Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie. Która marka, które modele klasy premium tracą najmniej na wartości, jak im lat przybywa :?:

Dla przykładu, jak porównam ceny BMW 7 E65 to totalna porażka, ale już E46 jakoś się tak szybko nie starzeje.

Podobnie jest z Mercedes W210 i W211, a W220 - tylko, że tym razem to większe auto się tak nie starzeje.

Jak sprawdzam ceny Lexusów, to wydaje się, że nic nie trzyma tak ceny (szczególnie IS200/IS300).

Natomiast Jaguar, Saab, czy Lancia/Alfa to jakby druga liga cenowa aut z drugiej ręki. Nie wspominając o 607 i VelSatisie. Po co ludzie wogóle kupują te samochody :?: Później odsprzedają prawie za friko.

Opublikowano
Po co ludzie wogóle kupują te samochody :?:

Biorą na firmę, działalność gospodarczą, wrzucają w koszty, albo po prostu mają tyle kasy lub przekonania do nowych samochodów, że im ta utrata ceny wisi. Ja kupiłem auto za 40 tys., za które pierwszy właściciel zapłacił 7 lat temu w salonie blisko 190 tys., z czego 80 tys. za same dodatki. Ale fakturę zakupu brał na firmę, więc co mu szkodziło...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Największa utrata wartości jest po pierwzym roku. Widziałem w komisie 320d E91 za 119 tys ( nowa kosztowała 202 tys.). Potem utrata wartości już jest mała, a mamy prawie nowy samochód. I wbrew pozorom koszty eksploatacji są niskie - brak awarii.

A kupowanie na firmę jest ok. Ale nie zapominajmy, że trzeba na te koszty zarobić :evil: . Samochd wyjdzie mi taniej o 19% i 6 tys. złotych VAT-u

Opublikowano
A kupowanie na firmę jest ok. Ale nie zapominajmy, że trzeba na te koszty zarobić . Samochd wyjdzie mi taniej o 19% i 6 tys. złotych VAT-u

Swięte słowa. Spotykam się z opiniami, że na "firmę" to jest jak darmo :)