Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwną rzecz mam z komputerem. Nie mogę korzystać praktycznie z żadnych fukncji komputera pokładowego dopóki nie wejdę w tryb testowy (kilka sekund trzymając prawy przycisk na zegarach). Wciskanie "BC" na dzwigience kierunkowskazów nie daje żadnych efektów.

Zdarzały sie kilkudniowe epizody, kiedy po odpaleniu komputer działał okejowo (z wyjątkiem przycisku "BC").

Bezpieczniki sprawdzone, dźwigienka kierunkowskazu rozebrana i sprawdzona, podłączenia zegarów też są ok.

Macie jakieś pomysły ? Gdzie się zapuścić w poszukiwaniu usterki ?

Opublikowano
na jakiej funkcji/odnosniku stanol komp ?? moze masz memo wlaczone to bedzie pokazywal tylko jedna lub dwie funkcje.mozesz to zmienic trzymajac okolo 5 sek przycisk BC.
Opublikowano

Przepraszam, zapomniałem napisać, że to 95 rocznik i ma jeszcze wyświetlacz komputera bez ekranu LCD:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GE11&mospid=47508&btnr=62_0443&hg=62&fg=95

Trudno powiedzieć na czym stanął. Przekręcenie kluczyka powoduje wyświetlenie standardowego menu jednak kolejne próba wybrania jakiejś opcji powodują jedynie pojawianie się napisów "Prog1", "Prog2" itd.

Trzymanie BC kompletnie nic nie daje niezależnie od tego jak długo się go trzyma.

Z opisu na stronie jaką podałem wyżej wynika, że "BC" na kierunkowskazie powinno być zaprogramowane odpowiednio do konsoli komputera. może więc to jest powodem takiego zachowania.

Ktoś wie jak to zrobić ?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
witam, widze że to dość stary problem( datowo) czy masz to już zrobione? ja taki komunikat (prog,prog1) mam od czasu do czasu, jak mnie mocno wkurzy to zdejmuje klemy itd. albo jeżdze i sie uspokoi, masz jakąś recepte ? pozdrawiam
Opublikowano
Udało mi się znaleźć przyczynę (chociaż nie całkiem naprawić). Powodem kłopotów był przycisk na manetce kierunkowskazu. Po wciśnięciu nie odskakiwał do końca więc cały czas pozostawał zwarty. U mnie pomogło "odpstryknięcie" przyciku - naciśnięcie i puszczenie tak żeby sam odskoczył. Trochę to niewygodne w używaniu ale za to mogę swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji komputera.
Opublikowano
Dzięki za odezwanie sie, u mnie bedzie chyba to samo, bo wszystko inne " chodzi" poza tym w czasie jazdy cały czas sie uzywa palcami + kurz + lata lecą ( auta) jutro strzykawką wcisne czystego spiryt. odparuje i sie okaże, pozdrawiam
Opublikowano
przepryskaj konkretnie plakiem, bardzo dobrze rozpuszcza syf, a pozniej przedmujach powietrzem, jez na cpn z plakiem, pryskaj i dmuchaj z kompresora :-)
www.auto-optima.pl