Skocz do zawartości

Zakup BMW 530d, pare pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od 2 miesięcy poszukuje auta, wcześniej miałem poczciwego Passata ;) . Wybór padł pomiędzy Audi A6 lub BMW 5, only sedan ;) . Z początku rozglądałem się tylko za A6, ale ciężko jest trafić takiego auto w sedania z takim wyposażeniem jak sobie życze. W BMW myślę nad silnikiem 3.0 w dieslu, z rocznika 2003. I tu mam do Was pare pytań:

- jak ten silnik sie praktykuje, nie ma z nim jakiś problemów, czy może jednak rozglądać się za "5" z silnikiem 2,5?

-skrzynia-manual czy automat - jakoś nie mam przekonania do automatów, czy one są awaryjne?

-które rocznik najlepszy dla tego modelu z tym silnikiem?

Trochę poczytałem na forum na co zwrócić uwagę przy kupnie i otworzyło mi to oczy ;) . Słyszałem, że ten model ma słabe blachy, ale czy w tym roczniku co ja poszukuje, też tak jest?

:arrow: Dzieki za pomoc, pozdrawiam

Opublikowano
jak szukasz z tego rocznika (2003) to nie powinieneś mieć problemów praktycznie z niczym , nawet jakby było ze 150 tyś przebiegu tylko żeby nie był bity no i kompletny no a 3.0 w dieslu jest super (2,5 też OK tylko że słabsze a TDSów już w tych rocznikach nie ma więc problem z nimi Ciebie nie dotyczy)
Opublikowano
tez doradzilbym 3.0d w automacie. Jesli bierzesz pod uwage tylko diesla, to nawet nie zastanawiaj sie na 2.5tdi w audi bo ten silnik to stary klekot w porownaniu do 530d. Ja wole automaty, spisuje sie jak narazie niezle. Moja jest z 99roku zrobilem nia przez rok 50tys km

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

ja preferuje 3.0D w manualu ,ale jak jeżdzisz spokojnie to automat tez bedzie git,jednak zdarzaja sie awarie...

3.0 ma znacząco lepsze osiągi od 2,5 a spalanie nieodczuwalnie większe.

2.5 tdi-audi to strasznie wadliwy motor,z powodu wady konstrukcyjnej v6 często wycierają sie wałki rozrządu,a są 4 sztuki.

naprawa ze wszystkimi uszczelkami itp... to jakies 8 klocków...

poszukaj na forum jest tego sporo o 3.0 D

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano
  • Autor

No dzięki serdecznie koledzy za pomoc.

Czyli szukam 530d, tylko jeszcze nie jestem przekonany do tego automatu. Poszperam trochę na forum może coś znajdę :) .

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Autor
A mam jeszcze takie pytanie, czy da radę sprawdzić po numerze VIN przebieg BMW ? Wiem, że wyposażenie można sprawdzić po VIN, ale czy przebieg też ? :roll:
Opublikowano
A mam jeszcze takie pytanie, czy da radę sprawdzić po numerze VIN przebieg BMW ? Wiem, że wyposażenie można sprawdzić po VIN, ale czy przebieg też ? :roll:

Jak bedziesz mial szczescie i auto bylo serwisowane to tak. ale ja bylem osobiscie w BMW i mieli jakis problem, a przez telefon w jedym serwisie powiedzieli mi, ze takich informacji mi nie udziela!

Chyba, ze jakis forumowicz pracuje w serwisie i zrobi taka przysluge!

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

byłem w serwisie we wrocku i pytałem,po vinie moga ci powiedzieć w jakiej opcji auto wyszło z fabryki..

przebieg mogą zczytać z kluczyka,ale jesli ktoś go cofał to zadbał tez o takie detale jak "naprawa" kluczyka"

jedyne co ci powiedza to przy jakim przebiegu był ostatni serwis w bmw

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano
  • Autor
jedyne co ci powiedza to przy jakim przebiegu był ostatni serwis w bmw

No, a przez telefon coś powiedzą czy osobiście trzeba, bo ja do najbliższego serwisu/salonu BMW mam około 80km :/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja preferuje 3.0D w manualu ,ale jak jeżdzisz spokojnie to automat tez bedzie git,jednak zdarzaja sie awarie...

2.5 tdi-audi to strasznie wadliwy motor,z powodu wady konstrukcyjnej v6 często wycierają sie wałki rozrządu,a są 4 sztuki.

no wlasnie, ja juz naprawialem automat, wysiadlo sprzeglo hydrokinetyczne - podobno wina lezy m.in. po stronie braku wymiany oleju w skrzyni

sam szukalem dosc dlugo 3.0d po lifcie w manualu, chcialem jednak dobrze wyposazona wersje, a takich z manualami jest jak na lekarstwo

audi 2,5 tdi to inna kultura pracy (gorsza), glosniej w srodku, na zewnatrz, poza tym, jest to tzn. alkoholik - pali znaczaco wiecej niz 3.0d

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie, ja juz naprawialem automat, wysiadlo sprzeglo hydrokinetyczne - podobno wina lezy m.in. po stronie braku wymiany oleju w skrzyni

sam szukalem dosc dlugo 3.0d po lifcie w manualu, chcialem jednak dobrze wyposazona wersje, a takich z manualami jest jak na lekarstwo

audi 2,5 tdi to inna kultura pracy (gorsza), glosniej w srodku, na zewnatrz, poza tym, jest to tzn. alkoholik - pali znaczaco wiecej niz 3.0d

pozdr

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Mój cel to BMW 530d w manualu z 2003r. :) :D

W Polsce chyba nie ma co szukać :|

Znalazłem to ogłoszenie :

http://mobile.de/SIDJrJzMU7XpAqAlWKf1P-slA-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1180607185A1Iindex_cgiD1100CCarX-t-vctpLtt~BmPA1A1B20B59%81%7D-t-vCaMiMkQuRDSeUnVb_X_Y_x_yetgemirdsO~BSRA6A1B22D3500BGND2003CPKWA0HinPublicA2A0E80000A0FDieselNSchaltgetriebeF100000D2003A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=5&id=11111111261139790&

Czy cena nie jest za niska ?? W jakiej kwocie mogę szukać takiego autka tzn. z navi, xenon, skóra itp. ?

Opublikowano

Witam!

Fajny, ale tam jest w opisie

"Beschreibung:

13600,-Netto, ..."

...colowiek to znaczy. :lol:

moje e39 jest z 98 roku i nie zamieniłbym na zadne 2,5tdi. mam automata i też nie chcę już manuala, ten automat może i muli, ale przez pierwsze góra 2 sekundy, a potem, to wciska w fotel, że aż miło. I jak się niedawno okazało - olej mam w skrzyni niewymienny. Więc w zasadzie brak kosztów. Dodatkowo w audiku czyba rozrząd na pasek, co? To kolejne wydatki.

Respekt.
Opublikowano
  • Autor
No tak ale nie wiem czy to nie jakiś wałek bo oni chca za niego 16000euro, to normalna cena za te autko z takim wypasem ? Oczywiście mowa tu o autku 100% bezwypadkowym.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cena dobra, ok 60k PLN + opłaty. Nie wiem ile wynosza ale pewnie z 65 Cie wyjdzie.

Za 10k PLN więcej można już w Niemczech kupic E60, ale wiadomo ze słabszym wyposażeniem (zazwyczaj bez skory, manual). No ale 530d w E60 ma 218km (a nie 194km jak w E39).

Poza tym nie zwracaj koniecznie uwagi czy auto jesr 2003, czy 2002/2001 (ja sam interesowałem się 2001 w górę). Ważne by miało niski przebieg (oryginalny) i było w dobrym stanie.

Opublikowano

Trzeba miec b.duzo cierpliwosci! ja po blisko roku poszukiwan(w miedzy

czasie kupilem 520d od rodzinki zeby bylo czym jezdzic,która w tej chwili

jest do sprzedania)przyprowadzilem z niemiec 530d touring 2003r.

Auto jest sprawdzone,100% bez wypadku,ma wszystko navi,tv,skora,

telefon w podlokietniku,dostalem dwa komplety alu z oponami,180 tys.

przebiegu,a auto w srodku poprostu nowe,kierownica idealna,takze przestrzegam wszystkich nabywcow,nie wierzcie handlarzom,czy to u nas

czy na zachodzie,oni wszyscy kreca liczniki nawet dwa razy.Zeby sciagnac

klienta podaja w ogloszeniu 2003r, ty jedziesz kawał drogi, zagladasz

w papiery a to 2002.

Takrze zycze cierpliwosci i duzo szczescia,bo naprawde warto!

A jak już znajdziecie to cudo, to bedziecie cieszyli sie jak dziecko,

tak jak ja teraz! Pozdrawiam!

BMW=Boss-Money-Women
Opublikowano
  • Autor
przyprowadzilem z niemiec 530d touring 2003r.

Auto jest sprawdzone,100% bez wypadku,ma wszystko navi,tv,skora,

telefon w podlokietniku,dostalem dwa komplety alu z oponami,180 tys.

przebiegu,a auto w srodku poprostu nowe,kierownica idealna,takze przestrzegam wszystkich nabywcow,nie wierzcie handlarzom,czy to u nas

czy na zachodzie,oni wszyscy kreca liczniki nawet dwa razy.Zeby sciagnac

klienta podaja w ogloszeniu 2003r, ty jedziesz kawał drogi, zagladasz

w papiery a to 2002

Można wiedzieć ile Cię to cacko wyniosło??

Opublikowano

To jest b.cieżko policzyc,ale mysle że około 20% taniej niż w kraju,

ale mysle że wiekszą wartosc od ceny stonowi to co i od kogo

sie kupuje!

BMW=Boss-Money-Women
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dla mnie to 'kupowanie u Niemca bo tam jest zadbane' jest troche śmieszne.

Czyli że teraz jeśli to 530d kupowałbym od Ciebie w Polsce, to już się nie opłaca, bo jest zajechane, na pewno kiespkiej jakości, bo kupuje je od Polaka, a nie od Niemca? Śmieszne. Jeśli auto jest zadbane to nie trzeba robić sobie kosztów ściąganiem go z Niemiec. Takie jest moje zdanie.

Dobre auto znajdziesz i w Polsce, tak samo jak złe i w Niemczech. Trzeba tylko się na tym znać (ja nie kupuje bez specjalistów od lakieru i blacharki, oraz mechanika lub wizyty w ASO auta).

PS. Dodam że swoje nowe 745i też będę kupował w Polsce, bo nie mam czasu na jazdy po Niemczech (mimo że mam tam rodzinę, kuzyn dziewczyny pracuje w BMW w Munich, itp). Oględzimy specjalistów + wizyta w ASO i wszystko będzie jasne. A wyjdzie mnie taniej niż ściąganie z Niemiec.