Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z klimatyzacją. Od kilku dni przestała działać. Po włączeniu klimyz nawiewów leci cipłe powietrze i słychać syczenie. Byłem doładować freon. Klima pochodziła 2 dni i znowu przestała działać. Nie wiem gdzie leży przyczyna. Zauważyłem że jak stoję w korku przy włączonej klimie silnik zaczyna się grzać i z nawiewów leci gorące powietrze. Po jej wyłączeniu temperatura wraca do normy.
Opublikowano

Mam podobny, na początku podpowiem Ci żebyś nie przegrzał silnika bo u mnie to się równało z wymianą uszczelki pod głowica planowaniem - koszt około 2 tys., jeśli silnik zacznie Ci się grzać włącz jak najszybciej maxymalna temperaturę wiem że będzie sauna, ale przez to silnik się nie przegrzeje, sprawdź jeszcze czy masz wodę w układzie chłodzenia, proponowałbym Ci wlać przez koreczek na obudowie termostatu u mnie coś się zatkało i nie brał wody ze zbiorniczka przez co od temperatury rozwaliło mi obudowę termostatu, a jak to nie podziała to sprawdź visco, a jak nie to to może być termostat, w serwisie kosztuje chyba 110 zł.

Damian

Opublikowano

orzel czy tobie sie wydaje ze w tej sytuacji pomoze ci wrzucenie temp. na maxa to jestes w bledzie

owszem zbije to troche temp. ale tylko na pewien czas i jak bedzie silnik dalej chodzil to go przegrzejesz nie ma bata , wiec uwazaj

Opublikowano

Wiem że na dłuższą metę nie pomoże ale jak tylko temperatura zacznie rosnąć to najlepszym rozwiązaniem jest podkręcenie temperatury na maxa jak spadnie do połowy to oczywiste ze trzeba wyłączyć silnik, to jest tylko chwilowy zabieg aby go nie przegrzać.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja bym stawiał na termostat. pamiętam ze w E46 które miałem termostat również był uszkodzony poniewaz była to wada bmw gdyż stosowała jakiś plastikowy element który lubił pękać. Poźniej to zastąpiono chyba metalowym
Opublikowano
najprawdopodobnie masz jakąś małą dziurke w chłodnicy , wyciek jest na tyle mały , że go nie widać , ale wystarczy go gotowania wody , klima to dodatkowe obciążenie stąd gwałtowniejszy przyrost temperatury.sprawdż dobrze łączenie chłodnicy ze zbiornikiem wyrównawczym , zbiorniczki lubią pękać w tym miejscu.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Z Twojego opisu wynika, że prawdopodobnie masz niesprawny czujnik temperatury klimatyzacji, który nie wyłącza sprężarki i pompuje ciśnienie, którego nie wytrzymuje zawór bezpieczeństwa. Gaz uchodzi i po ptakach :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Byłem u znajomego mechanika. Stwierdził że wiatrak od klimy nie działa. Zatarł się silniczek od wiatraka.
Opublikowano
Witam.Miałem ten sam problem,po wymianie wentylatora wszystko ok :D U mnie sie blokował,raz działał raz nie.Teraz jest ok.