Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moja bmka to 525tds z 92 roku. Czy konieczne jest zciągnięcie pokrywy łańcuszka rozrządu przy wymianie pompy wtryskowej? Prosze o o ogólną porade gdyż mam troche doświadczenia w mechanice i nie wiem czy przy wyciągnięciu pompy koło zębate nie spadnie z łańcuszka. :?:
Opublikowano
Dzięki za odpowiedz. Kolego Jimmy czy masz jakieś doświadczenie co do tej wymiany? chyba po wyciągnięciu starej pompy żadnych większych komplikacji z wstawieniem drugiej nie powinno być?
Opublikowano

tydzien temu wyciagalem swoja i montowałem i znow bede to robil bo pompiarz zawalil robote

porob sobie tylko znaki na wale zeby pamietac jak byl zaplon ustawiony (trzeba to sprawdzic manometrem) sama pompa jest na klinie wiec niemozesz jej zle zalozyc

ale niepowiem troche rozkrecania jest

powodzenia

Opublikowano
I pompa wymieniona. Rozkręcania to jest faktycznie.lecz największy problem to zbicie osi pompy z koła. Jest na to super sposób. Rozkręcamy chłodnice, wentylator i opuszczamy chłodniczke olejową na dół. zciągamy grila. Dorabiamy dość długi pręt delikatnie zaostrzony na końcu. i uderzamy od przodu autka w pręcik zapierając końcówke o oś pompy.młoteczek 30 kilo hi :D jeden strzał i pompa na wierzchu!!!!!!!