Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mój problem jest nastepujący. (BMW e46 320d 2001 rok) na zimnym silniku wogole nie moge wrzucać biegów, a najgorzej to juz "dwójki". W zime gdy temperatury są niskie z początku trzeba biegi wrzucać wręcz na siłe. Gdy autem jedzie moja dziewczyna nie może sobie poradzic z wrzucenie 2 biegu który wskakuje najcieżej. Gdy auto sie rozgrzeje jest lepiej jednak nie tak jak powinno być. Czy ktoś miał już taki problem i wie co jest grane? dodam że olej juz zminiałem dwa razy i nic to nie pomogło. Dzięki i pozdrawiam.
Opublikowano
A jaki olej lales? ja zmienilem kiedys i tez mialem problem z biegami. Byl za gesty olej (syntetyk) oryginalnie powinien byc u mnie MTF-LT-2 , zakupilem taki w ASO i juz jest OK.
Opublikowano
Wyczyść i nasmaruj cięgienka pomiędzy dźwignią a skrzynią biegów - ja u siebie zmieniałem sprzęgło i olej w skrzyni - ale to nie pomogło (uprzedzając komentarze - sprzęgło zmieniłem, bo się ślizgało, a nie dlatego, że biegi ciężko chodziły :lol: )... Kto by pomyślał - ale objawy takie jak u ciebie - ustąpiły po przesmarowaniu...
Opublikowano
sprzeglo juz nie jest u mnie pierwszej klasy ale jeszcze troszke da rade. mam 225 tys km. A jaki olej lalem? najpierw jakis gorszy a pozniej to jakis syntetyk najlepszy w sklepie jaki chyba byl :) i jeszcze jedna moja uwaga. Jak nieraz wrzucam biegi to czuje jakby nie bylo synchronizacji bo lewarek dziwnie drga jakby tryb po trybie przeskakiwal. Sam juz nie wiem co z tym zrobic...
Opublikowano
Jak nieraz wrzucam biegi to czuje jakby nie bylo synchronizacji bo lewarek dziwnie drga jakby tryb po trybie przeskakiwal. Sam juz nie wiem co z tym zrobic...

Najwyrazniej nie wysprzęgla dobrze

Xdrive

Koder

Opublikowano

czyli to sprzeglo? no czasami sie troche slizga zwlaszcza jak dam wiecej gazu i chce szybciej ruszyc. i jak ruszam to auto tez dziewnie drga. czyli to pewnie sprzeglo... dzieki i powodzonka :)

P.S. Ja tez mam złote 320d :)

Opublikowano
a jeszcze mam pytanko :) jak mam sprawdzic sprzeglo czy dziala prawidlowo? trzeba odkrecac skrzynie i sprawdzic tarcze i zacisk czy mozna to jakos zrobic w inny sposob?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprzęgło ciężki temat.

Generalnie sprawdzenie polega na zapięciu najwyższego (względne jednego niżej) biegu i np. obroty stałe utrzymujesz na 2200rpm. i but. Jak obroty rosną niewspółmiernie szybko do prędkości to sprzęgło się ślizga.

Ale ja mam u siebie tak: czasem jak chcę szybciej ruszyć to mi sprzęgło się ślizga, ale powyższy sposób u mnie tego nie wykryje.

Ja na razie sprzęgła nie ruszam zobaczę, co się będzie działo dalej. Przebieg 184 tys. km.

Opublikowano
Wlaśnie bylem nad wodą i sie zakopałem na plaży :) noi sprzęgło poszło w nic podczas długiej akcji ratowniczej :) teraz podczas jazdy np na 4 biegu daje "but" i obroty na full a auto jedzie z taka samą predkościa :P. Sprzęgło już zamówiłem. Jak wymienie napisze czy coś się zminiło z przezucaniem biegów. A może jak juz bede wymieniał sprzęgło zlecić komuś zeby sprawdzili czy wszystko ze skrzynią jest w porządku? czy lepiej niech tam nikt nic nie dotyka? jak myślicie?
Opublikowano

Skrzyni bym nie ruszał tylko sprawdź/przesmaruj cięgna o których Ci tu każdy pisze

A u mnie sprzegło slizgalo sie przy ostrym wcisnieciu, ale po zmianie techniku puszczania sprzęgła jakos objawy ustąpiły. Co do samego sprzegiełka to ja mam komplecik (szykowalem sie na wymiane, ale narazie chodzi) kupiony za 450zl (allegro, oryginal sachs, z naklejkami sachs, luk i valeo - WTF??). Wymiana kosztuje kolo 300-400zl zaleznie od warsztatu.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Sprzeglo kupilem. komplecik za 250 zł. Jest lekko uzywane ale wyglada jak nowe. O wymiane pytalem i powiedzial 200 - 250 zł. Ale jakos sie naprawilo troche istwierdzilem ze jeszcze troche pojezdze :) domecze go do konca dopiero wymienie :)
Opublikowano
A ja kupilem na allegro orginal SACHSa caly komlet za 390zl natomiast wymiana kosztowala 200zl. calkiem inna jazda i czasem mozna dla szalenstwa spalic troche gumy jak za mlodych lat ;]