Skocz do zawartości

Osuszacz klimatyzacji.Co to jest?Kiedy wymieniać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie odnośnie konieczności wymiany osuszacza w e39.Zakupiłem autko z niedziałajacą klimą.Nabiłem ją i jakiś czas chodziła(krótki czas)po czym przestała.Jak ją nabijałem to kompresor wydawał dziwne dźwięki takie stukanie jak panewy.Klient od klimy powiedział że po prostu padł kompresor i konieczna jest wymiana.Ale jednocześnie kazał mi wymienić osuszacz.Powiedział że niby tam się zbierają opiłki i wszelkie zanieczyszczenia z układu i jak założę drugi kompresor z tym osuszaczem to znowu mi padnioe pompa.Czy faktycznie tak jest.Pytam bo to kolejny niemały wydatek około 200pln za osuszacz.Może ktoś wie gdzie można tanio takowy nabyć o ile jest to konieczne.Pozdrawiam :roll2:
Opublikowano
Ale jednocześnie kazał mi wymienić osuszacz.Powiedział że niby tam się zbierają opiłki i wszelkie zanieczyszczenia z układu i jak założę drugi kompresor z tym osuszaczem to znowu mi padnioe pompa.Czy faktycznie tak jest.Pytam bo to kolejny niemały wydatek około 200pln za osuszacz.Może ktoś wie gdzie można tanio takowy nabyć o ile jest to konieczne.Pozdrawiam :roll2:

Pomysl Logicznie?? osuszacz Klimy jest jak filtr Powietrza/Paliwa w ukladzie ,zapchany robi rozne cyrki.raczej sie wymienia na Nowy i to dedykowany do Modelu. 200 pln to bardzo niewiele w porownaniu z cena e39

Opublikowano
Ale jednocześnie kazał mi wymienić osuszacz.Powiedział że niby tam się zbierają opiłki i wszelkie zanieczyszczenia z układu i jak założę drugi kompresor z tym osuszaczem to znowu mi padnioe pompa.Czy faktycznie tak jest.Pytam bo to kolejny niemały wydatek około 200pln za osuszacz.Może ktoś wie gdzie można tanio takowy nabyć o ile jest to konieczne.Pozdrawiam :roll2:

Pomysl Logicznie?? osuszacz Klimy jest jak filtr Powietrza/Paliwa w ukladzie ,zapchany robi rozne cyrki.raczej sie wymienia na Nowy i to dedykowany do Modelu. 200 pln to bardzo niewiele w porownaniu z cena e39

...mało tego,proponuję żebyś oddał samochód do warsztatu gdzie specjalizują się w klimach,bo dobry fachowiec powinien zaproponowć czyszczenie układu klimatyzacji,właśnie poto,żeby nie było komplikacji po wymianie,nie oszczędzaj na tym jak chcesz to zrobić raz i nie mieć więcej kłopotu,bo bardzo wrażliwy układ!!!