Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesc. Kilka dni temu okazalo sie ze w swojej 320 (e-36) zaczeło brakowac mi płynu chłodzącego więc dolałem zwykłej destylowanej wody. z czasem ubytki pojawiały sie coraz częściej więc cały płyn zastąpiłem wodą destylowaną. Od tamtej pory przy poruszaniu sie po mieście zaczyna mi sie przegrzewac silnik. Czym moze to byc spowodowane ? Czy przyczyną moze by to iż termostat działa tylko wtedy gdy jest zalany płynem? (odpowietrzałem układ a przy odkręconym korku w zbiorniczku wyrównawczym woda sie porusza lecz nie ma strumienia wody z kanału do odpowietrzającego ) Prosze o pomoc !
Opublikowano

termostat nie potrafi rozrozniac plynu od wody :mrgreen:

zalej plynem i sie dowiesz. Woda to nie plyn chlodniczy i mozliwe ze ma lepsze wlasciwosci dzieki ktorym odprowadza ciepło. chociaz takze mialem zal;any wodą i nic takiego sie nie działo.

sprawdzilbym wisko na twoim miejscu - pierwsze co.

Opublikowano
Najpierw na twoim miejscu zdiagnozował bym problem znikającego płynu. To że jest woda zamiast płynu nie powinno mieć wpływy na przegrzewanie. Odpowietrz dobrze cały układ chłodzący. Jak nie pomoże sprawdź pompę wodną, lub ewentualnie visco jeśli przegrzewa ci się tylko na postoju. Jak podczas trasy ci się przegrzewa, a nie w korkach stawiał bym na to pierwsze.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja tylko dodam pewna na 100% informacje. To ze masz wode zamiast plynu nie ma zadnego ale to zadnego znaczenia. Ksiazka na temat trojek o tym mowi, na wodzie jezdzic mozesz i nic nie ma prawa sie dziac ale zalecane jest wlewanie plynu. Tak wiec jazdy na wodzie na co dzien nie polecam ale przy problemie ze szczelnoscia nie ma sensu ladowac kasy w plyn ktory i tak ucieknie (no chyba ze masz za duzo kasy). Co do reszty to tak jak napisal kolega powyzej zlokalizuj wyciek i zlikwiduj.
Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...