Skocz do zawartości

e39 530D - HELP - !!! - problem z doładowaniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Proszę o info dotyczące mojego problemu z e39 530d automat 99r. 170000 km przebiegu

Bardzo słaby start - nie mogę normalnie wystartować, tylko wlekę się przez ileś metrów i jak silnik osiągnie ok 1500 obr to coś zaczyna się dziać. Problem jak ktoś wpuszcza Cię na skrzyżowaniu, a ty jakby złośliwie ruszasz jak wóz z węglem.... :cry2:

Przyspieszanie - do 3000 obr jakby miał 100 KM a nie prawie 2x więcej. Po 3000 jakoś mu idzie,ale bez szaleństw. Skrzynia nie szarpie, żadnych błędów na komputerze diagnostycznym.

Spalanie- wporzo , bez zastrzeżeń, żadnego nadmiernego dymienia przy przyspieszaniu, oleju nie bierze, filtry wymienione.

Turbina - jakby głośniejsza, ale jakby nawaliła to powyżej 3000 obr też by nie szedł, a tu jast ok

BARDZO proszę o pomoc. Czytam od 2 dni na forum, ale nie znalazłem dokładnie takich problemów. Na celowniku mam zawory turbiny, recylkulacje spalin i sprawdzenie ciśnienia doładowania.

Proszę o odpowiedź

Edytowane przez Tomek_TEES

Marzysz o 4 kólkach?? Kup sobie 2 rowery !!
Opublikowano
Filtr powietrza,zawor EGR,przeczyscic caly uklad dolotowy z kolektorem wlacznie,a jak nie to przeplywka ewentualnie uklad zasilania Paliwem i tak dalej az problemy ustana , Moze przebieg kosmos jest tylko ty o tym nie wiesz
Opublikowano
  • Autor
Przebieg wiarygodny. Wszystkie wpisy w książkę. Badanie na kompie niczego podejżanego nie wykryło.
Opublikowano

Mam podobne objawy jak u ciebie. Auto ciągnie od 2300obr/min Byłem na kompie i nic nie wykrył. Elektryk obstawia padajacy czujnik ciśnienia na listwie CR.

Czy u ciebie paruje z pod korka wlewu oleju?

Może olej zanieczyścił dolot . Kombinuję i nic nie mogezprecyzować.

Zauważyłem że ayto lepiej jedzie gdy jest jeszcze zimne a gdy dłużej jadę to osiągi mam wrażenie że maleją. Zastanawiam się czy może jest brudny intercooler

Jak coś poradzisz to daj znać.

Opublikowano
Witam!!

Proszę o info dotyczące mojego problemu z e39 530d automat 99r. 170000 km przebiegu

Bardzo słaby start - nie mogę normalnie wystartować, tylko wlekę się przez ileś metrów i jak silnik osiągnie ok 1500 obr to coś zaczyna się dziać. Problem jak ktoś wpuszcza Cię na skrzyżowaniu, a ty jakby złośliwie ruszasz jak wóz z węglem.... :cry2:

Przyspieszanie - do 3000 obr jakby miał 100 KM a nie prawie 2x więcej. Po 3000 jakoś mu idzie,ale bez szaleństw. Skrzynia nie szarpie, żadnych błędów na komputerze diagnostycznym.

Spalanie- wporzo , bez zastrzeżeń, żadnego nadmiernego dymienia przy przyspieszaniu, oleju nie bierze, filtry wymienione.

Turbina - jakby głośniejsza, ale jakby nawaliła to powyżej 3000 obr też by nie szedł, a tu jast ok

BARDZO proszę o pomoc. Czytam od 2 dni na forum, ale nie znalazłem dokładnie takich problemów. Na celowniku mam zawory turbiny, recylkulacje spalin i sprawdzenie ciśnienia doładowania.

Proszę o odpowiedź

Witam cie mialem podobny problem - moja bejca na hamowni miala 150 konii

proponowalbym ci sprawdzenie na poczatku rzeczy prostych i bedzie to mało kosztowne:

1/ sprawdz uklad doladowania [rury] czy szczelny, czy zadna obejma nie jest poluzowana itp

2/ sprawdz czy wydech nie jest zapchany, moze katalizator zasyfiony - najprosciej dodaj gazu na postoju i niech ktos sprawdzi reka czy ostro wali z rury wydechowej :)

jesli to wyjdzie ok i na kompie nie masz zadnych bledow to proponowalbym zdemontowanie turbiny i sprawdzenie czy sterowanie płatami wirnika [taki cyngiel] chodzi w calym zakresie i lekko - mozliwe ze kierownica sterujaca jest zapieczona i płaty nie ustawiaja sie tak jak powinny.

pytanie tez czy podczas jazdy slychac swist i jakies dziwne odglosy przy zalaczonej turbnie ?

w tym ostatnim przypadku proponowalbym wyslanie turbiny do sprawdzenia - do jakiejs renmowanej firmy zajmujacej sie regeneracja turbin - polecam REAM Turbo tel 81 / 751 81 43 mozliwe ze masz juz po prostu zmeczoną turbinke oni mogą ci wymienić całe bebechy i dają gwarancje na 12 miesiecy [sam u nich robilem moja 530d]

koszt zrobienia to ok 1000 - 1800 pln w zaleznosci od naprawy i czesci

pozdr

Dud

Opublikowano
  • Autor

Mam właśnie turbinę w regeneracji - już padała bo na wałku zdawczym był luz ok 3mm!!!! :jawdrop: jeszcze trochę a wyfrunęłaby bokiem

Przepływomierz OK

Zawory EGR przeczyszczone i sprawdzone -ok

Na komputerze żadnych błędów

Mam nadzieję, że to tylko turbina :modlitwa:

Co do parowania z korka to zaobserwowałem taki objaw, ale silnik był gorący, więc nie wiem czy oznaka czegoś złego.

Opublikowano
  • Autor

Turbina wymieniona !! Czuć różnicę, ale szału nie ma.

W przyszłym tygodniu kontrola wtrysków

Opublikowano
Tomek_TEES czy miałeś zatartą kierownicę w turbinie?
Opublikowano
  • Autor

Witam po urlopie :lol:

Przejechałem ponad 1000km w 2 tyg i jest duuużo lepiej. Turbinka pompuje aż miło..... ale.... Coś dalej nie tak. Jak wdepnę od zera na sport to idzie do jakiś..120km/h. Potem przymyka się na chwilę i po 140 idzie dalej. Problem występuje przy wyprzedzaniu, bo czasem pedał w podłodze, a ja jadę jak Panda 1,1. Stawiam na przepływomierz. W przyszłym tyg wymieniam. Jak się polepszy napiszę na forum

Co do kierownicy na turbinie była ok. Kawałek łopatki napędzanej się ukruszył i to było powodem rozwałki turbiny.

Opublikowano
Witam po urlopie :lol:

Przejechałem ponad 1000km w 2 tyg i jest duuużo lepiej. Turbinka pompuje aż miło..... ale.... Coś dalej nie tak. Jak wdepnę od zera na sport to idzie do jakiś..120km/h. Potem przymyka się na chwilę i po 140 idzie dalej. Problem występuje przy wyprzedzaniu, bo czasem pedał w podłodze, a ja jadę jak Panda 1,1. Stawiam na przepływomierz. W przyszłym tyg wymieniam. Jak się polepszy napiszę na forum

Co do kierownicy na turbinie była ok. Kawałek łopatki napędzanej się ukruszył i to było powodem rozwałki turbiny.

Witam - sprawdz stronke www.przeplywomierz.pl do 530d kosztuje tylko 250 pln i ponoc dziala OK - oryginal to ok tysiaka wiec roznica jest w cenie ...

Pozdr

Opublikowano
Witam!!

Proszę o odpowiedź

miałem identyczna sytuacje w E38 730D kupiłen nowy zawór EGR i nie pomogło wymieniłem turbo na regenerowane i nic.

Okazało się że miałem za duże ciśnienie na turbinie około 2,5 Bara.

Po zmniejszeniu ciśnienia wszystko gra.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
dzięki za info!!! sprawdzę to także. Teraz czekam za nową przepływką, jęsli nie pomoże to atakuję wtryski i pompę. MUSI w końcu być dobrze :mad2:
Opublikowano
  • Autor

Auto WYLECZONE! :dance:

Powodem był przepływomierz!!!! Musi być poprostu odpowiedni, z dobrą dynamiką :idea: . Różnica KOLOSALNA. Założyłem jeden, poprawiło się ale tylko trochę, natomiast po zaaplikowaniu właściwego z powolniaka mam porządne przyspieszenia!!! :clap:

Więc na koniec tego tematu: Jeżeli ktoś ma problem z mocą w 3,0 D trzeba sprawdzić:

1. Filterek na zaworze EGR

2. Sprawdzić przepływomierz

3. Ciśnienie na turbinie

Jeżeli ktoś z Pozania i okolic ma problem z elektroniką polecam firmę : AUTOELEKTRONIKA Kędzia na ulicy Gostyńskiej - mistrzowie :modlitwa:

Opublikowano

a tak z ciekawosci

jaką przepływke wrzuciłeś?

oryginał czy coś z tańszych ?

pozdr

Opublikowano
  • Autor
oryginał..... mistrzowie od elektroniki mówili, że tylko oryginały