Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,mam pytanie odnośnie tempomatu,kupiłem samochód kilka miesięcy temy ,na kierownicy wielofunkcyjnej mam przyciski do przyśpieszania i zwalniania,ale nie mam włącznika tempomatu ,który sie powinien znajdować na kokpicie a dokładnie na tej listwie ozdobnej z prawej strony kierownicy,czy moze jakos inaczej sie powinno włączac? ,a jesli tak to gdzie? pozdrawiam i czeka mod was na jakas podpowiedż.
grzegorz
Opublikowano
jeśli nie ma go na tej desce po prawej stronie kierownicy to włączasz tempomat na kierownicy tym przyciskiem 0 i na desce zaświeca sie zielony zegar a potem wciskasz + puszczasz noge zgazu
BMW sie nie psuje
Opublikowano
w takim wypadku niewiadomo wciskałeś to 0 dwa razy? a jeżeli jesteś ze śląska to może do mnie nie masz daleko ja mam komp do BMW to możesz podjechać i sie posprawdza ja mieszkam niedaleko Raciborza
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Witam

Do włączenia tempomatu na kierownicy nie służy przycisk 0 tylko przycisk na samej górze nad + i - z symbolem zegarka ze strzałką.

Jeżeli masz tempomat to po zaświeceniu się takiego symbolu na desce rozdzielczej powinieneś jeszcze nacisnąć + żeby ustalić właściwą prędkość.

Jeśli to nie działa to sprawdź pod maską czy na pewno masz tempomat.

Koło obudowy filtra powietrza powinien się znajdować potencjometr od tempomatu.

Na tej aukcji pokazano jak wygląda taki potencjometr: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=190791593

Jeśli tego nie masz to nie masz tempomatu, czyli sprzedający wcisnął Ci farmazon.

Pozdrawiam

Opublikowano

ewentualnie może to wyglądać tak:

http://images21.fotosik.pl/266/2d965c61953e8652med.jpg

przy czym włączam i wyłączam tempomat guzikiem I/0,

bo ten zegarek ze strzałką jest nieaktywny "atrapka"

reszta normalnie + i -

Aha Marek,Fazowy dywanik :norty: :cool2:

pozdro[/img]

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano

qrde ,nie moge wstawić większej fotki.......sorki :oops:

ale jak sie ktoś uprze to zciągnie fote na pulpit i powiększy sobie dowoli...

pozdro :D

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
Opublikowano
powiem wszystkim .że wszystko jużnaciskałem co mam i dalej nie działa tempomat, a napewno jest ,bo tak jak ktośz was wcześniej wspominał mam to urządzenie koło filtra powietrz, co można jeszcse sprawdzić???
grzegorz
Opublikowano
Nie jstem pewien co do tego, ale przy jakiej prędkości sprawdzasz tempomat :?: Bo u mnie naprzykaład działa dopiero powyżej 40 km/h (no ale jam mam E34 :D )
Adam
Opublikowano
powiem wszystkim .że wszystko jużnaciskałem co mam i dalej nie działa tempomat, a napewno jest ,bo tak jak ktośz was wcześniej wspominał mam to urządzenie koło filtra powietrz, co można jeszcse sprawdzić???

Witam

Proponuję jeszcze sprawdzić czy przyciski multifunkcji na kierownicy działają wszystkie. U mnie było tak, że ze wszystkich przycisków w multifunkcji działał tylko + i - a tempomat mogłem włączyć przyciskiem na desce rozdzielczej.

Warto też sprawdzić czy potencjometr gazu ten przy filtrze powietrza jest podłączony do przepustnicy. Jeśli tak i jest sprawny to w momencie kiedy przekręcisz kluczyk w stacyjce do pozycji 2 tuż przed zapłonem to cięgło górne na przepustnicy (odpowiadające właśnie za tempomat) powinno się poruszyć, tzn tak jakby dodał gazu i odpuścił.

Co do prędkości to jest właśnie tak, że tempomat działa od 40 km/h poniżej tej prędkości nie działa.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie również nie włącza na kierownicy, tylko przycisk na listwie ozdobnej, pozostałe przyciski działają ok. tzn zapamietywanie, +-, itd...

P.S. Marek o booosze skąd Ty wytrzasnąłeś taki ładny turecki dywanik z frędzlami ?? :P

Opublikowano
no przecież,że tym sie włącza. 0/I sie zapamiętuje i powraca do szybkości

marek760i --> bez obrazy, ale chyba u Ciebie w aucie sie tym co zaznaczyłes strzałka włacza tempomat.

U mnie tez w E39 tempomat włacza sie poprzez jednokrotne nacisniecie guzika I/O na kierwonicy, nastepnie + ustawiam dana wartosc. Tempomat wylaczam naciskajac 2-krotnie I/O.

A ten przycisk ktory zaznaczyles strzalka to wlasnie jest przycisk od pamieci czyli jedziesz sobie np 90 na tempomacie i nagle hamujesz noznym hamulcem np do 60 i wtedy wciskasz to co zaznaczyles i powraca Cie do 90.

Przeciez tak nawet w instrukcji po angielsku, niemiecku i polsku pisze.

Witam

Do włączenia tempomatu na kierownicy nie służy przycisk 0 tylko przycisk na samej górze nad + i - z symbolem zegarka ze strzałką.

Pozdrawiam

Grafi --> to samo co wyżej.

Ludzie nie siejcie herezi i nie opowiadajcie takich farmazonow. Moge Wam nawet filmik nagrac kamera podczas jazdy jak to dziala...

Żeby nie byc gołosłownym załaczam scan z instrukcji angielskiej - kliknij żeby powiększyć. Jak ktoś nie zna angielskiego odsyłam do www.slowniki.onet.pl

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img406.imageshack.us/img406/2445/aaakx7.jpg

Opublikowano
halo halo to ja dobrze pamiętałem ,że tym0/I sie włącza tempomat tej 750 która test na zdjęciu już nie mam i zapomniałem jak to było teraz mam jakieś 540 i tempomat sie włącza na tej desce z boku i Grafi mie poprawił to myślałem ,że sie myle a byłem blisko a nawet bardzo blisko :D
BMW sie nie psuje