Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z lusterkiem wewnętrznym gdyż posidam tylko to lusterko (ma 3 przyciski, ma alarm i jest fotochromatyczne)http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=GL21&mospid=47772&btnr=51_4314&hg=51&fg=40

, potrzebuje do niego wiązkę + rozpiske pinów. Czy może ktoś wie coś na ten temat? Wiązka chyba pasuje od zwykłego lusterka fotochromatycznego. To lusterko pochodzi od BMW E65 2002/2003.

Pozdrawiam

WEJDŹ I ZOBACZ - FORUM TYLKO O BMW E28

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

Witam

Do sierpnia 2003 jest tak:

złącze 3 pinowe:

1 - zielony/pomarańczowy - K-CAN bus H

2 - zielony/ - K-CAN bus L

3 - puste

złącze 10 pinowe:

1 - niebieski/biały/żółty - moduł świateł - wsteczny

2 - puste

3 - zielony/żółty - moduł zasilania - zasilanie

4 - biały/niebieski - do fotochromów w lusterkach zewn.

5 - biały/żółty - do fotochromów w lusterkach zewn.

6 - puste

7 - puste

8 - czarny/żółty - moduł zasilania - zasilanie

9 - szary/czarny/żółty - moduł alarmu

10 - brązowy/czarny - masa

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Witam

Wielkie dzięki typer :) ale ja mam w swoim lusterku 9 kabli i wszystkie trzeba podłączyc. To lusterko będę montowac w E38 przed liftem(98 rok), mam zamiar podłączyc diodę w lusterku. Lusterko też posida oprócz alarmu 3 przyciski do otwierania bramy itp. oraz oczywiście fotochrom. Jak to podłączyc ? Proszę o rospiskę pinów.

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

Witam

1. Opis który podałem jest do lusterka E65 z lipca 2003. I naliczyłem dokładnie 9 kabli :) więc niby się zgadza.

2. 3 przyciski do otwierania bramy nie mają oddzielnych kabelków, do lusterka dochodzi przecież napięcie a po naciśnięciu przycisku lusterko wysyła fale radiowe do otwierania.

3. dioda w lusterku, jak wynika z mojeg opisu wyżej, sterowana jest pinem 9.

4. K-CAN Bus podłączany jest w przy obecności FLA (Asystent Świateł Drogowych) w aucie.

5. W aucie (E38 98r, do sierpnia) możesz mieć:

a) standard, złącze 10-pinowe:

1 - niebieski/żółty - moduł świateł

2 - puste

3 - zasilanie

4 - biały/niebieski - do fotochromów w lusterkach zewn.

5 - biały/czerwony - do fotochromów w lusterkach zewn.

6 - puste

7 - puste

8 - puste

9 - puste

10 - brązowy - masa

lub

b) z zamykaniem na podczerwień, złącze 10-pinowe:

1 - niebieski/żółty - moduł świateł

2 - zasilanie

3 - zasilanie

4 - biały/fiolet - diagnostyka

5 - biały/szary - sterowanie centralnym - moduł w drzwiach pasażera

6 - biały/czarny - sterowanie centralnym - immobilizer

7 - biały/niebieski - do fotochromów w lusterkach zewn.

8 - biały/żółty - diagnostyka

9 - biały/czerwony - do fotochromów w lusterkach zewn.

10 - brązowy - masa

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Witam

Ok typer tylko ja chce żeby mi działał sam fotochrom + 3 przyciski + dioda - bez alrmów itd. i w swoim lusterku mam 9 kabli, a nie 10 kabli w drugim przykładzie, prosiłbym o rozpiskę pinów - piny do działania lusterka fotochromatycznego, 3 przycisków i diody (pewnie dwa kable + i -), bo normalnie dioda jest w desce rozdzielczej, a ja zrobię w desce i w lusterku.

prosiłbym o rozpiskę, ewentualnie strone z tymi pinami. Wielkie dzięki typer ale prosiłbym o to co napisałem wyżej.

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

Czyli ewentualnie odpada 1,5,6 pin + chyba diagnostyka chociaż wtedy komputer nie wykryje ale gdzie podłączyc tą diagnostyke :?: A po co podłączac do fotochromów zewnętrznych to lusterko ? Ewentualnie jak ?

Czy ktoś wie ?

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL

Opublikowano

Witam

1. Żebyśmy dobrze zrozumieli sposób działania lusterka wewnętrznego od strony elektrycznej. To nie jest tak, że wszystkie elementy lusterka mają wyprowadzenie w postaci pinów w złączu.

We wnętrzu lusterka jest, komputer - za dużo powiedziane, dosyć skomplikowana elektronika która obsługuje kilka funkcji:

- Fotochromy. Na podstawie czujnika światła, informacji o włączonym oświetleniu, włączonym wstecznym i innych informacji z szyny K-CAN elektronika wewnątrz lusterka decyduje stopniu zaciemnienia lusterka wewnętrznego oraz lusterek zewnętrznych. Lusterko wewnętrzne steruje - zasila fotochromy w lusterkach zewnętrznych.

- Przyciski do otwierania bramy/garażu. W lusterku zamontowany jest nadajnik, podobny do nadajnika w kluczyku-pilocie. Moduł nadajnika zasilany jest razem z całą elektroniką lusterka. Na złączu nie są wyprowadzone żadne przyciski.

- Lampka alarmu. Na podstawie sygnału z modułu alarmu elektronika lusterka steruje LEDem "nosem clowna"

- Centralny zamek. W systemach z otwieraniem pilotem na podczerwień w lusterku znajduje się odbiornik podczerwieni który steruje centralnym zamkiem w porozumieniu z immobilizerem.

- Diagnostyka. W bardziej rozbudowanych lusterkach jest podłączenie do złącza diagnostycznego lub szyny diagnostycznej.

2. Jak piszesz o swoim lusterku w którym jest 9 kabli to piszesz o swoim starym czy swoim nowym?

3. Zauważ że nie wszystkie kable które masz muszą być podłączone. Również w moich opisach jeśli jest napisane "puste" może być kabel ale nieużywany.

4. W przypadku rozbieżności, wskazówką może być kolorystyka kabli.

Odpowiadając na Twoje pytania:

- Aby działał fotochrom w lusterku wewnętrznym musisz podłączyć do lusterka zasilanie, sygnał wstecznego z modułu świateł.

- Aby działał fotochrom w lusterkach zewnętrznych musisz podłączyć je do lusterka wewnętrznego.

- Aby działały przyciski w lusterku wewnętrznym musisz podłączyć do lusterka zasilanie. Wtedy po naciśnięciu wysyłają sygnały drogą radiową.

- Aby działała lampka alarmu musisz wysterować eletronikę w lusterku na pinie dziewiątym. Niestety nie wiem, czy przez podanie masy, czy 12V czy 5V czy sygnałem prostokątnym czy telegramem cyfrowym.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Witam

Bardzo dziękuje za te informacje :) , tylko prosiłbym o podanie mumerów i kolorów pinow do podłączenia:

- fotochrom (zasilanie, masa i moduł światel[wsteczny])

- przyciski - czyli nic ?

- dioda led - chyba 9 pin masa 5 V , 12 V czy coś innego ?

Pozdrawiam

WWW.BMWE28.PL

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mnie jednak interesuje wewnętrzne lusterko w e34.

Autko mam 4 lata i nie jednemu drobiazgowi się przyglądaliśmy...zadbane w każdym calu,reszta to ewentualnie "ząb czasu".

Nic nie było "kopane", nawet szyba nie była wymieniana.

Więc pytam:co się stało,że lusterko się nie ściemnia(od momentu wejścia w posiadanie samochodu). :mad2: Co "siada' zazwyczaj...? :mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.