Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Postanowiłem założyć nowy temat, gdyż sposób z E39 :http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=56101&highlight=dezynfekcja+klimatyzacji w E60 nie będzie już taki łatwy(chyba). I tutaj dopiero pojawia się pytanie: jak "garażowym" sposobem oczyścić klimę w E60? Ewentualnie czy da się łatwo wymienić filtr kabinowy w tym aucie?
Opublikowano
I tutaj dopiero pojawia się pytanie: jak "garażowym" sposobem oczyścić klimę w E60? Ewentualnie czy da się łatwo wymienić filtr kabinowy w tym aucie?

Dezynfekcja garazowym sposobem chyba nie jest wcale taka skomplikowana. Problem w tym na jak dlugo i jak skutecznie takie odgrzybianie pomaga? Temat byl juz poruszany tutaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=54085

Niestety zadnych rewelacji :cry:

Wymiana filtrow jest bardzo latwa. Po otwarciu maski znajduja sie one po prawej i lewej stronie tuz przed przednia szyba. Wystarczy otworzyc te dwie czarne skrzynki (druciany zatrzask + sruba imbusowa) i juz masz filtry "jak na patelni"

Piotr

Opublikowano
tez mam e60 i wymienilem te dwa filtry ale nadal jest niemily zapach w momencie kiedy klima startuje (pachnie zbutwialymi szmatami.... fee) jesli chodzi sam nawiew powietrza to nie ma zapachu kiedy uruchamiam klime szokkkk... co moge dalej na to poradzic?
Opublikowano
jechać do zakładu który zajmuje się klimatyzacją na porządne odgrzybienie, ewentualnie do ASO, raz na rok trzeba wydać trochę kasiorki, żeby nie mieć z tym problemów, takie są uroki luksusu jakim jest klima :mrgreen:
Opublikowano

hola hola!

Co to znaczy porzadne odgrzybianie w zakładzie??

Powiem wam...jezeli traficie na dobry humor pracownika albo będzie to naprawde człowiek sumienny(moze wam sie trafi) to odgrzybi wam klime w miare dobrze...jezeli natomiast gosc ma zły dzien to odgrzybianie ograniczy sie do psykniecia preparatem na kratke od nawiewu hehe :)

Odgrzybiania nie opłaca sie robic gdzies w zakładzie lub aso, chyba ze ktos nie wie gdzie jest filtr itd.

Po 1 to kupcie dobry środek do odgrzybiania polecal te z Nanotechologią-poczytajcie o nich a dowiecie sie co to. Są takie dobre na rynku w czerwonym opakowaniu z MArtyną Wojciechoską na froncie.

Po 2 przy odgrzybianiu samo prysanie preparatem w tunele od nawiewu nie wystarczy i nie bedzie skuteczne...dlaczego?...ponieważ filtr to zródło roztoczy , grzybów (smrodu) itd, datego MUSICIE SPRYSKAĆ FILTR PRZY ODGRZYNIANIU, najlepiej obficie, wtedy dopiero uzyskacie porządany efekt, smród bedzie ginął w zarodku,jesli go nei spryskacie odgrzybianie jest na nic.

Po 3 radze zaopatrzyć się również w odświerzacz do powietrza firmy PLAK , to dopełni efekt :D

Jak mowiłem filtr jest najwazniejszy, a raczej jego spryskanie!

I jesli umeicie róbcie to sami bo sam pracuje na stacji obsługi, nie jako mechnik, ale wiem jak to chlopaki nieraz robią :/

POZDRO

Opublikowano

kolego! Łyknąłeś sobie coś? Wiesz o czym piszesz? Filtr jak jest zanieczyszczony, to sie go wymienia a nie spray'uje. To nie graffiti. Gruntowne czyszczenie klimy sprowadza się do całego układu (kombajnu).

pozdrawiam ( ciężko Cię rozczytać Gościu)

Opublikowano

Dokladnie.

Myslisz ze "fachmany" odgrzybia Ci jakims kosmicznym sposobem? W pewnych warsztatach na pewno zrobia to dobrze, ale wiekszosc odgrzybia to "w normalny sposob" a kasuje 3x wiecej niz ty zaplacilbys za srodek do klim.

Polecam CRC. Do kupienia za 22 PLN.

Wymieniasz filterek, pryskasz miejsca po filtrach, KAZDA dziura nawiewu i cieszysz sie super zapachem z klimy.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
tez mam e60 i wymienilem te dwa filtry ale nadal jest niemily zapach w momencie kiedy klima startuje (pachnie zbutwialymi szmatami.... fee) quote]

Witam! Ja mam problem jednak odwrotny. jak klima chodzi jest ok, ale jak wylacze wtedy zaczyna smierdziec!! Jakies sugestie, czy tez powinienem odgrzybic (nowe filrty + sroki odgrzybiajace)??

Opublikowano
Witam ponownie. Nareszcie uporałem się z klimą. Wymiana filtrów (FILTRON) - 135 zł(2szt w opakowaniu - komplet). Płyn do dezynfekcji klimy Wurtz -40zł. Płyn ten wystarcza na dwa razy i posiada długą rurkę z rozpylaczem do wsadzenia w rurkę skraplacza( parownika) . Rurki z odprowadzeniem wody nie znalazłem więc napisałem ten post i zrobiłem więc to wszystko sam. Wymieniłem filtry, myjąc także miejsca mocowania filtrów. Potem zabrałem się za płyn. Spsikałem obficie miejsce mocowaniea filtrów, rurę wylotową , a także wsadziłem rurke w otworki dolotowe do filtrów. Następnie spryskałem wszystkie (chyba) kratki wylotowe w kabinie( po kolei wsadzając rurkę do oporu, nastepnie wyjmując powoli rurkę jednocześnie spsikując wnętrze kanału. Pomogło. Przez jakiś czas czuć było intensywny zapach alkoholu, ale po wywietrzeniu jest super - no i zdrowo. Powyższe ceny podałem za same części. :cool2: :dance:
Opublikowano

najwiekszy syf i smrod pochodzi z parownika - to na nim osadza sie wilgoc, a potem przyczepia sie kurz i tworza sie rozne plesnie, grzyby i inne ustrojstwa i one daja woń szmaty

wiec jedynym naprawde dajacym dlugotrwaly efekt sposobem jest oczyszczenie parownika, ale kazdy dobrze wie, ile z tym roboty ;)

Opublikowano

Parownik można spryskać przez kanał odpływowy dla wody jednak np w e39 nie da się włożyć wężyka do środka, nie wiem jak jest w innych modelach.

Kanał odpływowy znajduje się mniej więcej na wysokości lusterek. Trzeba się wczołgać pod auto i szukać go od strony pasażera. Będzie widać rurkę długości ok 15 cm i kolanko łączące ją z karoserią. Tak przynajmniej jest w e39 :)

Opublikowano

samo spryskanie parownika niewiele daje - ciezko sie do niego dostac bez demontazu deski, spryskanie odplywam zabije smorod tylko na jakis czas.

jedynym skutecznym sposobem jest oczyszczenie go z warstwy szlamu, a to jak pisalem jest bardzo pracochlonne ze wzgledu na jego umiejscownienie i kosztuje krocie

najbardziej popularne wiec odgrzybianie polega na wpuszczaniu preparatu, ale to trzeba powtarzac dosc czesto - finansowo i tak lepsze to niz rozbebeszanie deski