Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno pekl mi pasek ktory napedza sprezarke od klimy (zatarlo sie koleczko od napinacza), dzis podjechalem do warszatu ktory napelnia klimatyzacje. Po napelnieniu okazalo sie ze przy wlaczeniu klimy robi sie strasznie wysokie cisnienie, gosc spuscil mi gaz i powiedzial ze trzeba wymienic osuszacz gdyz moze byc zapchany... nie byl tego pewny na 100%...

Czy ktos moze spotkal sie juz z taka sytuacja ??? Bo nie wiem czy mam kupowac ten osuszacz, i tak na marginesie moze ktos wie gdzie go kupic bo patrzylem na allegro i nie ma takowego

pozdrawiam !

Opublikowano
osuszacz raczej nie, sprawdz czy dziala ci wentylator od klimy, czesto sie psuje i jezeli w skraplaczu tz chlodnicy klimy niema dostatecznej wentylacji /przewiewu powietrza dlatego tak duze cisnienie panuje w ukladzie, moze ci cos rozerwac!!! wiec uwaga, jezeli niedzila wentylator to nmiech gosc ci nabije klime i po chlodnicy polewa zimną wodą cisnienie powinno0 spasc to wtedy masz pewnosc ze to nie osuszac,
www.auto-optima.pl
Opublikowano
Witam. Kupilem uzywany osuszacz, zaladowalem klime i wszystko chodzi OK... Jedynie co mi kazali zrobic, to oczyscic chlodnice bo pelno syfu na niej i lekko za duze cisnienie przez to jest w ukladzie......
Opublikowano
W przypadku zatkanego osuszacza u mnie powstawało podciśnienie tzn. gość stwierdził że "idzie do próżni" także pewnie może i w drugą stronę. Natomiast nie rozumiem dlaczego kupiłeś używany osuszacz??? Przecież to filtr. jak wymieniasz filtr kabinowy czy oleju to też kupujesz używkę? :norty:
obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

osuszacz ma 2 zadania, pierwsze to filtrowac czynnik i olej, a drogi to wyciagac wilgoc z ukladu, w osuszaczu sa male higroskopijne kuleczki ktore w miare wciagania wilgoci pecznieją i twardnieja, gdy juz speczniale zatykają osuszacz i zaczynaja sie ocierac osiebie i powstaje taki twardy pyl ktory powoli zaciera sprezarke, jak wklada sie nowy osuszacz to jest on zakrecony korkami i dopieru po wstawiweniu odkreca sie te korki i natychnmiast przylącza sie go do ukladu, po 30 min otwarcia osuszacza jest on juz nienadajacy sie do uzytku/tz niespelnia juz swej roli, na prosty jezyl. uklad klimatyzacji otwary/ rozebrany na wiecej niz 30min= osuszacz do wymiany,

ps nawet jak sie sprawdza szczelnosc ukladu to nabija sie azotem aby nie wprowadzac wilgoci do ukladu

www.auto-optima.pl