Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam pytanko.... ile powinno być obrotów na piątym biegu (manual) przy prędkości 100 km/h oraz 120 km/h ..... bo mam wrażenie że u mnie jest za dużo...

z góry dzięx za odpowiedź

Opublikowano
przy 100 coś około 3 mi się plasuje, przy 120 około 4... wydaje mi się że to trochę za dużo... sam nie wiem... kupiłem niedawno to auto i mam wrażenie że skrzynia za krótka.... jeździłem wcześniej w tym samym silniku w automacie i tam przy 120 miałem ze 2500
Opublikowano

czyli przy 120 km/h powinienem mieć 30 000 obr/min....

cholera.. dlaczego więc u mie tyle obrotów jest przy 100 km/h

Opublikowano
Witam. Jak mialem wczesniej e34 to przy 120km/h mialem zawsze cos okolo 3,5 tys obr/min. Nie wiem czy tez to zalezy od felg jakie sie ma zalozone. Ja wtedy mialem 15. Pozdrawiam
Opublikowano

jeszcze nie testowałem dużych prędkości.... muszę łożysko wymienić i hamulce zrobić.... po 2 dniach po wymianie auta to jest jedna z rzeczy które mi się rzucają w oczy.... poprostu widzę różnicę pomiędzy automatem a manualem w tym silniku

poza tym z moim prześwitem (jest bardzo niska) to strach pędzić na złamanie karku i zderzaków :P

Opublikowano
E no w porównaniu do automata to pewnie. Manual masz na V przełożenie 1.00, automat na ostatnim biegu 0.72 (THM-R1) albo 0.74(5HP18).
Opublikowano

acha.. no o tym to nie wiedziałem :P

ale mam porównanie np do golfa 3 gdzie pry 120km/h było 3.000 obr/min... a tutaj już przy 100km/h jest 3 tyś...

dlatego mnie ten temat zaskoczył

Opublikowano

ale w golfie przy 4.5 tys. konczyla sie moc , a tu sie dopiero zaczyna :)

( mowa o silnikach 2 zaworowych ) mialem vento 2.0 8V i mam bmw 2.0 12V.

Opublikowano
Mam 320i 24V i faktycznie jak poprzednik wspomnial od 3500-4000 obr/m dopiero zaczyna sie maksymalny moment obrotowy i pelna moc. Az z ciekawosci sprawdze ile obrotow ma przy 100km/h i wiecej to podam Ci dane do porownania.
Opublikowano

no to git :) .... chociaż oiektywnie patrząc to przy takim silniku skrzynia powinna być nieco dłuższa.. ale nie ma co męczyć tej kwestii :D

pozdr