Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie zakupiłem E39 528i i z miejsca mam kilka pytań:

1. Kierunkowskazy - działają, ale nie pokazuje się miganie lampek na zegarach i nie słychać cykania przerywacza :cry2:

2. Gdzie są biezpieczniki :?: Znalazłem jakieś z tyłu przy akumulatorze, ale to nie wszystkie, czyżby były gdzieś w schowku :?:

3. Hamulce - samochód trochę stał niejeżdżony i podczas hamowania coś huczy i turkocze, no i zapaliło się (!) - czyżby klocki :?:

4. Jak ustawić spryskiwacze szyby - walą gdzieś po bokach :?:

Auto z 1996 roku. Dzięki za pomoc.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
bezpieczniki masz w schowku tam sa takie dwie plastikowe srubki przekrec obydwie a otworzy ci sie tka szyfladka z bezpiecznikami u mnie jeszcze jest rozpiska i jakies zapasowe bezpieczniki. A jeśli chodzi o spryskiwacze szyb to wyreguluj zeby bylo prawidlowo, ja to robiłem igłoą wkładasz igłę do tej małej dziurki na wyjściu z klapy i regulujesz je ter metalowe dziureczki jak to zwał tak zwał, wiadomo o co chodzi tylko jesli nie chcą się rusząc to nie na silę bo złamiesz igłę i zostanie ona w środku. Odnisnie pytania związanego z klockami i turkotaniem to Ci nie odpowiem bo nie wiem ja ma do wymiany jak narazie przednie amorki i chyba jeszcze łącznik stabilizatora tak to wszystko jest okej wiadomo nie jest to nowe auto lecz ma już 11 lat badź co bądź moje jest z tego samego rocznika 1996, pozdrawiam
Opublikowano
Ok, dzięki za wskazówki. W takim razie mam rozwiązane dwie rzeczy, bezpieczniki i spryskiwacze. Pozostaje jeszcze pytanie odnośnie tej lampki (!) i braku świecenia kontrolek kierunków, zauważyłem też, że nie świeci się lampka od świateł mijania - czy jest taka? Dodatkowe pytanie jak to jest z włączaniem świateł, czy po włączeniu świateł jak zgaszę samochód, to światła też gasną, czy trzeba pokrętło przekręcać na zero?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Jesli chodzi o lampy to tak po wylaczeniu musisz przekrecic pokretlo ale mozna podjechac na komp i ustawic tak zeby sie z tym nie bawic za kazdym razem ale o tym juz bylo. Lampki od swiatel mijania nie ma przynajmniej u mnie.
Opublikowano
Ok, dzięki za wskazówki. W takim razie mam rozwiązane dwie rzeczy, bezpieczniki i spryskiwacze. Pozostaje jeszcze pytanie odnośnie tej lampki (!)

Pierwsze co robie po kupnie samochodu z nieznana przeszloscia t wymieniam wszystkie plyny eksploatacyjne i kontroluje wszystkie podzespoly.

Wmien plyn hamulcowy i sprawdz stan tarcz i klockow, w koncu chodzi o zycie Twoje, Twoich najblizszych i innych uczestnikow drogi!

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
poza tym (!) ten symbol w E34 oznacza, zaniski poziom płynu chamulcowego. Jak przestanie ci juz sprzegło łapać to znaczy że rzeczywiście zaniski :)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW