Skocz do zawartości

M40 Nie zapalił rano! Co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dziś rano wsiadam do mojej E30 i zima!! Rozrusznik kręci a silnik nawet nie zająknie!!Dodam że w sobote grzebałem przy kablach WN a że robiło sie już ciemno pomyliłem się przy podłączeniu kabli WN - podłączyłem przy kopułce kabel od cewki do 4cylindra a 4 cyl tam gdzie w kopułce ma być podłączona cewka. Zapaliłem silnik na jakieś 2 sek bo od razu wiedziałem ze coś jest nie tak, poprawiłem kable i zapalił bez problemu.

Następnego dnia zpalił za drugim razem i jeździłem bez problemów-a dziś rano zima!! Czy ktoś wie czy to co zrobiłem z tymi kablami może mieć z tym coś wspólnego, a jak nie to co to może być??

:)
Opublikowano

jak nie miałeś po zamianie wystrzału to nic się nie stało. Usterka jest z innego powodu, albo dociśnij porządnie kable.

Sprawdź czy pracuje pompa paliwa i czy jest iskra na świecach.

Opublikowano
  • Autor
Po zamianie nie było wystrzału. Jak w najprostrzy sposób sprawdzić czy pompa działa? Zastanawiam sie tylko czy ta pomyłka w kablach nie uszkodziła kompa?
Opublikowano

Hej Alberto!

Jak przekręcisz kluczyk w pozycję 2-czyli wszystkie kontrolki świecą-to powinieneś słyszeć cichutką pracę pompy paliwa.

Sprawdź też czy świece są mokre-bo to też świadczy o tym,że pompa pracuje.

Ja miałem sytuację taką,że pompa nie pracowała, rozrusznik kręcił i nic. Otworzyłem maskę i patrzę bez nadziei żadnej, a tam kabelek jakiś leży sobie luzem :mad2: Znalazłem drugi koniec kabla,połączyłem i hula. Do dziś nie wiem,jak doszło do jego przerwania :shock:

Pozdrawiam!

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj po pracy wszystko na spokojnie posprawdzam, bo rano to raczej myślałem jak sie dostać do pracy :x A co do pompy to chyba działa bo jak próbowałem odpalić to śmierdziało troche paliwem z rury wydechowej.

Mam nadzieje ze to nie jakieś gryzonie znowu pożarły mi kable pod maską. :evil:

Opublikowano
pierwsza czynos sprawdz czy masz iskre na swiecach jezeli wszedzie bedzie sprawdz czy chodzi pompa paliwa jezeli to nie pomoze pisz bedziemy dalej myslec
Opublikowano
Jezeli slyszysz prace pompy, a poza tym silnik przy kreceniu rozrusznikiem nawet sie nie 'zakrztusi', to bardziej wyglada na brak iskry. Zdejmij jeden kabel wysokiego napiecia ze swiecy, wloz w niego swiece (najlepiej nowa), zbliz ja na ok. pol centymetra do glowicy silnika i popros kogos, zeby zakrecil rozrusznikiem. Jezeli nie zauwazysz iskry przeskakujacej miedzy swieca a silnikiem, to znaczy, ze cos jest nie tak z ukladem zaplonowym.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
Dzieje sie coś bardzo dziwnego :shock: Wczoraj po pracy chciałem zabrać sie za swoje auto, przekręcam kluczyk a ten zapalił za pierwszym razem :!: :?: Dziś rano wsiadam przekręcam a ten znowu mieli i nic, jednak dzisiaj się już "ksztusił" więc pomęczyłem go troche i w końcu zapalił :lol: W czasie jazdy wszystko ok (na jałowym troche bardziej trzęsie jak przed moim grzebaniem przy kablach). Kable sprawdziłem-wszystkie siedzą dobrze, może coś z kopułką? W sumie też ją czyściłem może coś zostało gdzieś na stykach? Dzisiaj sprawdze. Tylko dlaczego wieczorem zapalił bez problemu a rano znowu nie chciał??
Opublikowano
Dzieje sie coś bardzo dziwnego :shock: Wczoraj po pracy chciałem zabrać sie za swoje auto, przekręcam kluczyk a ten zapalił za pierwszym razem :!: :?: Dziś rano wsiadam przekręcam a ten znowu mieli i nic, jednak dzisiaj się już "ksztusił" więc pomęczyłem go troche i w końcu zapalił :lol: W czasie jazdy wszystko ok (na jałowym troche bardziej trzęsie jak przed moim grzebaniem przy kablach). Kable sprawdziłem-wszystkie siedzą dobrze, może coś z kopułką? W sumie też ją czyściłem może coś zostało gdzieś na stykach? Dzisiaj sprawdze. Tylko dlaczego wieczorem zapalił bez problemu a rano znowu nie chciał??

Wiesz jak kazda kobieta bmw lubi miewac fochy..

Dawno temu zmieniales swiece?

Breast. Mouth. Waist.
Opublikowano
  • Autor

he tylko ze moja była wcześniej wyjątkowo przewidywalna... no ale jak to z kobietami bywa...

Swiece zmieniałem jakieś 10 tys km temu - NGK V-line

Opublikowano

Alberto,na pewno kable nie iskrzą gdzieś po drodze? Wiem,że je sprawdzałeś...

I co z tą cewką, którą omyłkowo źle połączyłeś? :worried: Może tam się coś stało niedobrego?

Problem jest wielce intrygujący :jawdrop:

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
  • Autor
Rozebrałem jeszcze raz kopułke i wyczyściłem dokładnie kamień i styk na palcu rozdzielacza było tam troche brudu-może ten brud działał jak izolator. Dziś rano zapalił za pierwszym razem :lol: Ale dalej chyba jest coś nie tak bo bardzo nierówno pracuje na wolnych i czasem "wypada"zapłon ale silnik nie gaśnie. Możo to cewka??
Opublikowano
Rozebrałem jeszcze raz kopułke i wyczyściłem dokładnie kamień i styk na palcu rozdzielacza było tam troche brudu-może ten brud działał jak izolator. Dziś rano zapalił za pierwszym razem :lol: Ale dalej chyba jest coś nie tak bo bardzo nierówno pracuje na wolnych i czasem "wypada"zapłon ale silnik nie gaśnie. Możo to cewka??

teraz zalapalem mialem to samo sprawdz dokladnie kopulke mialem pekniecie na jedny mpalcu dojzalem ja dopiero po dokladnym sprawdzenia i jak bylo such auto chodzilo jak bylo wilgotnie auto zaczlo gupie bo iskra uciekala

do wieczora auto sie wygrzalo wie bylo sucho rano rosa wilgoc

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wczoraj jechałem w deszczu i silnik przerywał mi tak ze jak ruszałem to sie ludzie oglądali kto to sie uczy jezdzić :? Stwierdziłem ze to musi być coś z układem zapłonowym bo jak jest sucho to tak nie chodzi. Pojechałem zaraz do sklepu kupiłem kable no i jest lepiej, szybciej zapala i nie przerywa ale dalej jakoś tak drży za mocno na wolnych obrotach a jak sie stanie przy rurze wydechwej to słychać delikatne wystrzały- ale już nie wyskakuje zapłon jak wcześniej. Może to jeszcze ta kopułka o której mówi ircowiec? Tylko to dość duży wydatek - BOSCH ok 300zł z palcem a EPS ok połowe taniej. Tylko czy EPS jest coś warte? Może ktoś ma kopułke EPS i może coś o niej powiedzieć?