Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem typu zapaliła się kontrolka abs i odrazu przestał działać prędkościomierz żadnej reakcji.Co ciekawe obrotomierz działa .Co może być przyczyną tej usterki.Czy prędkościomierz jest zależny od abs-u.Dziekuję.

Zapomniałem jest to 540 i

Ewentualnie jaszcze jakiś rysunek lub dane gdzie w aucie mogę to znależć tzn. czujnik abs lub sterownik.

Opublikowano
padł czujnik ABSu tylne lewe koło

Dlaczego uważasz ze to akurat to koło z tego co wiem są cztery czujniki a i czy jest zależny od tego prędkościomierz.

Opublikowano
Bo tylny lewy czujnik ABS jest odbpowiedzialny za ABS ASC i predkosciomierz , a reszta czujnikow tylko ABS i ASC . I uwazaj zeby ci nie uszkodzili pierscienia magnetycznego na lozysku z ktorego czyta czujnik ABS . Ja mialem taki przypadek i miesiac czasu szukalem przyczyny ,nawet w serwisie nie wiedzieli co jest , stwierdzili komputer ABS a to byl tylko uszkodzy jeden magnes na lozysku przy nieumiejetnej zmianie czujnika ABS, poprostu czujnik nie chcial wyjsc wiec w warsztacie ktory mi to robil pomogli mu srubokretem i uszkodzili ten pierscien . Czujnik musi sam wyjsc a jak nie to mozna mu pomoc ale z glowa , przedewszystkim nie wbijac nic na hama do srodka jak w moim przypadku . Czunjnik nie jest drogi kolo 200zl w serwisie a wymiana dla fachowca to 5 min .
Opublikowano
No i oczywiscie najlepiej podlaczyc pod komputer auto i ci powie ktory czujnik jest uszkodzony ale na bank tylny lewy jak predkosciomierz tez nie dziala
Opublikowano
No i oczywiscie najlepiej podlaczyc pod komputer auto i ci powie ktory czujnik jest uszkodzony ale na bank tylny lewy jak predkosciomierz tez nie dziala

Witam własnie jeszcze czekam na wymianę tego czujnika,bo macherzy nie mają wolnego czasu teraz.Ale w 98% może być to bo wczoraj jadąc wjechałem na garb i zaczęło działać wszystko. No i się nacieszyłem przejechałem ze 20 km i przy chamowaniu znów sie pozapalały kontrolki,a zcujnik już kupiłem tak wieć pewnie coś nie styka tylko .A sprawdzajcie ceny w serwisach autoryzowanych i porównujcie z cenami w sklepach.Ja np.trafiłem czujnik w serwisie o 130 zł taniej niż w 4 sklepach a nie wspomnę u mechaników.Dziekuję za pomoc.

Opublikowano
swieta prawda , ludzie nawet nie dzwonia do serwisu bo z gory zakladaja ze jest drogo a to nie zawsze prawda ja juz nie raz sie przekonalem , i czesto jest nawet taniej niz w sklepach z czesciami . Koledze padla podstawa walu w E32 i kupil wyrabana uzywke za 250 zl ktora sie do niczego juz nie nadawala a w serwisie nowa kosztowala 200zl . Nie ktore czesci na prawde sa nie drogie. Czesto na gieldzie widze ceny i sie smieje bo wiem ile dana czesc kosztuje w serwisie , a ktos za uzywana wola czesto nawet kilkakrotnie drozej niz nowa w BMW .