Skocz do zawartości

[E36] problem ze sprzęgłem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kiedy puszcze sprzęgło na ciepłym silniku słychac tzw rzecholenie.Czy to łozysko oporowe ,czy wina skrzyni??
Opublikowano

raczej łożysko oporowe jak wciskasz to cichnie??

może byc też jak Ci się wibracje z silnika przenoszą, ja tak miałem bo mi cewka wys napięcia padła i na ciepłym silniku było przebicie i wypadał 5 gar łożysko oporowe strasznie wtedy hałasowało poprostu trzęsło się na wałku zdawczym

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
  • Autor
Tak jak wsisne sprzęgło jest ok
Opublikowano
poprawka ale się zagalopowałem jak cichnie gdy wcisksz to nie łożysko tylko to co pisałem wyżej czyli wibracje i luz na wałku zdawczym lub cos w skrzyni trudno powiedziec, może być też łozysko igiełkowe na wałku sprzęgłowym ale to by raczej cały czas szumiało a nie rzęcholiło

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
ja mam to samo, a w dodatku gdy ruszam do momentu całkowitego puszczenie sprzęgła rzęcholenie mocno się nasila, napiszcie co to może być, pozdrawiam.

obecnie: E46 330i

wcześniej: E36 318i, E36 320i Coupe

Opublikowano

Ja mialem podobnie jak auto bez wcisnietego sprzegla to lekko zegolilo lekkie nacisniecie sprzegla i ustawalo bez znaczenia czy auto zimne czy cieple.

Po rozebraniu okazalo sie ze na docisku bylo sloneczko wygiete a poza tym lozysko bardzo huczalo.

Wymienilem sprzeglo koszt 100 pln ale poszedlem na latwizne i nabilem nowe tarcze na sprzeglo / docisk koszt nowy 300 pln

Po zlozeniu sprzeglo wchodzi jak w maslo i jest cichutko.

W twoim wypadku stawiam na lozysko.

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]