Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktos ma/mial stycznosc z tym silnikiem? Czy takie auto za 2-3tys bedzie nadawac sie do kapitalnego remontu silniki i/lub wymiany czesci (turbiny, pompy wtryskowej, itp..)? Jak z cena i dostepnoscia do czesci? Jak ze spalaniem? Czy to jest ta sama jednostka co w e34 524td?

Podoba mi sie to autko, lubie jezdzic dieselkiem (moment i nie duzo pali) ale czy nie trzeba bedzie go remontowac od razu?

Pozdrawiam

Opublikowano

No mam styczność z takim silnikiem bo sam jeżdżę E28 524TD :roll2: z 84 roku z automatyczną skrzynią biegów.

Czy takie auto za 2-3tys bedzie nadawac sie do kapitalnego remontu silniki i/lub wymiany czesci (turbiny, pompy wtryskowej, itp..)?

Ciężko powiedzieć,ale trzeba przyznać że za tą kasę nikt Ci idealnego auta nie sprzeda,sam kupiłem E28 za 3tyś,no i trzeba teraz dokładać do tego silniczka :wink: Żeby kupić naprawdę sprawnego diesla to od 6tyś w górę,ale najważniejsze to i tak sprawdzić jaki stan silnika jest,nie tylko wtryski czy turbina,także sama głowica,bo wiadomo jak ktoś katował to nie ma co się w to pakować-bo koszty przekroczą wartość auta także lepiej poszukać dobrze.

Co do dostępności części to większych problemów nie ma,ta jednostka czyli M21B24 to ta sama co w E34 524td.Co do remontowania odrazu-to znowu wszystko się skupia na tym w jakim stanie będzie samochód,ale koszty takie remontu w przypadku tego diesla są sporo wyższe od benzynowego,żeby się nie zaskoczyć później.Przyjemność z jazdy jak na diesla z lat 80 jest oszałamiająca,bo z tamtego okresu nie znajdziesz szybszego klekota,niestety okupowane to jest jednak nie tak małym apetytem na paliwo-nie oczekuj spalania na poziomie klekotów z VW :nienie:

Wiele osób może Ci tu odradzić ten silnik,że wadliwy i lubi się psuć-ale wszystko wynika z użytkowania poprzednich właścicieli,ja pomimo że po kupnie trochę spadł Mi zapał do klekocika,to jednak teraz nie zamieniłbym go na nic innego i mam zamiar zrobić go dla siebie,bo to naprawdę wdzięczne auto. :cool2:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

A wlasnie. Skoro juz wspomniales. Ile pali taki diesel?

No u Mnie z automatem 11-12 litrów ON na mieście i kręcąc co najwyżej do 2.5tyś obr.,ale wiem że z manualem chopaki schodzą poniżej 10,ale trzeba wtedy umiejętnie operować pedałem gazu :norty: Lepiej na trasie,bo ostatnio 8 Mi wyszedł,ale na większe cuda ze spalaniem nie ma co liczyć.

Opublikowano

Mam 524 td tylko w e34. Jak na razie nie mialem wiekszych problemow (oprocz glowicy - ale to wina awarii pompy wody).

Nie wiem tylko jakim cudem pali Wam 11-12 litrow.

Moj pali srednio 8, na trasie 7l. Kumpel mial w e28 taki motor i tez tak palil. Takze poustawiajcie sobie pompy wtryskowe.

Opublikowano

Dziwne moj e28 524td palil w granicach 7 litrow ... Fakt faktem ze silnik w dobrym stanie ale nie oszczedzalem go i takie wyniki w miescie to chyba normalna sprawa dla diesla ... 524td w e34 to silnik po niewielkich modyfikacjach ale podstawa ta sama co w e28 ;]

Jesli chodzi o ewentualny remont no to tylko wylacznie zalezy od tego co kupisz ... Proste :)

Opublikowano
No ale czy liczycie że ja mam automatka :?: Do tego to właśnie na mieście największe różnice wychodzą miedzy asb a manualem,chodź ostatnio w mixie trasa 30%-miasto 70% wyszła 10l,na 90 litrach ON zrobiłem 900km i jeszcze wskazówka się nie oparła na końcu skali,stała sobie równo z początkiem rezerwy,sprawa druga,że jednak moja wjada trochę oleju i trochę może musi potrzebować więcej paliwka niż zdrowiutki TD :cry2: