Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym pomalować zderzaki. Kolega malował sam sprayami, wyszło mu to fenomenalnie, pare lat bez żadnych odprysków, nawet dostał puchar oldtimera na zlocie :) Zauważyłem że standardowe szare zderzaki które mam są pokryte właśnie tą szarą farbą. Czy to jest farba gruntująca? Tzn. nadaje się do pryśnięcia i nie trzeba już niczym przygotowywać?

Druga opcja to pojechać do lakiernika, jednak troche mnie fundusze powstrzymują....

Opublikowano

zdecydowanie trzeba to zrobic u lakiernika , ja pojechałem i zrobil to świetnie

nie baw sie w zadnej spraye czy tego typu pierdoly

lepiej odłuz kasy troszke i w tedy to zrob raz a dobrze

Opublikowano
zdecydowanie trzeba to zrobic u lakiernika , ja pojechałem i zrobil to świetnie

nie baw sie w zadnej spraye czy tego typu [bAD]

lepiej odłuz kasy troszke i w tedy to zrob raz a dobrze

A założyłem temat bo dzisiaj pomalowałem obudowy lusterek i wyszło niesamowicie :)

Ok. przemyślę lakiernika. Od 150 do 250 za element... A tu mam 2 zderzaki i 2 progi...

Opublikowano

Tu nie chodzi o efekt końcowy, tylko trwałość - niestety takie malowanie sprayem ma sens jak gdzieś jest uszkodzony lakier itp - ogólnie do poprawek - jak pomalujesz całe elementy - a zwłaszcza plastikowe, to ci zacznie odłazić po jakimś czasie.

Ja właśnie odebrałem samochód od lakiernika - między innymi malowałem zderzaki i progi - wyszło świetnie.

Opublikowano
te szare cos trzeba ladnie papierem wodnym zdrapac. POd tym zobaczysz oryginalny kolor calego zderzak czyli taki jak powinien byc ;) Ja malowlaem tez sprayem i super wyszlo. Potem psiknalem clarem i bylo fajnie. Tylko musisz ladna warstwe zrobic zeby nie bylo plam widac. No i pozniej zaklej ten lakier gdzie zaczyna sie kolor wlasciwy. Akurat jest tam chyba wglebienie jakies. Jednak lakiernik zrobi zawsze lepiej.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

parę uwag do malowania plastików na zewnątrz samochodu (nie tylko zderzaków)

Robiłem to kiedyś na innym samochodzie niż bmw ale zasada jest taka sama.

Po pierwsze żadne spraye.!!! Może wygląda to dobrze na początku ale po jakimś czasie spray odchodzi i wygląda to jeszcze gorzej niż przed.

Jeżeli nie robił tego ktoś wczesniej to też za pierwszym razem efekt może nie być profesjonalny.

Ale jak ktoś chce spróbować to kilka wskazówek.

Do malowania plastików potrzebne będą:

Papier ścierny (wodny) o gradacji 2000, 1500, 800. Zależy co chcemy zrobić (czy tylko zmatowić powierzchnię czy zatrzeć drobne rysy)

Płyn podkładowy do plastików.

Farba (baza, umieszany kolor dobrany pod kolor samochodu).

Lakier bezbarwny (zwykle dwuskładnikowy, mieszany na krótko przed użyciem ze względu na szybkie tężenie i gęstnienie)

Pasta lekkościerna (Tempo, farecla itp.)

Do malowania dobry jest mały pistolet malarski lub areograf (pistolet do malowania modeli).

Przed malowaniem wstępnie matujemy element malowany, czyścimy benzyną (odtłuszczamy), malujemy płynem podkładowym do plastików, (płyn powinien być koloru białego powoduje on zmiękczanie plastiku malowanego) następnie kładziemy bazę (a więc kolor). Matujemy papierem jeżeli konieczne. Następnie mieszamy lakier bezbarwny (lakier i utwardzacz) w odpowiednich proporcjach. Malujemy lakierem. Po wyschnięciu polerujemy pastą polerską. I GOTOWE.

To oczywiście jest napisane w skrócie ibez szczegółów ale jeżeli ktoś sie podejmuje to powodzenia.

Opublikowano
..............

Po wyschnięciu polerujemy pastą polerską. I GOTOWE.

A mam pytanie, w jaki sposób należy polerować? Mam dostępną FARECLE oraz TEMPO. Musi być to zawsze polerka mechaniczna? A jeśli ręczna to w jaki sposób i jakim materiałem?

Opublikowano

wszystko zależy czym dysponujemy i jak wielkie są rysy, zadrapania lub jaka jest faktura lakieru po malowaniu. Można polerować ręcznie przy użyciu szmatki oraz mechanicznie (szlifierką z gąbką) wszystko zależy od tego czym dyspunujemy. Po malowaniu można wypolerować element ręcznie, efekt będzie podobny jak szlifierką (mechanicznie) tyle tylko że do ręcznego polerowania potrzeba więcej czasu i poświęcenia bo to na pewno będzie trwało dłużej ale efekt podobny.

Ja nigdy nie polerowałem mechanicznie bo nie mam sprzętu (a na użytek domowy nie opłaca się go kupować), zawsze ręcznie i było ok.

Zaznaczam że nie jestem profesjonalnym lakiernikiem a tylko piszę jak ja to robiłem. Może ktoś będzie miał inne uwagi.

Opublikowano
Ja sie podpisuje pod tym co napisał risto. Sprayem możesz malować. Tylko nie tak, że popryskasz i spokój. papierem sciernym na wode obleć. Potem pomaluj raz, drugi. I na końcu bezbarwnym lakierem tej samej firmy. I wbrew pozorom jest to trwałe i wyglada ok :cool2: Oczywiscie rzecz jasna, że lakiernik zrobi to lepiej, ale też po kieszeni da.