Skocz do zawartości

[E30] BMW na krótkich dystansach - zakładać gaz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj Johny

Naprawde dobrze sie zastanów, czy faktycznie potrzebujesz tego gazu.

Mimo, ze mam taka instalacja, nie podoba mi sie pomysł gazowania takiego samochodu, ale to oczywiście moje subiektywne zdanie. Mysle o wywaleniu LPG ze swojej fury.

Natomiast pomysł z kupnem BMW jest super :D

Mi ten samochód podoba sie coraz bardziej z kazdym kilometrem i z kazdym dniem, a wśród posiadaczy innych marek czesto widac odwrotne odczucia ;) . Najlepsza marka, no i ta piękna klasyczna linia w E30. Jesli bede zmieniał samochód w przyszłosci na inny - to tylko ponownie BMW bedzie wchodziło w gre, pewnie jak i u wiekszosci Forumowiczow ? ;)

Pozdro

Opublikowano

mam ciut wiekszy silnik niz 1,8 ... jezdze na uczelnie i spowrotem (okolo 15 km przez miasto w jedna strone).

wiem ze to krotkie odcinki i troche szkoda mi super silniczka. na poczatku myslalem o tym zeby zalozyc gaz, ale pozniej stwierdzilem ze to jeszcze bardziej przyspieszy zuzycie silnika, a to ostatnia rzecz jakiej bym chcial. teraz staram sie jezdzic rozsadnie -np dopoki silnik nie jest cieply delikatnie obchodze sie z pedalem gazu co rowniez wplywa na zuzycie paliwa.

czy silnik o ktorym myslisz pali az tak duzo zeby pakowac sie w gaz i dodawac sobie problemow z eksploatacja (pomijam przelaczanie gaz-benzyna... mysle raczej o niezbednych czestszych czynnosciach serwisowych)? jak szybko zwroci Ci sie ten gaz jezeli bedziesz przestrzegal wszystkich zalecen - do rozgrzania na benzynie, a dopiero pozniej gaz, co iles km jeden bak na pb95 i inne dodatkowe koszta?

podlicz wszystko i zobacz czy naprawde warto ... ja stwierdzilem że nie, ale do R6 troche drozsza instalacja potrzebna wiec moze u Ciebie bedzie inaczej.

P.S.

a co jesli w naszym wspanialym kraju za 6 miesiecy podniosa akcyze na gaz? ciekawe jak dlugo wtedy sie bedzie instalacja zwracac?-wiem ze to gdybanie ale ryzyko trzeba wkalkulowac zeby sie nie przejechac za bardzo.

Opublikowano
a co jesli w naszym wspanialym kraju za 6 miesiecy podniosa akcyze na gaz? ciekawe jak dlugo wtedy sie bedzie instalacja zwracac?-wiem ze to gdybanie ale ryzyko trzeba wkalkulowac zeby sie nie przejechac za bardzo.

Ostatnio w TV uslyszalem ze po odniesieniu akcyzy na gaz cena gazu wzrosnie max o 5 gr, wiec nie jest to tez az tak duzo,poza tym akcyza na beznzyne tez wzrosnie co spowoduje takze wzrost ceny benzyny,wiec proporcje pomiedzy cena beznyny i gazu zostana podobne.

Pozdrawiam

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

troce niefortunnie to napisalem :wink:

oczywiste jest , ze ewentualna zmiana akcyzy nie moze byc glownym czynnikiem decydujcym o zakupie instalacji lub nie, ale warto wziac to pod uwage.

nie znam konkretnych danych, ale podawano ze akcyza na gaz ma wzrosnac w wiekszym stopniu niz na benzyne.

Opublikowano
u nas paliwo rosnie jak cholera dzis sprawdzam 3.92!! a gaz 1.92 stacja ORLEN.to co wiem dobrze ze akcyza wejdze na paliwo wzrosnie o 3-5 % a na gaz 10%.nNIESTETY!!!

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

Opublikowano
Nie rozumiem jaki wplyw ma instalacja gazowa na kopulke, paluch i sonde lambda.

To raczej te elementy mają wpływ na prace silnika na gazie. Małe niedomagania ze strony któregoś z nich mogą być niezauważone, gdy silnik pracuje na benzynie, ale przy pracy na gazie wychodzą wszelkie niesprawności układu WN.

Opublikowano
Witam po dłuższej przerwie. Niestety moi kochani BMWiczowie nie kupiłem BMW. :( :( :( Mam VW Golf II 1.3 (gażnik) głownie ze względów ekonomicznych (małe spalanie i tania inst. gazowa). Brak ustabilizowanej sytuacji bytowej zmusił mnie po trosze do zakupu tego modelu pojazdu, maksymalnie chce ograniczyć miesięczne wydatki. Oszacowałem, że miesięcznie będziemy robić jakieś 1200km, nie licząc wyjazdów wycieczkowych, więc "wchodzę" w gaz. Nadal jednak wraz z żoną marzymy o marce BMW serii 3 E30 i mam nadzieję, że się doczekamy. Myślę, że przez zakup VW nie zostanę "odrzucony". Nadal chcę zgłębiać tajniki marki BMW, by w przyszłości być lepiej przygotowanym do jego użytkowania i przyjemności z tego płynących. Pozdrawiam!!
Opublikowano

Nie mów, że nie czytałeś o zapiekających się wtryskach, o strzałach i problemach z przepływomierzem, o sondzie lambda, o swiecach, przewodach wysokiego napięcia, kopułce i palcu rozdzielacza. Nie dbając o to wszystko przyczyniasz się przecież do powolnego uśmiercania silnika.

Nie zamierzam podawać Ci konkretnych postów. Z czystego nawet lenistwa.

Pozdrawiam.

Podejrzewam, że podobnie jak inni forumowicze chciałeś mi pomóc jak tylko potrafisz najlepiej.

Dziękuję!

Opublikowano
w sumie VW to też niemiecka technologia i nie ustepuje BMW pod wieloma względami.

Właśnie, poza tym prawdziwi koneserzy jeżdżą właśnie niemieckimi wozami ;)

Opróćz swojej beemki czasem jeżdze własnie golfem II brata - bardzo mi sie podoba to autko.

Pozdrawiam!