Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Brakuje mi trochę płynu od chłodnicy (około litra), a wymieniam go dopiero za miesiąc, przez który zrobię spokojne 500 km. To jest moje pierwsze BMW (325) i zastanawiam się czy mogę na ten krótki czas i te wysokie temperatury dolać zwykłej wody?
Opublikowano

Możesz. W układzie jest podwyższone ciśnienie, więc jeżeli układ masz sprawny (sprawne wisco, pompa, termostat) to woda się nie zagotuje, a nawet jeśli, to wypchnie nadmiar przez zawór, potem wystarczy dolać. A i tak w układzie większość stanowi płyn chłodzący który zwiększa temp wrzenia.

Pomyśl o tym że niektórzy jeżdżą latem na samej wodzie destylowanej i jakoś żyją :mrgreen: Ale oczywiście ja tego nie polecam.

Ja mam aktualnie za dużo wody w stosunku do koncentratu, a nawet można powiedzieć że koncentrat stanowi u mnie 1/4-1/3 pojemności układu, a reszta to zwykła kranówa. Kiedyś to wymienię ale nie teraz :mrgreen: