Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukam osoby która posiada wiedze jak w BMW E39 '97r. założyć PDC -tył z BMW E39 2002r. Założyłem zderzak z czujnikami, mam moduł i nie wiem co dalej, tz. jak podłączyć go do instalacji samochodu.
Opublikowano

Witam

1. Czy połączyłeś centralkę z czujnikami?

2. W centralce masz 3 złącza.

Niebieskie - czujniki z przodu

Białe - czujniki z tyłu

Czarne - instalacja auta, piny:

1 - Zasilanie

2 - Głośnik +

4 - I/K-Bus

6 - Masa

8 - Głośnik -

Opis dotyczy oczywiście centralki z 2002r, pominąłem podłączenie gongu i wyłącznika PDC spod panelu klimy bo nie jest konieczne

Uwagi:

- Zasilanie w 97r powinno być brane z bezpiecznika F21 (5A)

- Mowa o głośniku od PDC (w sedanie jest pod tylną półką) od normalnego głośnika różni się tym, że ma diodę równolegle z cewką

- I/K-Bus - tu, z zegarów idzie info o włączonym wstecznym. Przewód kolor biało/szaro/żółty. Możesz podpiąć się moduł świateł (pin36) lub radio (pin4), łatwiej niż pod zegary. Jak masz wzmacniacz lub zmieniarkę to możesz i/k-bus wziąć też z bagażnika: zmieniarka (pin3) lub wzmacniacz (pin5). Szukaj przewodu o podanym wyżej kolorze.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Wielkie DZIĘKI za podpowiedź. Na pewno sie przyda. Nie wiesz może czy jest możliwe do kupienia wiązka pomiędzy modułem pdc a instalacją samochodu? Dobrze by było mieć oryginalną wtyczke do modułu. Pozdrawiam, Maciek
Opublikowano

Witam

Teoria mówi, że powinna być gotowa kostka do podłączenia modułu PDC do instalacji samochodu :)

Napisałeś, że masz auto z 97r.

Od września 97 (i od marca 97 dla 520i touring) kostka PDC ma 12 pinów, jest czarna, rozkład pinów jak w 2002r więc powinno działać bez niczego.

Do sierpnia 97 kostka PDC jest niestety inna. Ma 26 pinów i jest tam:

10 - I/K-Bus

14 - Masa

21 - Głośnik -

25 - Głośnik +

26 - Zasilanie (bezpiecznik F61)

i tu byłoby trochę zabawy. Kostkę 12 pinów i same piny z kawałkem kabla można kupić w ASO.

Pozdrawiam

typer