Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanko czy po odpieciu kostki od czujnika na właczonym silniku powinna byc jakas reakcja typu zawachanie obrótów lub cos innego ???
KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano

wydaje mi sie ze rekacja silnika byc powinna............takjak w przypadku odlacznia krokowca jak i przeplywki.......steruja one silnikiem wiec po odpieciu ktoregos z tych czujnikow winna byc jakas reakcja.

TPS dziala jak swego rodzaju potencjometr....na jalowym przy zamknietej przepustnicy podaje do komputera napiecie zalezne wlasnie od pozycji TPSa wiec jesli go odlaczysz silnik bedzie pozbawiony dosc istotnej danej.........POWINNA BYC REAKCJA

Opublikowano
i o to mi wlasnie chodzi nie mam mozliwosci wpiecia w komp a autko po odpaeniu na zimnym trzyma 2tys po zagrzaniu opada ale bardzo wolno i droga dedukcji smiem twierdzic ze to tps padł
KUPIE E30 325i lub 325e
Opublikowano

owszem jest to realne...............jednak usterkowosc tego elementu jest znikoma( wycieraja sie okladziny itp ale zadkos by umarł ten czujnik) prpopnuje ci zmierzyc wartosci TPS ( sa gdzie spodane na forum dokaladne wskazania jakie winien pokazyac)

kolejna strawa sprawdz dkladnie czy nie masz gdzies nieszczelnosci-dziur w przewodach powietrza( dolot sprawdz i wszytsko co moze powodowac dostawanie sie lewego powietrza do silnika)

Mozesz tez srobic reset DME-instrukjac dokaldnego postepowania jest w Zrob to sam