Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy ! Całkiem przypadkowo kolega zwrócił mi dzisiaj uwage "a gdzie ty masz wentylator chlodnicy klimatyzacji" , skarrzyłem mu sie ze mam problemy z załanczaniem klimy o czym pisałem juz nawet na forum. Sprawa dotyczy ( E46 ) 320d !!! Tak wiec jak to wyglada u Was, przed chłodnica jest wyntylator , czy tez go niema- u mnie wyglada to tak jak pokazuje na zamieszczonej fotce.

http://images20.fotosik.pl/348/87c3326020eaf1d2med.jpg

Pozdrawiam !!!

Opublikowano

Witam

u siebie mam identyczną sytuację. Na początku myślałem, że zrobiono mnie w balona i klimy nie ma bo przeważnie wentylator jest właśnie z przodu auta, ale po włączeniu o dziwo wszystko działa. Jednak do tej pory do końca nie wiem gdzie znajduje się wentylator i czy ta chłodnica która widać na zdjęciu to jest od klimy :wink: Może ktoś rozwieje wątpliwości.

Opublikowano
Co wy? Pewnie ktos-jakis mechanik ci wykrecil ten wentylator,ale checa,BMW bez wentylatora?
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Witam Ponownie ! Odwiedziłem dziś ASO, wszystko jest ok. nie powinno byc we wskazanym miejscu wentylatora klimatyzacji, jest tylko jeden, elektryczny za chłodnica który chłodzi chłodnice klimy i silnika !!! Koleś mówi ze w przypadku kiedy montowane jest wisko wtedy tez montują dodatkowo wentylator klimy przed chłodnica, ponieważ samo wisko nie dało by rady ! Faktycznie widziałem pare E46 przed salonem i w zadnej tego wentylatora klimy przed chłodnica nie było !!!!!!! Tak wiec teraz jestem juz spokojny, ale co z tego jak i tak klima nie działa :cry: Jak ją włącze to kompresor niekiedy wystartuje dopiero po 15min. niekiedy od razu załapie i chłodzi, ale potem sie wyłaczy, potem znowu długo nie chodzi i tak w kółko. Wydaje mi sie tez kompresor wydaje dziwne dźwieki, tak jak "wyżeźbione" łożysko :cry: Uzupełniełem czynnik chłodzacy, troszke brakowało ale to niestety nie pomogło ! Juz dwa razy zdażyło mi sie ze z centralnych wylotów powietrza poszedł biały dymek, identyczny jak na dyskach puszczaja-poważnie !!! Jednak nie czuć go jak by sie coś paliło tylko jak by to było mocno zmrożone powietrze !!! Na co sie mam przygotować przed wizyta w warsztacie a żeby mechanik nie wcisnoł mi jakiegos kitu- sami wiecie jak to jest !!! Pozdrawiam
Opublikowano
jak w krótkim okresie czasu parokrotnie klime on i off to z kratek przez chwilke bedzie leciało białe powietrze szron i nic dalej sie nie bedzie działo a co do przypadłosci to moze byc wiele od uszkodzenia sterownika do awarji sprzegiełka
POZDRAWIAM !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Echhh no trochę wysiłku - wystarczy poszukać.

Wisco jest w 320d ale jak jest automat.

Tak to wygląda w teorii, żaluzja zamyka się w zależności od stanu termicznego silnika, a wiatrak za chłodnicą włącza w razie potrzeby:

ETK

A tak to wygląda live:

http://img524.imageshack.us/img524/9103/wentylatoras7.th.jpg http://img524.imageshack.us/img524/4606/wentylator1kh3.th.jpg