Skocz do zawartości

Parowanie szyb w aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja bunia często ma zaparowane szyby jeżeli pozamykam okna i w środku siedzą dwie lub więcej osób to bardzo szybko zaparują mi szyby.Efekt ten jest najbardziewj widoczny w czasie zimy i wiosny kiedy temperaura na zewnątrz jest nizsz niz w środku.

Poprzednio mialem też e36 i było to samo.

Oba auta maja klimę.Ja z zasady nie uzywam klimatyzacji bo jej poprostu nie lubię.Więc zawsze jest wyłączona.

Jaka może być przyczyna moich problemów z tym wrednym zaparowaniem szyb ?

Obecne auto mam od 2 lat i nie czyściłem jeszcze systemu nawiewów, czy może to być przyczyną ?

Pozdrawiam

Opublikowano

wiec :

1:masz stary filtr kabinowy wymiana 1x-2x do roku

2:sprawdz czy pod wykladzina w aucie niemasz mokro.

3:Najprawdopodobniej jak wykluczysz 1 i 2 to Auto bylo po dzwonie....lub pasazerowie byli po piwku

Opublikowano

Niestety jak w samochodzie siedzą ze 3 osoby, to ilość wydychanej i wyparowywanej przez pocenie pary wodnej może powodować zaparowywanie szyb.

Pomaga silne przewietrzanie i otwieranie okien, ale komfort jazdy wtedy spada. Najlepszym wyjściem jest jednak włączenie klimatyzacji, która osusza powietrze i szyby przestają parować.

Może spróbuj się do klimy przekonać, przecież jak jest cały czas włączona a temperatura ustawiona na ulubioną (u mnie 22 stopnie) to nie powoduje ona żadnego dyskomfortu, w kabinie jest odpowiednia temperatura (nie wieje zimnym), nie śmierdzi, jest ciszej bo nie trzeba otwierać okien albo silnie dmuchać dmuchawą... same zalety.

Warunek to sprawna klima, odgrzybiona i z wymienionym choć raz na sezon filtrem.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
  • Autor

Witam

Dzięki za wszeklie sugestie i rady.

Auto nigdzie nie jest mokre ( żadna wykładzina,fotel itd...)

Auto pochodzi ze znanego żródła i nigdy nie było ani walone ani utopione w czasie jakiejśc powodzi.Tak że wiem na 100% że wody nigdzie nie ma i nie było.

Co do filtrów, to prawda że ten temat zaniedbałem i zaden filtr kabinowy nie był wymieniany ( auto duzo stoi ponieważ pracuję w innym mieście i nie jeżdzę do pracy autem ).

Jeżeli chodzi o klimę, to z powodu że jej nie używam od 2 lat nie była włączana.

proszę o rady jak ją poprawnie uruchomić tzn. co wykonac przed jej odpaleniem,co sprawdzić, wymienić , no i może jakaś porada dotycząca dobrego magika od klimy w zachodniopomorskiem, którey się nie boi kiedy klient patrzy na jego ręcę w czasie pracy oraz wie taki magik co i jak w e39.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Miałem identyczny przypadek, winą była nagrzewnica =/ Płyn mi się dostawał do niej i szybki strasznie szybko parowały. Zaprowadziłem do servisu od klimy i zrobili mi nie pamietam ile zaplaciłem ale nie była to duza suma ;-)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Jak klima nie była włączana 2 lata to na 80 % masz za mało czynnika chłodzącego w układzie (około 10 % ubywa co roku). Jakbyś chciał ją uruchomić to musisz napełnić. Poza tym miej nadzieję, że nieuruchomiona i niesmarowana 2 lata sprężarka chodzi. Nawet zimą trzeba uruchamiać klimę aby sprężarka dostała smarowania.
Opublikowano

Witam

A tak doraźnie to Ci pomoze taki zabieg: umyj wszystkie szyby a nastepnie nanieś na szmatke niewielka ilość przeźroczystego szamponu do włosów (szampon ma byc przeżroczysty obojetnie czy bedzie kolorowy czy nie i obojetnie jaki ,moze byc nawet najtańszy), nastepnie weź najlepiej miekki papier toaletowy i dokładnie zetrzyj szampon. Gwarantuje ze przez 2 miesiace nic Ci nie zaparuje.

Pozdrawiam

Robert

robertus

Opublikowano
  • Autor

Witam

Dzięki za wszelkie rady.Oczywiście jak juz zaczne uruchamianie klimy to chetnie je wszystkie wykorzystam.Również rada z szamponem jest interesująca, bo kiedy nie włączę klimy to prowdopodobnie zaparuja szybki więc profilatycznie przejadę sybki szamponem.

Pozdawiam