Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jadę sobie wczoraj trasą, przejeżdżam obok stacji paliw, rzut okiem na kompa-zasięg56km. Ujechałem może 3-4km i auto stanęło :? .Koniec paliwa :!: Czemu on mi to zrobił :?:

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano
Witam.

Jadę sobie wczoraj trasą, przejeżdżam obok stacji paliw, rzut okiem na kompa-zasięg56km. Ujechałem może 3-4km i auto stanęło :? .Koniec paliwa :!: Czemu on mi to zrobił :?:

Ano tak to już jest... :?

Dziwi mnie tylko że auto stanęło... u mnie w takim przypadku wchodzi w jakiś "tryb serwisowy"... i pozwala jechać max 20km/h

miałem tak przy wskazaniu kompa ok 48 km... i musiałem zalać 10l bo przy 5 litrach z karnisterka nic sie nie zmieniło :shock:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

WITAM..

Mnie też parę razy niemilo zaskoczył komp.... i też dolanie 5 litrów paliwa nic nie załatwiło :( nawet nie chciał odpalić.

Może ktoś wie na jakiej zasadzie komputer nalicza te kilometry?? Wydaje mi się że nie jest to bardzo zależne od średniego spalania ponieważ komp nalicza ponownie po każdym odpaleniu silnika. Wczoraj zauważyłem że kiedy smochód stał na wzniesieniu nagle zrobiło sie z 79 168 km.

NIGDY NIE UFAJ KOMPUTEROWI :pray:

Opublikowano
Z tego co pamiętam (zależy to pewnie od modelu) komputer nie rejestruje dolania poniżej ... chyba 5l paliwa. Może wczesniej dolałeś właśnie trochę paliwa i tak wyszło ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
W zasadzie on nie zgasł tylko zaczął dziwnie pracować i właśnie 20km/h to max. Zagasiłem go sam bo bałem się zapowietrzenia ponieważ nie mam pojęcia jak bmw zachowuje się po zapowietrzeniu wtrysków (to był pierwszy raz!!).Wiec tu chyba macie racje że to jakiś tryb serwisowy.

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano

a u nie bylo troszke inaczej.

Kiedy konczylo sie paliwo to komputer pokazywal juz same kreski poziome ( zasieg zero ) Od tej chwili dopiero wlacza sie lampka rezerwy.

Na rezerwie mozna bylo zrobic jakies 60-70 km .

Z tego co wiem , to tak powinno to wygladac prawidlowo w BMW i AUDI. W innych markach nie wiem.

Pisze , ze u mnie bylo , poniewaz dzis sprzedalem . bede ja jednak codziennie widzial :lol: . Sprzedalem koledze z miasta.

Juz do mnie dzwonili znajomi , dlaczego jezdze 180 km/h po miescie , i czy mi odbilo ?

Chyba jeszcze przez jakis czas beda na mnie glupio patrzec , dopuki sie zorientuja ,ze nie ja jezdze.

Nie wynosze sie jednak z Forum , bo mi sie tu podoba :wink: a jeszcze nie wiem czym bede jezdzil.

Chyba skorzystam z pomocy tego faceta co sie oglasza z pomoca przy kupnie auta w Niemczech :D

Opublikowano

Nie wynosze sie jednak z Forum , bo mi sie tu podoba :wink: a jeszcze nie wiem czym bede jezdzil.

Chyba skorzystam z pomocy tego faceta co sie oglasza z pomoca przy kupnie auta w Niemczech :D

Stary nie ufaj mu, to jakiś naciągacz, sam sobie sprowadzisz taniej furkę :wink: :lol:

A tak na poważnie, to zostań przy marcę, bo BMW to naprawdę dobra pozycja wśród aut. A jak będzie inne to też nic złego, poprostu o gustach się nie dyskutuje.

Opublikowano

Tak , tak , znam tego faceta. Skubaniec tanio kupil i drogo sprzedal ;)

A tak na powaznie , to mnie troche żona przydusila i mowi ze robie przelewy pieniezne do CPN przez BM-ke.

Ja naprawde krece w miesiacu pare tysiecy kilometrow i musze tez troche tankowac. Poza tym , cos mi przebakuje o kombi. Mam teraz naprawde dylemat. Rozne rzeczy biegaja mi po głowie. Od BMW 5 do Audi A6 i Omegi B. Musze troche ochlonąć po sprzedazy i na zimno spojzec na sprawe. Jeszcze nie jezdzilem Audi... a z BMW ciezko sie rozstac.

Naprawde nie wiem.

Teraz bedzie mi zal serce sciskal , jak zobacze ,,moje,, BMW np. nie umyte albo odrapane.

Opublikowano

To może pomogę:

Omega B : jeżdziłem jako pasażer w Omedze 2,5TDs (silnik z BMW), pięknie wgniata w fotel, auto ładne z zewnątrz jak i wewnątrz. Nowsza konstrukcja niż BMW E34. Minus to rdzewiejące auta. W 1997 roku wprowadzili ocynk i najlepiej jest kupić właśnie conajmniej z tego roku (choć mogły być w tym roku produkowane jeszcze bez ocynku, jak dobrze pamiętam to coś koło lipca/ sierpnia 97 wprowadzono ocynk). No i auto ma napęd na tył (czyli taka psełdo Beemka).

Audi jeżdziłem 100 C4, fajnie, pięknie, ładnie, ale brakuje tu klimatu BMW. To auto jest jakieś bezpłuciowe, dość neutralne. Zaleta to napęd quatro (w zimie fajna sprawa). Podobała mi się pozycja za kierownicą (dosyć nisko się siedzi, blisko lewarek zmiany biegów i jest w miarę mały).

Może jeszcze od siebie dodam coś o Mercedesie 124. Auto jest konstrukcyjnie starsze niż BMW E34 i to widać w wielu miejscach. Diesel 300 bez turbo, fajny silnik, piękny dziwęk (klasyczny mercedesa), ale słabszu niż 2,5TDS. Zawieszenie wygodniejsze od E34, ale bardziej miękkie co może przeszkadzać na zakrętach. Za to z zewnątrz przód jak dla mnie ładniejszy niż E34, ale pamiętajmy o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

naprawde ciezko sie zdecydowac. Ludziom zalatwiam auta bez problemu , a sam .....

Myslalem tez o Omedze B TDS. No cos przynajmniej z BMW :D Wybor trudny.

Musze sobie dac troche czasu. Kubel zimnej wody na łeb i moze cos wymysle.

Opublikowano

Pisze , ze u mnie bylo , poniewaz dzis sprzedalem

@Marc750 Co zrobiłeś?????????????? Nie wieżę!!!!! Trzeba było jakieś ogłoszenie dać na forum, na pewno dostałbyś więcej. Szkoda, takiej lalki długo nie zobacze

Opublikowano

Moze to troche OT, ale doloze swoje zdanie na temat Omegi tds. Z tego co sie orientuje silnik ten jest czesciowo z bmw, blok faktycznie jest identyczny jak w TDS BMW, ale glowica i osprzet sa juz troche inne. W zwiazku z czym pojawiaja sie problemy. Ponoc nie jest to juz tak zgrane jak cala konstrukcja silnika BMW. Mialem okazje spotkac dwie Omegi B wlasnie z silnikami tds. W obu przypadkach wlasciciele nie byli zbyt zadowoleni. Jednak nie przekreslam oczywiscie calego samochodu, jest to jedynie moja bardzo subiektywna opinia :) Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.

Pozatym BMW to zawsze bedzie BMW :)

Pozdrowka

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano
Moze to troche OT, ale doloze swoje zdanie na temat Omegi tds. Z tego co sie orientuje silnik ten jest czesciowo z bmw, blok faktycznie jest identyczny jak w TDS BMW, ale glowica i osprzet sa juz troche inne. W zwiazku z czym pojawiaja sie problemy. Ponoc nie jest to juz tak zgrane jak cala konstrukcja silnika BMW. Mialem okazje spotkac dwie Omegi B wlasnie z silnikami tds. W obu przypadkach wlasciciele nie byli zbyt zadowoleni. Jednak nie przekreslam oczywiscie calego samochodu, jest to jedynie moja bardzo subiektywna opinia :) Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.

Pozatym BMW to zawsze bedzie BMW :)

Pozdrowka

Potwierdzam , mam kolege który ma omege z tego samego rocznika co ja BMWu i powiem wam że moja beti 100% lepiej smiga i wciska w fotele niż jego opelina . Dziwne każdy mówi silniki takie same a różnica wieeeelka.Może tak wyszło ,że jakoś ma ten silnik gorszy , ale od wielu słysze takie opinie . :wink:

Opublikowano
Potwierdzam , mam kolege który ma omege z tego samego rocznika co ja BMWu i powiem wam że moja beti 100% lepiej smiga i wciska w fotele niż jego opelina . Dziwne każdy mówi silniki takie same a różnica wieeeelka.

Silnik ten sam, ale moc troszkę mniejsza. O ile dobrze pamiętam Omega ma 130 KM, więc moment też pewnie ma mniejszy niż w TDS`ie BMW. No i jak mawiają mechanicy to już nie jest to wykonanie.