie zaskakująca :shock:

Instalator w odpowiedzi zadał mi takie pytanie: "a co ile czasu nabijam czynnikiem lodówkę??" "jeżeli ubywa czynnika to znaczy że jest gdzieś nieszczelność przez którą w mniejszym lub wiekszym stopniu czynnik ucieka."

Opublikowano

Instalator nie miał racji, niestety.

W lodówce układ jest zalutowany i nie ma możliwości ucieczki gazu, więc lodówki dopełniać nie trzeba.

W układzie samochodowym jest wiele połączeń skręcanych z uszczelnieniem o-ringami, jest uszczelnienie wałka sprężarki i choćby nie wiem, jak to poskręcać, to cząsteczki gazu powolutku będą tymi uszczelnieniami przenikać. Doszczelnienie układu daje olej, ale zimą, gdy uszczelki twardnieją a olej nie krąży w układzie zawsze coś ucieknie.

Z tego też powodu zaleca się regularne włączanie klimatyzacji nawet zimą!

Jest też drugi powód, dla którego należy raz na czas jakiś wymienić czynnik nawet jeżeli go nie ubywa / klimatyzacja działa - trzeba zmieniać spracowany olej krążący w układzie, od którego zależy żywotność sprężarki.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

PiotrJakub ma racje

ubytek czynnika rzedu 10 % rocznie jest normalny - nawet jezeli uklad klimatyzacji nie a wyraznych wyciekow (nieszczelnosci)