Skocz do zawartości

[E30] Podnoszenie sie obr na LPG i benz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW E30 2.0i M20. I mam od niedawna problem:(

Po nagzaniu sie slinika do wlasciwej temperatury wolne obroty maja tendencje do unoszenie sie do 2000 na LPG i okolo 1500 na benzynie. Czasem uda sie zbic obroty w dol do wlasciwych, dodajac troszke gazu, ale po chwili znow obroty sie podnosza:(

Zaznaczam ze przepustnica wraca prawidlowo, silnik krokowy jest niby w pozadku. Autko jezdzi na gazie od roku, a problem z obrotami jest od niedawna.

Szukalem podobnego tematu ale te ktore znalazlem to problem jest na LPG lub na benzynie a tu na jednym i drugim dzieje sie tak samo.

Pozdrawiam i zgory dziekuje za wszelka pomoc:)

Opublikowano
A sproboj delikatnie poszarpac silnikiem krokowym i wszystkimi gumowymi przewodami... u mnie byl podobny efekt jak jeden z gumowych wezy przy silniku krokowym mial mikropekniecia i ciagnal lewe powietrze. Poruszalem wezykiem i bylo OK, poruszalem znowu i wskakiwal 400 obr wiecej.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
  • Autor

To nie niestety nie to, ruszam wszystkim co sie da i nic sie nie zmienia, jak podskocza na 2tys to tak sie trzymaja:(

Zastanawia mnie jeszcze jedno czy sonda LAMBDA ma jakies znaczenie podczas pracy na LPG ?? czy tylko na benzynie ??

Opublikowano
To nie niestety nie to, ruszam wszystkim co sie da i nic sie nie zmienia, jak podskocza na 2tys to tak sie trzymaja:(

Zastanawia mnie jeszcze jedno czy sonda LAMBDA ma jakies znaczenie podczas pracy na LPG ?? czy tylko na benzynie ??

Jesli masz gaz z komputerem to sonda musi być sprawna bo komputer od gazu pobiera informacje z sondy i steruje miaszanką poprzez dodatkowy silnik krokowy.

Natomias jeśli masz mieszankę ustawioną na stałe (czyli na śrubę) to sonda nie ma wpływu na pracę na gazie.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
  • Autor

saintman ale to nawet teoretycznie nie bedzie to bo skoro na zimnym silniku jest OK to dlaczego na cieplym mialo by cos nieszczelne :(

akrystian dzieki :) teraz juz wiem ze to tez nie sonda :|

Opublikowano
moze to elektrozawor niskich obrotow...??? moze sie zacina...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam . Miałem kiedyś podobny problem w fordzie escorcie , jezdziłem po elektrykach i znalazłem dopiero dobrego fachowca w Warszawie . Okazało się że walniety jest czujnik przepustnicy , najlepiej jest to sprawdzić samemu . Gdy wskoczy na 2000 rozepnij przewód i po chwili podłącz go , oczywiście nie gasząc go , jeśli nie pomorze sprubuj ponownie . Nie zaszkodzi sprubować tego samego z silniczkie krokowym . Jeżeli kturaś z tych czynności pomorze czeka cie wizyta u elektryka . :) Pozdrawiam i życze powodzenia
Opublikowano
a gaz ci nie strzelil - w jakim stanie jest przeplywomierz ??

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D