Skocz do zawartości

Prosba o zdjecie PINÓW gniazda diag. w komorze silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, nie wiem czy to cos u mnie farbyka nie dała , brakuje mi w gniezdzie diag.pinu nr 15, wogole mam jakies to gniazo wybrakowane , jezeli ktos moze zrobic zdjecie swojego gnizda to bardzo prosze. czy jest mozliwosc ze fabryka nie zrobila pelnego zlacza ??? aa i czy kazda E39 ma LCM bo wydaje mi sie ze moja nie ma.
Opublikowano
U mnie też nie ma pinu 15-stego.Były takie gniazda więc wszystko gra u Ciebie i nie jest "wybrakowane".
Opublikowano

ja tez nie mam pinu 15, ale carsoft dziala. zarowno wersja 6.5, jak i 6.1.

odczytuje wszystkie bledy, mozna kasowac, mozna odczytac lcm. jedyne co nie zadzialalo u mnie to podglad danych sterwania silnika live (DDE lub DME).

reszty (programowanie przebiegu pomiedzy serwisami, adaptacja airbag itp) nie probowalem, bo nie mialem potrzeby.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano
jesli nadal bardzo zalezy ci na zdjeciu zlacza, to napisz na priv i podaj adres, to ci przesle, choc nie wiem czy jest jakis sens...
Opublikowano
U Ciebie na złączu powinno być:

1 - +12V

4 - masa

5 - masa

7 - TXD - diagnostyka - sterownik silnika DME

8 - TXD1 - diagnostyka innych modułów - ABS/ASC/DSC, IKE, EDC

9 - TD - sygnał prędkości obr. silnika - sterownik silnika DME

16 - +12V

Pozdrawiam

typer

To co piszesz, dotyczy raczej zlacza OBD2, a nie okraglego diagnostycznego. w okraglym piny odpowiadajace za transmisje to:

7: service/inspection

15: RxD

17 lub 20 : TXD (w zaleznosci od tego, ktory wystepuje)

dodatkowo oczywiscie zasilanie i masa ;]

Opublikowano
tak czy siak 15 RXD ale tego pinu niema i raczej interfejs nie bedzie przez to dzialal w 100%. Przed tem jak wspomnialem , udalo mi sie tylko na 3 kabelkach odczytac bład AIRBAGA i go usunać ale teraz interfjes wogole sie nie laczy i carsoft wywala bład podłaczenia lub transmisji czyli tak jak by wogole go nie bylo podlaczonego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy dostałeś juz priva,ale spróbuj to z CS 6.1 u mnie igła.Z CS 6.5 mam te same problemy.Diagnozowałem auto szwagra BMW E36 COUPE 96r i tam ten pin 15 jest.Ale i tak nie działa tyle funkcji co w mojej.
Opublikowano
u mnie (bez pinu 15) carsoft 6.5 diagnozuje tyle samo co 6.1.
Opublikowano (edytowane)

A na okrągłym złączu u Ciebie powinno być (w innych wersjach i rocznikach może być inaczej):

1 - TD - DME - sterownik silnika - sygnał prędkości obrotowej silnika

2 - Złącze OBDII pin 7

4 - +12V

7 - DIASIARE - deska - diagnostyka

12 - DME - sterowanie kontrolką ładowania akumulatora

14 - +12V

15 - RXD - EDC - sterownik elektronicznej regulacji amortyzatorów - diagnostyka

16 - +12V

17 - TXDII - DME - sterownik silnika - diagnostyka

19 - masa

20 - TXD - diagnostyka pozostałych sterowników

Pozdrawiam

typer

Edytowane przez typer
Opublikowano
Ja mam carsofta 6.5 i zestaw kabli do niego, mam piny 15,17,20 w mojej E39, lampki na interfejsie się swiecą, wszystko niby gra ale jedyne co mogę zrobić to odczytac błąd od airbaga i go usunąć, jedyne co działa, na reszcie wywala module not respond i kaplica, pokombinuje może z wersją 6.1 to może coś tam zdziałam.