Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie do użytkowników manuali - czy u Was też drążek ciężko chodzi po prawej stronie od położenia "luz"? Powiedzmy, że pchnę go w prawo (tak jakbym zaraz miał wrzucić piątkę), i on tak już zostaje. Nie wraca na środek. Tak samo jeśli miałem go na piątce i chcę wrzucić na luz, to nie tylko muszę drążek pchnąć do tyłu ale również i w lewo, bo sam nie wróci. Natomiast po lewej stronie (tam gdzie jest jedynka i dwójka) wszystko chodzi jak masełko i drążek sam wraca na środek na luz.

Jak się samochod rozgrzeje, to jest trochę lepiej i zaczyna sam wracać na środek, ale też z oporami. Mam odczucie, że z wiekiem robi się coraz gorzej. Olej w skrzyni wymieniałem, ale nic to nie zmieniło.

Podobno do wymiany jest element nr. 28 na tym diagramie i podobno dużo z tym roboty:

http://bmwfans.info/original/E39/Lim/530i-M54/USA/L/M/2002/06/mg-23/ill-23_0229/

Czy ktoś to przerabiał? Czy pomogło?

Pozdr.

Opublikowano

Witam!!!

No to fakt zeby to wymienic trzeba sie troszke napracowac!!!Ja najpierw bym to nasmarował od gory,tzn sikna WD-40 lub czyms podobnym!!!Albo wypial laczenie tych drazkow przy skrzyni biegow i zlokalizowl co jest tego przyczyna!!!Czy skrzynia biegow (w co watpie) czy sama dzwignia!!

Opublikowano
U mnie skrzynia chodzi raczej prawidłowo i wrzucenie 5 biegu wymaga użycia minimalnej siły. Myślę że pękła jakaś sprężyna odpowiadajaca za powrót drążka do położenia środkowego. U mnie stoi po środku. Przesmaruj wszystkie mechanizmy (przeguby) pomiędzy drążkiem a skrzynią zanim wyciągniesz skrzynię może kuż + smar i coś sie zapiekło. Powodzenia i nie zapomnij zameldować o sukcesie i co było przyczyną. Pzdr