Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam 320i z 92 roku na gazie. Na trasie spali mi 10-11 litrów a w mieście 19-20l pojechałem do gazownika z myślą , że ustawi mi wszystko. Okazało się, że sonda lambda jest zepsuta.

Ile takie coś kosztuje gdzie najlepiej sie udać żeby mi to zrobili (mechanik, elektryk, gazownik). Od czego ona się mogła zepsuć?

Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

Nigdzie nie jedz sam zrobisz juz tlumacze jak

a najpierw sonde kup tylko NTK / NGK gdyz z bosha sa spore reklamacje

koszt takiej sondy nowej na gwaracji uniwersalnej smialo mozesz zastosowac

bez wtyczki NTK 130zl bosh 80zl mozesz kupic z wtyczka co zwiekszy koszty lub bez

wskakujesz pod auto odpinasz wtyczke okrogla odkrecana standart bmw klucz 22 odkrecasz sonde przygotuj sie ze bedzie cza sile pudzianowskiego :) lubia mocno siedziec odkerac i wkrecasz nowa podpinasz wtyczke dziekuje po robocie nieda sie zle nic zrobic

jezeli kupisz bez wtyczki to nie problem dajes obie sobie na stol z starej odcinasz wtyczke lutujesz 4 kable kolorami do siebie czarny sygnal szary masa 2x biale podgzewanie sandu i te obojetnie jak podepinesz byle kolorami biale do bialych czarny do czarnego szary do szarego najlepiej na nie koszulki termokurczliwe potem dodatkowa izolacja i juz dzieki temu zaoszczedzisz pare dyszek potem na kompa skasowac bledy i cieszyc sie mniejszym spalaniem Pozdraiwam

Opublikowano

Witam,

Mam podobny problem (ale w E36 325 z '92).

Spalanie zdecydowanie za wysokie, po podpięciu pod kompa zero sygnału z sondy.

Czy to faktycznie tak jest, ze wystarczy dopasować kolory kabli i będzie pasować ???

I czy sonda za "stówkę" podziała dłużej niż kilka miesięcy (choć dają na nią 2 lata gwarancji).

I czy faktycznie NTK Japan najlepsza (taką właśnie mam teraz u siebie założona, ale już nie działa; nie mam niestety pojęcia jak długo jeździła w aucie).

Heh, sporo tych pytań, mam nadzieję, że nie za dużo.

Z góry dzięki wielkie za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano
fachowiec od bmw co zajmuje sie nimi 15lat odradzil mi bosha bo ma duzo reklamacji i polecil NTK kupujac sonde sprzedajacy potwierdzi ze bedzie pasowac do twojego auta napewno musi byc 4 przewodowa o tych samych kolorach polaczysz je kolorami i bedzie got nieda sie tego spieprzyc lub kupisz odrazu z wtyczka wtedy wyciagasz i wkladasz nowa masz na nia 2l grawacji no niemasz cie co martwic w razie czego wyciagasz parago do wymiany na nowa bo to jest nie naprawialne Pozdrawiam
Opublikowano

Witam no niestey koledzy ale ja się z wszymi wypowiedziami nie zgodzę że kazda sonda psuje. Miałem problem z sonda klilka lat temu i niestety ale na uniwersalnej mój silnik nie chciał chodzić mimo iz była 1 Voltowa i kolory kabli się zgadzały. Dobrałem od mercedesa tzn sprzedający ja dobrał powiedział że na tej będzie auto chodziło no i chodziło ok al odczuwalny był w penym zakresie obrotów mały dołek przydławienie. Niedawno udało mi sie dorwać oryginał boscha taki jak powinien byc u mnie jak auto wyszło z fabryki jest to uzywka ale sprawna jak narazie i jest wszystko cacy. Brak odczuwalnego dołka i i auto rwie do przodu az miło.

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

po pierwsze to bylo klka lat temu i sondy nie byly tak powszechnie dostepne i nie w tej technologi jak dzwonilem do servisu BMW i za sonde zaspiewali mi 1200zl jeblem smiechem do sluchawki i na tym skonczyla sie rozmowa rozmawialem z fachowcem ktory zajmje 15lat bmw i on sam mipolecil uniwersalna ale nie bosha bo sa z nimi klopoty polecil NTK jak spytalem o uzywke orginal odrazu mi odradzil poniewaz sonda wypala sie od srodka zuzywa nawet bosh ma na swojej stronie napisane ze powina byc wymieniona po 150tys bez wzgledu czy dziala czy nie

wydaje mi sie a nawet jestem pewien jak bys poszedl dzis kupic uniwersalna nie mial bys problemow Pozdrawiam

Opublikowano
A ja gdzies wyczytalem ze nie mozna lutowac sond ani ich okablowania... lepiej zastosowac koncowki konektorowe w izolacji.

niwiem dlaczego by nie miala byc lutowana zrozumial bym to jak by sonda byla ba stalym kablu od komputera do dondy ale ona od sondy 20cm dalej ma wtyczke czy jest to laczenie dobre polutowanie i zaizolowanie niema prawa miec wplytu na dzialnie sondy dlatego wiekszoci uniwersalnych ma gole kable do laczenia

a poza tym jak komu sie pasuje lutowanie moze kupic unwerslana sonde z odpowiednia wtyczka do danego auta pozdrawiam

Opublikowano
Moje autko też nie chciało jezdzić zbytnio. Mechanik sie zapierał (i zapiera do tej pory bo mu chyba głupio), że mi sonda padła. A tu psikus. Ktoś na forum mi podpowiedział że mogła sie zebrać woda we wtyczce od sondy. Faktycznie odkreciłem wtyczke wylałem z niej troche wody :duh: wysuszyłem i autko śmiga jak nowe :mrgreen:
Opublikowano

Skorzystam z okazji ostatnio zaczeła strasznie jarać (do15L :mad2: ) byłem na kompie koleś powiedział ze sonda jest ok ale gdzieś czytałem ze nie zawsze pokazuje błędy

I teraz się zastanawiam czy zmienić i jaka będzie pasować (ilość kabli i napięcie)

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
Skorzystam z okazji ostatnio zaczeła strasznie jarać (do15L :mad2: ) byłem na kompie koleś powiedział ze sonda jest ok ale gdzieś czytałem ze nie zawsze pokazuje błędy

I teraz się zastanawiam czy zmienić i jaka będzie pasować (ilość kabli i napięcie)

sonde 4 kablowa 2 biale 1 czrny 1 szary

2biale to podgrzewanie sondy

1 czrny to sygnal

1 szary to masa

sonde polecam ci NTK a czy jest sprawna mozesz sprawdzic sam a jak opisywalem to juz Pozdrawiam

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz ircowiec, a napiecie 1 Volt?

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
a co sądzicie o tych podróbkach za stówkę na allegro? Można to kupić? Czy raczej odradzacie?

Polowa bedzie uwalonych....

Mialem taka za stowke przez pol roku i wywalilem bo auto palilo 10 na trasie i 13 w miescie, teraz mam ori Boscha Boscha :8) i pali mi ok 7 w trasie i max 12 w miescie. Sondy sprzedawana na allegro za stowke sa pozbawione numerow, nie wiem czy to orginalne odpady czy podroby... znajomy mechanik kupil kiedys 5 sztuk z czego 1 dzialala :duh:

Opublikowano
a co sądzicie o tych podróbkach za stówkę na allegro? Można to kupić? Czy raczej odradzacie?

Polowa bedzie uwalonych....

Mialem taka za stowke przez pol roku i wywalilem bo auto palilo 10 na trasie i 13 w miescie, teraz mam ori Boscha Boscha :8) i pali mi ok 7 w trasie i max 12 w miescie. Sondy sprzedawana na allegro za stowke sa pozbawione numerow, nie wiem czy to orginalne odpady czy podroby... znajomy mechanik kupil kiedys 5 sztuk z czego 1 dzialala :duh:

te sondy kupuje sie z rachunkiem i gwaracja na 2 lata odpadow nikt nie daje na gwaracje i jeszcze raz pisze odradzam BOSHA polecam NTK

Opublikowano

...zapytam jeszcze raz bo nie otrzymałem odpowiedzi. Czy jeżeli kupię coś takiego na allegro za stówkę i będzie działać to czy są jakieś minusy tego że jest nieoryginalna? (wieksze spalanie, nierówna praca itd. itp....)

Dziękuje