Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jestem nowy, nie mam (jeszcze) E39, ale rozważam zakup. :) I mam kilka dość nietypowych, jak sądzę, pytań o fotele w tym modelu.

1. Jak rozumiem, zdarzają się fotele elektryczne i mechaniczne? Czy mechanizm rozkładania w tych ostatnich to jest tradycyjne pokrętło czy coś innego?

2. Czy oparcie fotela kierowcy da się położyć prawie "na płask" do tyłu? Jeżeli tak, to byłbym wdzięczny gdyby ktoś zechciał sprawdzić ile takie rozkładanie trwa w przypadku foteli elektrycznych?

3. Jaki jest zakres regulacji (w cm) góra-dół fotela kierowcy?

4. Czy skórzana tapicerka jest bardzo wrażliwa na zarysowania metalowymi przedmiotami?

Uprzedzając ewentualne pytania: poruszam się na wózku i stosowana przeze mnie technika wkładania wózka do środka samochodu wymaga maksymalnego odchylenia do tyłu fotela kierowcy. :) Stąd potrzeba tak nietypowych informacji. :)

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Fadah

Opublikowano

1 nie ma tam pokrętła jest dźwignia, pociąga się ją do góry i można odchylić oparcie do końca, aż dotknie tylnej kanapy, składanie tak samo, dźwignia do góry i oparcie wraca do góry

2 oparcie rozkłada się aż dotknie tylnej kanapy, nie mam elektryki więc niestety nie powiem ile to trwa w elektrycznych fotelach

3 ile cm to nie pamiętam, ale w porównaniu do innych aut z którymi miałem do czynienia jest to duża możliwość regulacji

4 jeżeli dbasz o skórę i nie pozwolisz by stała się bardzo sucha to jest wytrzymała, chyba że będą to ostre kanty, itp to wtedy wiadomo, że może się coś uszkodzić

to tyle

Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj :cool2:

Opublikowano

Hej!

Bardzo dziękuję za tą odpowiedź. Tym bardziej, że jest lepiej, niż myślałem. :)

Dźwignia jest dla mnie rozwiązaniem idealnym - nie ma szybszego. W obecnym samochodzie specjalnie wymieniałem w fotelu kierowcy pokrętło na dźwignię właśnie.

Sądzę, że elektryka będzie wolniejsza (i obawiam się, że mniej trwała - nie przypuszczam, by taki mechanizm był zaprojektowany na 1500-2000 rozłożeń/złożeń na rok, nawet w BMW :wink:).

Ale to może jeszcze jakiś posiadacz elektrycznych foteli się wypowie.

Regulacja góra-dół jest dla mnie o tyle ważna, że jestem niski i nie wiem czy jej skok dla mnie wystarczy (obecnie fotel mam podniesiony względem fabrycznego ustawienia).

Mam obawy, że skóra może się zarysować przy przekładaniu wózka, nawet jak się uważa - nie ma on bardzo ostrych krawędzi, ale zawsze to metal. Wystarczy zawadzić jeden raz na sto takich "akcji" i mamy 15-20 rys w ciągu roku. :|

Pytam o to wszystko, bo chcę wiedzieć, czy przy poszukiwaniu auta fotele nie będą dodatkowym kryterium (i to paradoksalnie, może się okazać, że będę szukał mechanicznych i bez skóry :wink:).

Wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Fadah

Opublikowano

elektryka na pewno będzie wolniejsza

mam u siebie skórzane i są 100 razy bardziej wygodne od welurowych, wiem bo jeździłem e39 bez skóry

Opublikowano
Sądzę, że elektryka będzie wolniejsza (i obawiam się, że mniej trwała - nie przypuszczam, by taki mechanizm był zaprojektowany na 1500-2000 rozłożeń/złożeń na rok, nawet w BMW :wink:).

Ale to może jeszcze jakiś posiadacz elektrycznych foteli się wypowie.

Tia... u mnie elektryka fotela pasażera już częściowo padła, pomimo niskiego przebiegu. Auto w sumie też jeszcze nie takie stare.

Ostatnio pani w ASO mi mówiła, że kabelki w siedzeniach w e39 lubią się przecierać i elektryka przestaje działać. Nie wiem czy u mnie to akurat tylko kableki czy same siłowniki... tak czy siak, fotel trzeba będzie wyciągać i rozpruwać skórę żeby się do tego dostać. :(

No i nie bierz foteli sportowych (część pakietu sportowego), bo o ile dobrze trzymają w zakrętach, to trudniej się do nich wsiada/wysiada, a w Twoim przypadku to pewnie ma spore znaczenie.

Życzę udanych zakupów.

Opublikowano
Tia... u mnie elektryka fotela pasażera już częściowo padła, pomimo niskiego przebiegu. Auto w sumie też jeszcze nie takie stare.

Ostatnio pani w ASO mi mówiła, że kabelki w siedzeniach w e39 lubią się przecierać i elektryka przestaje działać. Nie wiem czy u mnie to akurat tylko kableki czy same siłowniki... tak czy siak, fotel trzeba będzie wyciągać i rozpruwać skórę żeby się do tego dostać. :(

Ha! Czyli wygląda na to, że powinienem się rozglądać za autem z mechanicznymi fotelami. Tylko pewnie z kolei będzie się to wiązało z gorszym wyposażeniem całego samochodu. :(

No, jeszcze ewentualnie może dałoby się wstawić fotel kierowcy mechaniczny zamiast elektrycznego - ale znaleźć taki, który będzie dopasowany kolorem tapicerki do reszty będzie pewnie trudniej, niż samochód w dobrym stanie. :D

No i nie bierz foteli sportowych (część pakietu sportowego), bo o ile dobrze trzymają w zakrętach, to trudniej się do nich wsiada/wysiada, a w Twoim przypadku to pewnie ma spore znaczenie.

O, dzięki - cenna uwaga. Wprawdzie jestem w miarę sprawny ruchowo i dość skromnych gabarytów, więc samo wsiadanie może nie byłoby bardzo kłopotliwe, ale pakowanie wózka to już owszem. Dzięki za ostrzeżenie!

Życzę udanych zakupów.

Też dzięki! Przyda się, zwłaszcza że chyba nie jest za łatwo o dobry egzepmlarz w rozsądnej cenie. Ale ja mam czas, więc liczę na to, że na coś fajnego w końcu trafię. :)

Pozdrawiam

Fadah