Skocz do zawartości

e46 330d - na co zwracac uwage przy zakupie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam sie do zakupu 330D Kombi - rok 2000-2002 w zaleznosci od ceny.

Na co zwracac uwage przy zakupie?

Czy jest jakas chytra metoda sprawdzenia realnego przebiegu? (nie pytam o sprawdzanie stanu zuzycia roznych elementow typu fotel, kierownica, pedaly czy rozne podzespoly a on sam licznik)

No i bardziej przyszlosciowe pytanie: gdzie najlepiej zoptymalizowac silnik i do jakiej mocy i momentu warto to zrobic?

Pozdr

Opublikowano

Z moich informacji wynika że 330d wychodził dopiero od 2002.

Jak zawsze zwracaj uwagę na stan techniczny. Nie wiem jak w E46 ale w E36 podobnoż nie idzie sprawdzić faktycznego przebiegu.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

W E46 przebieg jest kodowany w kluczyku. Jezeli przebieg samochodu nie zgadza sie z tym w kluczyku, na wyswietlaczu licznika kilometrow swieci sie pojedyncza kropka. Na ile przebiegi sa rozbiezne, mozna sprawdzic w ASO.

Ogolnie, warto z takim samochodem pojechac do ASO BMW i wywalic pare stowek na przeglad przed kupnem, bo samochod kosztuje dosc sporo i roznym handlarzynom oplaca sie robic walki.

Ostatnio szukalem dla kumpla E46 320d z okolic 1999 roku - zaden nie mial oryginalnego przebiegu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Panfil a czemu tu sie dziwic ja auta z 99 mają 120 tys przebiegu eheheheh powinny miec koło 300 tys lub wiecej 120 mniej razi niz 300 i lajikowi mozna wszystko wcisnac i wmówic na tym oni bazują
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Auta nawet z 99r maja po 120 tys a nawet mniej tylko trzeba odpowiednio za nie zaplacic.Na otomoto sa autka z 01-02r z przebiegiem niby 120-140tys w cenie 32-40tys zl.juz po oplatach i w cene wliczony jest zarobek.Wastarczy przejzec niemieckie gieldy ile trzeba zaplacic za takie auta.Nie ma cudow.Ja swojej szukalem prawie 2 miesiace bedac caly czas w niemczech,Nawet w niemcowni nie jest takie proste kupic dobre auto,trzeba sie sporo naszukac i najezdzic.
Opublikowano
W E46 przebieg jest kodowany w kluczyku. Jezeli przebieg samochodu nie zgadza sie z tym w kluczyku, na wyswietlaczu licznika kilometrow swieci sie pojedyncza kropka. Na ile przebiegi sa rozbiezne, mozna sprawdzic w ASO.

Ogolnie, warto z takim samochodem pojechac do ASO BMW i wywalic pare stowek na przeglad przed kupnem, bo samochod kosztuje dosc sporo i roznym handlarzynom oplaca sie robic walki.

Ostatnio szukalem dla kumpla E46 320d z okolic 1999 roku - zaden nie mial oryginalnego przebiegu.

I w każdym świeciła się tak kropka o której mówisz ? :shock:

Opublikowano
I w każdym świeciła się tak kropka o której mówisz ? :shock:

Tak, w kazdej. Oprocz tego kazda miala zdecydowanie za bardzo wytarta kierownice i tapicerke i pare jeszcze innych rzeczy, ktore wskazywaly na duzo wyzszy przebiegi.

Co smieszniejsze, niektore wcale nie byly w takim zlym stanie, ale jak samochod z przebiegiem 270 tys km mial na liczniku 160 tys km, to kupujacy sie lekko wkurzal ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Z tego wniosek, że liczniki kręcą amatorzy, którzy (nawet zakładając, że wiedzą, że kluczyka i tak nie uda im się przekręcić tak jak komputera) nie zdają sobie sprawy z tego co robią. Albo liczą, że kupujący na takich detalach się nie zna - w tym przypadku chyba nawet mają rację. Ile to człowiek by sobie stresu zaoszczędził gdyby wiedział o istnieniu (lub nie) jednej niewinnej kropki :shock:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy jeszcze jest ale na otomoto bylo 330D z oryginalnym pakietem 'M', krajówka, kupiona w Zlatex-ie w Katowicach, rocznik 2000, z tego co pamiętam ok 190kkm, rozmawiałem pare razy z właścicielem, auto bezwypadkowe. Miałem się nawet zdecydować ale szczerze mówiąc "boje" się diesla.
Opublikowano

Zgadzam się z Panfilem. Warto wydać kilkaset złotych i sprawdzić samochód w autoryzowanym serwisie. Ja tego nie zrobiłam. Odwiedzając po kupnie samochodu FUSa przy okazji jakiegoś drobiazgu, sprawdzono przebieg z kluczyka no i okazał się większy niż podawany przez komputer...

Poza tym facet (sprzedający) był na tyle "roztrzepany", że zostawił w silniku kartkę z wymiany oleju ... :-) była tam podana data i przebieg ...:-) cóż i tak mi to nic nie dało że miałam te dane ... :-) oprócz tego że porozmawiałam z nim i wyraziłam swoje zdanie na jego temat ... tyle

moje :-)

Przebieg to jedno i jak sie okazuje można to sprawdzić samemu patrząc na magiczne świateło :-) warto jest jednak samochód sprawdzić również pod kątem technicznym na takim właśnie przeglądzie w autoryzowanym serwisie.

Jak się okazuje przebiegi są kręcone prawie w każdym samochodzie ale samochód może być w miarę w porządku nawet jeśli ma przejechane dużo więcej niż "zeznaje" sprzedający. Warto znać wtedy oryginalny przebieg, bo wiadomo mniej więcej co już powinno się wymienić a nie czekać aż się rozpadnie, bądź poczyni spustoszenia :-)

Aha, jeszcze jedna rzecz, nie warto kupować samochodu bo jest piękny:-) Fakt, ja się w swoim zakochałam od pierwszego wejrzenia ... :-) i nie sprawdziłam go. Było później lekkie rozczarowanie ... ale to w sumie jak w życiu :-) Zakochujesz się a potem wychodzi szydło z worka :-) chociaż samochód można wcześniej sprawdzić a człowieka nie :-)

Ale to zapewne tylko kobietom się zdarza ... :-) Mężczyźni patrzą na wnętrze ale tylko przy wyborze samochodu ... :-) hahaha

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Marlena

Opublikowano

No i udalo sie!

Mysle, ze znalazlem fajny egzemplarz. Czarna, 2001, jeszcze przed liftingiem, oczywiscie Touring:-) Mega fajnie wyposazony.

138tys przebiegu, dzis sprawdzilem w serwisie, przebieg zgadza sie zarowno z zapisem na kluczyku jak i wszystkimi wpisami serwisowymi.

Musze przyznac, ze jestem oczarowany tym autem! Od 2 wczoraj z niego nie wysiadam:-)

Po tym jak pracuje ten silnik, jak sie prowadzi i jak zawieszenie wybiera nierownosci naprawde nie wiem, czy mozna wsrod aut tej klasy znalesc cos lepszego niz BMW:-)

Dzieki za uwagi.

Pozdr