Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie!

uświadomcie mnie, bo zauważyłem 2 dni temu iz po jezdzie - gdy silnik jest ciepły - i wyłacze go i od razu przekręce stacyjke ponownie w celu uruchomienia, nie zapala mi sie kontrolka oleju! :shock: po zapaleniu silnika kontrolka nie zaświecea sie oczywiscie.

gdy odczekam - ok 10 sek - i przekręce stacyjkę, kontrolka swieci i po zapaleniu silnika gaśnie.

czy spotkaliscie sie z czymś takim? czy powodem tego moze byc niski stan oleju?

pozdro!

!!! biało-niebieska szachownica !!!
Opublikowano

normalna kolej rzeczy jest to poprostu bezwładność czujnika ciśnienia oleju tak jak wskaźnika paliwa widocznie gdzieś w obwodzie jest układ opuźniający reakcje czujnika po to aby przy małym stanie oleju nie mrygało ciśnienie oleju na zakręcie czy przy hamowaniu, u mnie też tak jest i w poprzednim aucie tez tak miałem. ABS też nie zapala się odrazu po ponownym przekręceniu kluczyka trzeba odczekać jakieś 10 s.

A poza tym sprawdz stan oleju będzie najprościej

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
hm...ciekawe. nigdy tego nie zaobserwowałem wczesniej. dlatego zadałem takie pytanie, bo wydało mi sie to dziwne.
Opublikowano
może sie źle zrozumieliśmy mam na myśli że jak zgasisz auto i natychmiast przekręcisz kluczyk to kontrolka zapala sie z jakimś tam opóźnieniem np 5s jeśli sie nie zapala to jest prawdopodobnie coś nie tak

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

To ciesz sie ze tak masz bo ja mam tak samo :D

To prosty sposob na sprawdzenie czy masz dobre cisnienie na pompie jesli nie zapala sie natychmiast to znaczy ze do tej pory co sie nie zapali to trzyma cisnienie :)

Mozna to tez spr w nastepujacy sposob

- zaciagamy reczny do oporu

- wrzucamy piaty bieg

- delikatnie puszczamy sprzegla az do zgasniecia silnika i kontrolka nie powinna nawet zamrugac az do calkowitego zgasniecia silnika

Nie wiem czy pamietacie ale taki manewr w maluchu nie do zrobienia bo zaraz zaczyna sie jarzyc :D

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

no wiec oblookałem to i rzeczywiscei macie racje - bez względu na wszystko, kontrolka po zgaszeniu silnika nie zapala sie od razu po ponownym zapaleniu, po przekręceniu kluczyka w stacyjce, zapala sie po jakims czasie.

dzieki za odp.!!

pozdro!!