Skocz do zawartości

[E30] Podnoszenie sie obr na LPG i benz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW E30 2.0i M20. I mam od niedawna problem:(

Po nagzaniu sie slinika do wlasciwej temperatury wolne obroty maja tendencje do unoszenie sie do 2000 na LPG i okolo 1500 na benzynie. Czasem uda sie zbic obroty w dol do wlasciwych, dodajac troszke gazu, ale po chwili znow obroty sie podnosza:(

Zaznaczam ze przepustnica wraca prawidlowo, silnik krokowy jest niby w pozadku. Autko jezdzi na gazie od roku, a problem z obrotami jest od niedawna.

Szukalem podobnego tematu ale te ktore znalazlem to problem jest na LPG lub na benzynie a tu na jednym i drugim dzieje sie tak samo.

Pozdrawiam i zgory dziekuje za wszelka pomoc:)

Opublikowano
A sproboj delikatnie poszarpac silnikiem krokowym i wszystkimi gumowymi przewodami... u mnie byl podobny efekt jak jeden z gumowych wezy przy silniku krokowym mial mikropekniecia i ciagnal lewe powietrze. Poruszalem wezykiem i bylo OK, poruszalem znowu i wskakiwal 400 obr wiecej.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
To nie niestety nie to, ruszam wszystkim co sie da i nic sie nie zmienia, jak podskocza na 2tys to tak sie trzymaja:(

Zastanawia mnie jeszcze jedno czy sonda LAMBDA ma jakies znaczenie podczas pracy na LPG ?? czy tylko na benzynie ??

Jesli masz gaz z komputerem to sonda musi być sprawna bo komputer od gazu pobiera informacje z sondy i steruje miaszanką poprzez dodatkowy silnik krokowy.

Natomias jeśli masz mieszankę ustawioną na stałe (czyli na śrubę) to sonda nie ma wpływu na pracę na gazie.

kiedyś

E32 730

E36 318

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam . Miałem kiedyś podobny problem w fordzie escorcie , jezdziłem po elektrykach i znalazłem dopiero dobrego fachowca w Warszawie . Okazało się że walniety jest czujnik przepustnicy , najlepiej jest to sprawdzić samemu . Gdy wskoczy na 2000 rozepnij przewód i po chwili podłącz go , oczywiście nie gasząc go , jeśli nie pomorze sprubuj ponownie . Nie zaszkodzi sprubować tego samego z silniczkie krokowym . Jeżeli kturaś z tych czynności pomorze czeka cie wizyta u elektryka . :) Pozdrawiam i życze powodzenia
Opublikowano
a gaz ci nie strzelil - w jakim stanie jest przeplywomierz ??

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D