Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Troche dziwne pytanie ale nei wiem czy wszystko jest ok w moim autku. Na wstepie dodam ze mam sekwencje(gaz III generacji). Jak odpalam auto na zimnym silniku to chodzi normalnie na benzynie po chwili jazdy sam sie przelacza na gaz powyzej 2tys.obr ale wtedy sie dlawi i dusi. Musze jechac nim ok 10km na benzynie zeby sie dobrze rozgrzal silnik wtedy wciskam gazownie i jest ok!!

CZY TO JEST NORMALNE?Tez tak macie?

Opublikowano
jest to normalne:)musisz zagzac auto dopiero na gaz przelaczyc bo inaczej moze Ci parownik zamarznac i pojdzie ci mebrana ktora tloczy gaz.bo jak jest zimny silnik to gaz jest tloczony w stanie cieklym i dlatego ci sie tak dzieje dopiero po nagrzaniu on przechodzi przez parownik i wchodzi w stan lotny :D pozdrawiam
Niech MOC bedzie z Toba!!!
Opublikowano
jest to normalne:)musisz zagzac auto dopiero na gaz przelaczyc bo inaczej moze Ci parownik zamarznac i pojdzie ci mebrana ktora tloczy gaz.bo jak jest zimny silnik to gaz jest tloczony w stanie cieklym i dlatego ci sie tak dzieje dopiero po nagrzaniu on przechodzi przez parownik i wchodzi w stan lotny :D pozdrawiam

Dobrze mówisz,ja też mam sekwencję i niby z automatycznym przełączaniem, ale jak odpale silnik to najpierw komp z gazu sprawdza wszystkie parametry i potem mi go chce przełączyć na gaz ale że silnik jest za zimny to mi zaczyna piszcześ że dalej jedzie na benzynie, więc jak go odpalam to wyłączam odrazu gaz i tak jak kolega pisał wyżej włączam dopiero jak wyjdzie za niebieskie pole i jest si (no prawie bo też lubi szarpnąć), u mnie za niebieskie wychodzi gdzieś po jakiś 800 metrach więc tragedi nie ma, miałem wcześniej takie objawy że mi nie chciał przełączyć dopiero jak się dobrze nagrzał ale gazownik podciągnął trochę ciśnienie na parowniku i było ok. Musisz sobie znaleść takiego gazownika co ci doauta wejdzie z laptopem i się przejedziecie trochę, to wtedy ci dobrze ustawi parametry.

Pozdro

Opublikowano
u mnie tez tak bylo , wiec pomyslalem sobie ze cos jest nie tak. Pojechalem do gazownikown na ustawienie i i tak nie ustawili mi tego , tak dlugo ich meczylem az zamontowali mi listwe wtryskowa i cos tam jeszcze od samochodow o duzych pojemnosciach i jest ok . Tylko przeszkadza mi to ze az 3km musze przejechac zanim sie przelaczy na gaz . Teraz mi sie samochod nie dusi nawet jak mu ostro depne i nie ma nawet najmniejszego szarpniecia przy przelanczaniu na gaz . :cool2: Wszystko bylo robione za darmo w ramach gwarancji , gazownicy sie zdziwili ze to silniczek 1.6 a sprzet potrzebuje jak do 3,0 :P