Skocz do zawartości

Panowie pomóżcie mi mam duzy problem z 730i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie mam duży problem z moim niedawno kupionym BMW e32 730i. Samochód jeździł na gazie ( nie sekwencji ) przez 4 lata, na benzynie był tylko odpalany, ja nie jestem zwolennikiem pakowania w BMW gazu ale to była okazja. Gazu chce sie pozbyć i jeździć na benzynie. Znajomy ma taka sama i mu idzie jak głupia. Wiec na benzynie samochód pracuje strasznie- trzesie, nie równo pracuje , podczas jazdy cały czas trzesie przy pełnym "bucie" aż do 3000-3500 gdzie juz sie wyrownuje i na biegu jałowym kreci tylko do 4000obr/min. Poprostu straszny muł. Co innego na gazie silnik kreci na b.j do 6000obr/min i ma minimalnie lepsze przyspieszenie niz na benie. Myslalem że to przepływomierz ale gdy go odkreciłem i zapuściłem silnik bez niego to klekotał jak diesel i na benie i na gazie (ale juz mniej) i jak mu gwałtownie wdusiłem na luzie oczywiscie do słychać jakby jakieś klapki sie otwierały - tylko tak sie dzieje na benzynie. Co jest przyczyną tego????

BMW - to jedyna rzecz dla której warto żyć!!!

Pozdro dla wszystkich posiadaczy BMW bez LPG

Opublikowano
  • Autor
Ale przepływomierz też chyba bedzie do wymiany (widac że jest klejony bo wystrzale gazu). Czyli mowisz że po wymianie tych rzeczy poczuje strzał w plecy. Orientujesz sie moze ile wyniesie mnie koszt calkowity? Acha i jeszcze jedno jak rozkreciłem pudełko gdzie masz sterownik silnika to był tam jeszcze taki streowniczek kierujący sonda lambda i niektóre kabelki od tego zostały przeciete czy to też może miec wpływ na to??

Opublikowano
Zacznij od wymiany filtra paliwa i wymontowania pompy z baku - oczyszczenie sitka na pompce. Polecałbym również przy pomocy wysysarki do oleju wyssać syf i wodę z dna baku. Pewnie wtryskiwacze są zasyfione, może dałoby radę je uratować. Sprawdź ciśnienie paliwa i będziesz wiedział czy pompka i zawór zwrotny żyje. Skoro masz przepływkę po strzale również wypadałoby ją wymienić i to na coś porządnego, a nie chińszczyznę z allegro.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
  • Autor
I tak też zrobie, a co do filtra paliwa to gdzie on jest? Dziwi mnie to że gdy nie wyjmowalem przepływki to nie wydawał głupich odgłosów jak teraz ( wydaje takie strzały cos jak przy otwieraniu słoika z ogórkami jak sie mocno przygazuje ). A co z dźwiekiem DIESLA w kolektorze dolotowym ( wczesniej miałem BMW 524TD e34 i kupując tego słysze to samo) i jak moge go odmulic bo na benie na 2- ciagnie tylko 80km/h a na 3-110km/h a wiem ze potrafi dojsc na 2 do 120 a na 3 do 160. Jak to zrobic zeby tak chodziła?

Opublikowano

Mam podobnie odkad w wyniku strzalu poszla mi przeplywka. Zaczalbym od niej. Bez niej auto nigdy nie bedzie chodzic dobrze. Potem zajrzalbym do silniczka krokowego, na gazie trzeba go regularnie czyscic. Jak ktos o to nie dba, to zaczynaja sie problemy z niskimi obrotami.

Do tego tak jak koledzy pisali. Sprawdz pompe, jesli to z benzyna nie pomorze to przyjrzyj sie listwie, wtryskiwacza, itd.

Warto by bylo sprawdzic czy nie gubi po drodze napiecia - swiece, przewody, palec, kopulka. To przygazie lubi dawac o sobie znac.

Powodzenia