Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak włącze klime u siebie to zauważalny jest dość mocny spadek mocy silnika - tak jak bym się przesiadł z 735 na 730 ... czy to jest normalne ?
marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
ja nie zauważam różnicy , ale całkiem możliwe bo skoro wzrasta spalanie , to pewnie alternator stawia większy opór przez co moc w jakiś tam sposób spada!!! a najlepiej to sprawdź przyspieszenie...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Panowie mi sie wydaje, ze to normalne mialem 730 i 325 teraz mam 750, oprucz mialem elilpse v6, mondeo v6 i safrane v6 i w kazdym aucie mialem tak samo- znaczy po wlaczeniu klimy spadala moc silnika i wzrastaly obroty. Poprostu klima pobiera duze natezenie pradu. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Opublikowano

kompresor jest zasilany paskiem wiec bedzie stawial opor (nie spotkalem sie z elektrycznym, ale moge sie mylic). policzcie sobie jaka grzalka (ile kW ) musi w zime grzac zeby ogrzac o 10 stopni wasz pokuj, tu jest podobnie, tylko ze proces chlodzenia jest bardziej kW-zerny. w bardzo prosty sposob przeliczycie sobie kW na konie mechaniczne.

dlatego nie warto ustawiac klimy na maxa, roznica temp okolo 5 stopni jest odczuwalna jako mily chlod, a zwiekszanie mocy klimy zabiera moc silnika i paliwo z baku. w climatronicu jest przewaznie opcja Eco. najlepiej dobrana sprawnosc.

Opublikowano
W moim E32 na klimie spadek mocy był znaczny ale jeździłem też autami w których się tego praktycznie nie czuło. Proponuję podjechać do warsztatu i sprawdzić czy ciśnienie w układzie nie jest za wysokie. Gdy nabiłem klimę w alfie to zachowywała się jakbym jechał na hamulcu ręcznym, okazało się, że miał za dużo gazu i ciśnienie było zbyt wysokie a tym samym pobór mocy też. Czasami może się zdarzyć, że filtr (skraplacz?) jest już przypchany (a w starszych autach jest to tym bardziej prawdopodobne) i również pobór mocy wzrośnie.

kiedyś

E32 730

E36 318

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. piszecie ze jak wlaczycie to moc w silniku , jest to normalne zjawisko bo sprezarka potrzebuje mocy by pompowac czynnik tak jak w sprezarce powietrza jest silnik elektryczny czy inny , bylo to w szkole podstawowej na fizyce

y :naughty: