Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zakupilem do swojego autka bilsteiny b4 i mam pytanie zwiazane z ich wymiana.... czy mozliwe jest zdemontowanie i zalozenie nowych samemu?? moze ktos ma jakies wskazowki jak to zrobic..?? autko z 08.95 320i sedan
Opublikowano

Witam ,jasne że da się to zrobić samemu. Tylko później należało by zbieżność przodu zrobić. Jak masz garaż to juz jest duży komfort bo na parkingu to bym tego nie roobił. Potrzebujesz do tego ściągacze do sprężyn, można je zakupić w każdym sklepie z akcesoriami samochodowymi a nawet w sklepach metalowych tzw.

Auto dajesz na podnośnik, ściągasz koło , odkręcasz nakrętki 3 szt. poduszki amortyzatora która mocowana jest do kielicha. Od dołu odkręcasz dwie śruby mocujące amortyzator do piasty - zwrotnicy i już masz cały makperson na zewnątrz. Później ściskasz uważnie i dokładnie sprężynę ściągaczmi (uwaga trzeba to zrobić dobrze aby spręzyna nie strzeliła) i możesz odkręcić śrubę mocującą czpień amortyzatora do poduszki. Wymieniasz amortyzator zakładasz ściśniętą sprężynę, skręcasz wszysko dokładnie i dopiero poluzowujesz ściągacze spreżyny. Następnie zakładasz cały makperson mocując go za pomocą wcześniej odkręconych śrub i nakrętek u góru, zakładasz koło i opuszczasz auto. I to cała wymiana.

Gdzie zakupiłeś te Bilstejny B4 no ile zapłaciłeś za szt. , też zamierzam wymienić amortyzatory i wham się czy bilstej B4 czy sachs, różnica w cenie spora między tymi dwoma a ponoć komfort podobny.

Daj znać jak wymienisz czy ałto się coś podniosło czy stoi tak jak na starych amortyzatorach.

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Różnica dość duzu wg. mnie BILSTEINY sa zdecydowanie twardsze od SACHSÓW. Ja kupiłęm sahcsy bo bilsteiny nie pasowały u mnie
Opublikowano
Gdzie zakupiłeś te Bilstejny B4 no ile zapłaciłeś za szt. , też zamierzam wymienić amortyzatory i wham się czy bilstej B4 czy sachs, różnica w cenie spora między tymi dwoma a ponoć komfort podobny.

Daj znać jak wymienisz czy ałto się coś podniosło czy stoi tak jak na starych amortyzatorach.

Pozdrawiam

narazie jeszcze ne kupilem zrobie to na dniach a kupuje tu: http://bilstein.net.pl/ mam blisko wiec przejade sie osobiscie. 190zl/szt. amorki wymienie chyba w przyszlym tyg bo narazie lipa z pogoda a garazu brak :/ dzieki za wskazowki!

Opublikowano
No u mnie auto i tak jest dość twarde, bo felga 17" i opona o profilu 45, sprezyny niskie ale nie aż tak bardzo niebieskie H&R i jak Bilsteiny sa twardsze to mi nie przeszkadza. Bardziej interesuje mnie czy na tych nowych Bilsteinach nie podniesie mi się do góry dość mocno bo róznie piszą o tym. Teraz opona jest z przodu równo z rantem błotnika i tak by mogło zostać a aktualnie mam amory BOGE ale ich żywot dobiega końca.
BMW to pełnia życia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
amorki wymienilem i jak narazie jestem bardzo zadowolony a autko nie podnislo sie bynajmniej nie na tyle zeby bylo to widac golym okiem
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, no ja tez jestem już po zakupie amorów Bilstein B4 , kupiłem cały komplet wraz z odbojami w BEMER - Auto. Wygladają na solidne sprzedwca zapewniał że sa przywozone z niemiec chociaż mi się wydaje że sa z fabryki Bilsteina w Rumuni, ale skoro Bilstein ma fabrykę w Rumuni bo tam tania siła robocza to niech tak będzie. Wygladają super czekam jeszcze na poduszki tylnych amorków zakupiłem z firmy meyl (właściwe wszyskie łączniki tuleje itp. staram się kupowac z tej firmy i narazie jestem bardzo zadowolony). Wymiana w przyszłym tygodniu zobaczymy jak to będzie.

Pozdrawiam

BMW to pełnia życia.
Opublikowano

Witam amortyzatory wczoraj zmieniłem, zajeło mi to jakieś sześć godzin. Te Bilsteiny sa strasznie wysokie w porównaniu do tych co miałem wcześńiej a były BOG-a. Tyle że stare amortyzatory działały jakby w dwóch zakresach w dół i w góre a te tylko w górę. Po zamontowaniu jest wszystko ok, współgraja ze spręzynami niebieskimi H&R minimalnie obnizanymi od serii. Powiem tak jazda zrobiła sie zupełnie inna, nawet mozna powiedzieć że jest twardszy na tych amortyzatorach ale jest ok.

Wszelkie nierówności idealnie sa tłumione brak dziwnych bujań zawieszenia np. po przejeżdzie przez progi zwalniające. Auto fajnie trzyma się drogi. Wysokośc minimalnie chyba się podniosła jakiś 1 cm ale myśle że to wszysko się ułozy i będzie jak wcześniej.

Pozdrawiam i cieszę się jazda na nowych amorkach.

BMW to pełnia życia.