Skocz do zawartości

[E32] pytanie o 735i z 1988roku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie :)

Skazony choroba zwana BMW, przymierzam sie juz po raz trzeci do zakupu auta na dluzej. Wczesniej mialem E28 524TD i E30 316i.

W tej chwili mam mozliwosc zakupu 735i.

Martwi mnie rocznik - 1988. autko ma przejechane ok 250tys km, teoretycznie jest od 2 wlasciciela, ktory jezdzil nim przez ostatnich 10 lat, zawsze serwisowal w ASO. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale sprzedajacy wsrod dokumentow wymienia certyfikaty TUV z ostatnich lat...

i teraz mam pytanie - wchodzic w to?

wiem, gdzie serwisowac BMW w moich okolicach, mniej/wiecej orientuje sie i wiem gdzie kupowac graty zamienne. Nie wiem za to nic o tym modelu, nie wiem jakie sa jego slabe strony, to samo tyczy sie silnika (spalanie, okresy miedzyprzegladowe, typowe usterki).

Zakladajac, ze ksiazka serwisowa z Niemiec jest faktycznie prawdziwa, czego moge spodziewac sie do wymiany na tzw "dziendobry" ?

Jestem juz w tym wieku, ze nie napalam sie na zakup.

Samochod stoi oddalony o ok 300km, wiec nie chcialbym tluc kilometrow na darmo.

PS. jeszcze jedno, konkretne pytanie: jakie w tym roczniku powinny byc przednie soczewki? ten egzemplarz ma bez "usmiechu", a moje zrodla mijaja sie w zeznaniach ;)

z gory dziekuje za pomoc :)

Opublikowano
:search:

wpisalem w wyszukiwarke "735" i przeczytalem naprawde chyba wszystkie posty. ani slowa w nich o swiatlach czy ogolnie informacji czego sie bac w tym roczniku auta..

wiekszosc traktuje o spalaniu i czesciach zamiennych, ew sporadycznych uszkodzeniach (dmuchawa, ogrzewanie itp)

nic to. chyba jednak przejade sie obejrzec to cudo. inaczej nie bede mogl spokojnie zasnac ;)

THNX anyway.

Opublikowano
Wydaje mi się ze e32 zawsze miały lampy z uśmieszkiem. Jakoś do tej pory nie widziałem oryginału bez uśmieszków. Ale czy napewno?

dokladnie tak samo bylem uswiadczony..

ale jeden z kolegow przytoczyl nieco inna teorie na ten temat, wiec zaczalem sie zastanawiac.

jutro, teoretycznie, mialbym jechac po to auto, ale mam dylemat, ktory malo mi glowy nie urwie ;)

w tej chwili jezdze 1.5 rocznym Renault, bezposrednio wczesniej mialem E30 i sprzedajac ja mowilem sobie, ze nigdy wiecej starej bmki.

a tu pojawil sie ten egzemplarz, ktory wyglada po prostu jak nowka, sprzedawca mowi, ze serwisowana tylko w ASO w Niemczech..

centralnie tego nie przezyje chyba :lol: :wink:

Opublikowano
Jeżeli możesz to poczekaj do wtorku z urlopu wraca Beerra, 3 miesiące temu kupił dokładnie ten model z tego rocznika, pracujemy razem, więc widzę codziennie banana na jego twarzy, myslę, że chętnie się z tobą zdzwoni i pogadacie
Opublikowano

Witam!!!

Na Twoim miejscu przejechalbym sie obejrzec te siodemeczke.300 km to jeszcze nie tragedia,tym bardziej ze pisales ze wlascicil ma wszystkie dokumenty stwierdzajace odbyte przeglady i samochod jest w "igła" stanie.Dopoki nie zobaczysz autka na wlasne oczy nic nie bedziesz wiedzial.Moje zdanie:JEDŹ,OBEJRZYJ AUTKO I DAJ ZNAC JAK BYŁO!!!:)

POZDRAWIAM

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Jeżeli możesz to poczekaj do wtorku z urlopu wraca Beerra

kurka, cosik czuje, ze do wtorku to moze juz byc pozamiatane z letka po tym autku :? ;) niby nie jest tanie, jak na ten rocznik, ale wiadomo. a juz kiedys stracilem okazje na taki sam model i do dzisiaj nie moge sobie tego wybaczyc..

Opublikowano
Witam!!!

Na Twoim miejscu przejechalbym sie obejrzec te siodemeczke.JEDŹ,OBEJRZYJ AUTKO I DAJ ZNAC JAK BYŁO!!!:)

POZDRAWIAM

wiesz, mysle jeszcze o tym, ze odkad mam Clio z sekwencyjnym LPG robie dosc duzo km miesiecznie (ok 2.5-3tys). nie wiem czy taki tryb uzytkowania wytrzyma leciwa beemka, zwlaszcza, ze trzeba bedzie wstawic LPG :( wlasnie dzwonilem do swojego gazownika - stwierdzil, ze jesli zadbam o caly tor WN - nie powinno byc problemow.

co ciekawe odradzil IV generacje, ponoc sa problemy z zestrojeniem starego typu wtrysku benzyny z nowoczesnym wtryskiem gazu.

a moze jest tutaj ktos z Malborka ? :>

:)

Opublikowano

Witaj

Jeżdże BMW 735i z właśnie 88 roku. Moje auto ma w chwili obecnej około 265tyś na liczniku, cholercia wie czy faktycznie tyle ma czy licznik tyle ma.

Silnik nie bierze ni grama oleju. Autem jeżdzę miesięcznie około 4-5 tysięcy kilometrów i jedyna rzecz jaka zatrzymała mnie w trasie to yła pana. Jeszcze ten samochód mnie nie zawiódł a jeżdżę nim już ponad półtora roku!

Nawet Zielony może powiedzieć jak mi chodzi, wczoraj ze mną jeździł nawet :D i nią zresztą też kiedyś jeździł.

Aha, co do świateł to w e32 zawsze były soczewki (z uśmieszkiem) a co do usterek ewentualnych to porówna z 730 R6. Prawie to samo, nawet większosć części eksploatacyjnych jest ta sama

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
Witaj

Jeżdże BMW 735i z właśnie 88 roku. Moje auto ma w chwili obecnej około 265tyś na liczniku, cholercia wie czy faktycznie tyle ma czy licznik tyle ma.

caly czas bije sie z myslami..

juz raz zrobilem wymiane z 2letniej Fabii, ktora mialem od nowosci na 14letnia 316i E30..nie bylem do konca zadowolony :/

teraz jezdzie prawie 2letnim Clio, jednak znow ciagnie mnie do BMW, ale nie chcialbym wtopic. Niestety nie mam nikogo znajomego, komu chcialoby sie ze mna jezdzic i oceniac autka.

co do swiatel, co ciekawe, ta E32 ma "bez usmiechow", a nie widac, aby byla robiona. byc moze zmieniono lampy na tansze ze wzgledu na zuzycie oryginalnych... :roll:

sam juz nie wiem. oblookalem cale archiwum, wiem juz niby co sprawdzic, jak zagazowac (jesli w ogole) i jak wyglada serwis, eksploatacja..

nadal jednak jestem w stanie zadac jeszcze pewnie ok milona pytan...

mam powazny dylemat :)

aha, do wyboru doszla jeszcze piekna 325i E30, jutro pojade ja obejrzec..

Opublikowano
do wyboru doszla jeszcze piekna 325i E30, jutro pojade ja obejrzec..

Jak lubisz wygodę to szukaj e32 lub e34 tzn. seria 7 lub 5. Nie jechałem e30, lecz samochód jest o wiele mniejszy i słyszałem że komfort ustępuje tu bardziej sportowym doznaniom.

Opublikowano
[

Jak lubisz wygodę to szukaj e32 lub e34 tzn. seria 7 lub 5. Nie jechałem e30, lecz samochód jest o wiele mniejszy i słyszałem że komfort ustępuje tu bardziej sportowym doznaniom.

wiem, mialem E30 ;)

bardziej chodzi mi o awaryjnosc takiego, w sumie leciwego juz, auta.

wiesz jak jest, kiedy jezdzi sie od nowosci innym samochodem, gdzie na prawde nic sie nie psuje :roll:

Opublikowano
ta E32 ma "bez usmiechow", a nie widac, aby byla robiona. byc moze zmieniono lampy na tansze ze wzgledu na zuzycie oryginalnych...

Wg. ETK nie ma opcji lamp bez uśmiechów a zakładanie jakiś dziwnych lamp jest totalnie bezsensowne. To jak na moje jakaś dziwna operacja która ten akurat egzemplarz dyskwalifikuje go jako ewentualny zakup.

Nawet zamienniki które widziałem miały lampy soczewkowe.

Jeśli faktycznie jest taka przekładka to jeśli będziesz oglądał te auto to pomimo książki serwisowej itd to bym je bardzo dokładnie obejrzał bo możliwe że jakieś dziwne zamieniki nie ograniczyły się tylko do świateł :(

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
Dennisek-BMW Klub Polska

Wg. ETK nie ma opcji lamp bez uśmiechów a zakładanie jakiś dziwnych lamp jest totalnie bezsensowne. To jak na moje jakaś dziwna operacja która ten akurat egzemplarz dyskwalifikuje go jako ewentualny zakup.

tak zrobie. niedlugo bede jechal w tamte strony, nadloze troche drogi i obejrze to cudo. dla jasnosci, ta 7demka ma reflektory soczewkowe, ale nie maja one "usmiechow". takie wynalazki robila chyba firma Depo, ale nie jestem pewny. w kazdym razie, wydrukowalem z naszego forum porady odnosnie testow silnika, uzbroilem sie w tester grubosci lakieru i jade ;) zobaczymy co wyknuje :lol:

pozniej, w razie czego rozdwoje sie i bede wracal dwoma autami :shock: :P

Opublikowano
Mam 735 E32 z 1988r. Przed kupnem troche balem sie tego wieku, ale teraz wiem, ze to auto jest mniej awaryjne niz 4-letni Fiat, pod innymi wzgledami nie da sie go porownac z reszta. Rzeczywiscie jak rano wsiadam, robi mi sie banan na twarzy :D A przebieg 270000,- to nie jest duzo, pewnie polowa zywotnosci.
Opublikowano
Lampy z uśmiechami weszły do produkcji E32 bodajże na jesieni 1988 roku, kiedy to przeprowadzono kilka drobnych zmian np. komputerek pokładowy OBC III zmieniono na OBC IV . Od 1986 do jesieni 1988 szły lampy bez uśmiechów.
Opublikowano
Lampy z uśmiechami weszły do produkcji E32 bodajże na jesieni 1988 roku, kiedy to przeprowadzono kilka drobnych zmian np. komputerek pokładowy OBC III zmieniono na OBC IV . Od 1986 do jesieni 1988 szły lampy bez uśmiechów.

no wlasnie..czyli ta E32 jest pewnie jeszcze starszym egzemplarzem :(

dzieki za info.

dzisiaj pojade moze jednak obejrzec ta E30 325i, jest blisko, jest napewno szybsza ;) no i pewnie graty sa nieco tansze..

BMW do paskudny wirus - atakuje centralnie. w glowe ;) :shock: 8)