Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam od niedawna 318i z silnikiem M10 z 1985roku. Mam pytanie: Czy naprawdę łańcuch rozrządu jest bezobsługowy, czy też w pewnych okolicznościach trzeba pomyśleć o jego wymianie? Pytam bo wiem, że moje autko stało dość długo i za wiele o nim jeszcze nie wiem...

pozdrawiam

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

Opublikowano

Jeśli łańcuch będzie pracować cicho to wszystko gra. Jeśli hałasuje, warto byłoby go wymienić. Bo grzechotanie to nie wszystko. Przy wytelepanym łańcuchu aparat zapłonowy, napędzany pośrednio od wałka rozrządu, będzie mieć bardzo "rozlatany" statyczny punkt wyprzedzenia zapłonu.

P.S. Jeśli samochód stał dłużej niż rok, powinien mieć wymieniony olej przed pierwszym odpaleniem. Najbardziej obciążone elementy silnika (łożyska wału, panewki) nie znoszą pracy na starym, utlenionym oleju!

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Dzięki za sugestie! łańcuszek biega cicho więc chyba dam sobie na razie spokój. Z tym olejem to słabo się stało bo napewno jest już cholernie stary więc czym prędzej jadę na wymianę. Nie wiedziałem, że to aż tak istotne... :roll:

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!