Skocz do zawartości

Automatyczne wlaczanie swiatel po odpaleniu- komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Czy istnieje mozliwosc tak zaprogramowania komputera (lub wlaczenie tylko tej funkcji) BMW e36 318TDS COMPACT z 96r aby po odpaleniu silnika wlaczyl swiatla mijania a po jego zgaszeniu wylaczyl je? Wiem ze sa cuda na allegro ktore to robia ale moj kolega ma BMW e39 i w tym modelu wlasnie jest taka opcja. Udal sie na komputer i wlaczyli mu to. Dziala bez zarzutow. Dzieki za wszelkie info!

Opublikowano

Ja poprosiłem elektryka samochodowego aby było prosto i tamio :( i zrobił w pół godziny za 50 zł.

Mam ręczny przełącznik (standard lub opcja aut. świateł) testuję 4 miesiące i mam tylko jeden problem - słabo widać zegarek w dzień :cry2: i muszę to zmienić a reszta :cool2:

Wspomnę że mój compact jest w ubogiej wersji (bez komp. i klimy) więc nie wiem czy u ciebie też tak można :?:

Opublikowano
z tego co wiem to jest to mozliwe ale tylko w tych modelach ktore maja kluczyk CAR KEY MEMORY

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
ja montuje takie urzadzenia ktore same zalaczaja swiatla, koszt tak jak ktos wspomnial okolo 50zl, tylko moje nie zapalaja swiatel po odpaleniu , tylko po 1 wcisnieciu hamulca noznego. o tym nie zapomnimy , kiedys trzeba zahamowac, a mozna zostawic auto pracujace na podworku bez pracujacych swiatel (np w zime, auto sie grzeje a swiatla po co? )
Opublikowano
Ryniu a jak rozpoznac ten kluczyk CAR KEY MEMORY? Co on wogole oznacza? Dzieki za odpowiedzi!

Funkcja ta jest dostępna w rocznikach (nie jestem pewien ) ale chyba od 2000, jest takie coś jak CAR MEMORY i KEY MEMORY, czyli pamięć samochodu i kluczyka. Sa to funkcje programowalne i tak np mozna sobie zaprogramowac automatyczne wlaczanie / wylaczanie swiatel lub tez indywidualne ustawienia klimatronika do danego kluczyka, ja w E46 takie cos mam, E39 po licie tez powinien mic

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
siema.porostu kupujesz taki automatyczny wlacznik swiatel ktory mozna kupic na alegro za okolo 25zł.ja go mam i zaraz po odpaleniu silnika swiatla sie zapalaja
Niech MOC bedzie z Toba!!!
Opublikowano
ja montuje takie urzadzenia ktore same zalaczaja swiatla, koszt tak jak ktos wspomnial okolo 50zl, tylko moje nie zapalaja swiatel po odpaleniu , tylko po 1 wcisnieciu hamulca noznego. o tym nie zapomnimy , kiedys trzeba zahamowac, a mozna zostawic auto pracujace na podworku bez pracujacych swiatel (np w zime, auto sie grzeje a swiatla po co? )

A jak zjedziesz na chwilę z drogi szybkiego ruchu :idea: Po włączeniu się do ruchu - grzejesz bez świateł :nienie: a po "kiedyś trzeba zahamować" - :mad2:

Opublikowano

A jak zjedziesz na chwilę z drogi szybkiego ruchu :idea: Po włączeniu się do ruchu - grzejesz bez świateł :nienie: a po "kiedyś trzeba zahamować" - :mad2:

nie kumam

Opublikowano

chyba chodzi o to ze np tankujesz na stacji przy autostradzie, wsiadasz odpalasz, jedziesz i przez np 20 km nie naciskach hamulca co oznacza ze jedziesz bez swiateł.

możecie mi nie uwierzyc ale kiedys wracalem z konina do lodzi polonezem caro+ (jest w nim kontrolka od swiatel stopu ktora gasnie po pierwszym wcisnici pedalu hamulca). i udalo mi sie od tankowania przejechac 70 km bez naciskania hamulca. Pierwsze nacisniecie miałem dopiero w łodzi i to chyba dopiero na 3 swiatłach. :mrgreen: wiec nie jest to moze najlepsze rozwiazanie, ale zawsze lepsze nic ładowac przez caly czas bez swiatel - bo sie zapomniało.

Opublikowano
hm no chyba o to chodzi. dobrze że u nas autostrad nie ma :roll2: . ciekawe jak ten patent działa. ja zawsze odpalam z wciśniętym pedałem sprzęgła i hamulca więc teoretycznie zawsze bym zapalił światła.
Opublikowano
Witam czy ma ktoś foty jak wpiąć się do stacyjki z fabrycznym immobiliserem (chodzi o przewody)aby podłączyć automatyczny włącznik świateł. Z góry dzięki
http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

to sa sytuacje ekstremalne to o czym piszecie. w 99% przypadkow wystarczajace. a jesli startujesz z pobocza to mozesz celowo wcisnac hamulec. w mojej okolicy nie ma takich stacji benzynowych z ktorych wyjezdzajac spod dystrybutora na droge nie potrzeba hamowac. pierwsze urzadzenie powedrowalo do fiesty mojej zony 2 lata temu, a ze to kobieta to i tlumaczyc jej nie musialem jak to dziala (pewnie by nie zrozumiala), dziala fantastycznie. 1 nacisniecie hamulca nastepuje przy wyjezdzie z podworka , musi chocby zwolnic, zeby zobaczyc czy cos nie jedzie.

zazdroszcze wam wyjazdow z domu wprost na droge szybkiego ruchu ( a co jak przejedziecie zjazd do domu? ;-) zawracacie na trawie czy macie miejsca do zawracania :twisted2: