Skocz do zawartości

[ E34 ] Dextron II czy dextron III ... obłęd :/ POMOCY!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam... bede pisał krótko ... na necie wyczytalem ze do mojej skrzynki 5HP18 (czarna plakietka znamionowa) leje sie dextron III ... natomiast gośc ktory ma u mnei w miescie(Torun) serwis w którym robi skrzynei i jest w branży 14 lat oraz lał do beemek takich jak moja wiele razy olej - zawsze dextron II ... dzis jak z gosciem rozmawiałęm przez komore to mowie ze ja chce DIII...a on ze na własna odpowiedzialność , powiedziałe ze jesli ta skrzynai zrobiła 188 000 (moja) to DIII mi ją wypłucze, specyfikacja jest nie ta idt... jestem załamany nei wiem co robic :/ Proszę o pomoc!!
Opublikowano
taaaak...juz to wiem... fabrycznie zalewane są DII, jesli kupiłbym olej w serwisie tez by był ATF DII ale jesli chodzi o zamiennik to nie jest juz II tylko dextron III np. Castrol DEXTRONIII. Jesli chodzi o te dwa oleje to może ktoś mi napisze specyfikacje tych olei?? albo który jest gęściejszy. JEsli zaleje za zadki to mi może skrzynie preplukac co? PROSZĘ O POMOC!!!!!!!
Opublikowano
ja zalalem 3 i nic sie nie dzieje trojka jest nowsza o generacje wiec nic sie na tym nie ucierpi :clap: :naughty:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
to jest tak jak z olejami do silnika, tysiace " mechanikow" z doswiadzeniem kilkunastoletnim radzi ze do aut z przebiegiem 200 000 km leje sie mineraly bo syntetyki moga wyplukac silnik (moze to i prawda ale w warszawach i syrenkach) ja u siebie zalalem valvoline dexron III i jezdze juz jakis czas i wszystko jest ok jak kolega wyzej powiedzial ze trojka jest nowsza o generacje i lepsza
Opublikowano
taa tylko ze do mojej bmki nie leje sie odpowiednika longlife'a. A co do podziału zdań miedzy D2 i D3 ( co lać ) to juz zaczynam wyrabiac sobie moje zdanie ze jesli zaleje sie jedno bedzie ok , i drugie = efekt ten sam...czyli nei ma co sie zastanawiac tylko lać DEXTRON :)
Opublikowano
Witam te skrzynie wszystkie maja czarne tabliczki znamionowe 5hp18 w zalezności od koloru korka wlewu oleju jezeli jest czarna zatyczka na korku to dexoran jeśli zielona to olej esso lt 71141.
Opublikowano

Do mojej tez się nie leje LONGLIFE, ale VALVOLINE MAXLIFE jest to ATF 3 i jak najbardziej się nadaje. A że spełnia jeszcze wymagania LONGLIFE to jeszcze lepiej na jego korzyść, tutaj masz opis tego oleju:

MaxLife ATF

Pierwszy płyn do przekładni automatycznych opracowany specjalnie do samochodów z większym przebiegiem (powyżej 100 000 km). Oparty na wysokiej jakości bazie zawiera unikalny pakiet uszczelniający, dodatki antyzużyciowe i lepkościowe. Został stworzony by wydłużyć prawidłową pracę automatycznych przekładni, redukować zużycie, oraz zapewnić płynną zmianę biegów dłużej niż konwencjonalne płyny przekładniowe. MaxLife ATF zalecany jest do nowych lub remontowanych skrzyń automatycznych, dla których rekomendowane są oleje klasy ATF Dexron IID, ATF Dexron III/Mercon lub Chrysler/Mopar +3/+4.

Zalety MaxLife ATF:

- Poprawia uszczelnienia i zapobiega wyciekom

- Redukuje powstawanie osadów

- Zapewnia doskonałą płynność w niskich temperaturach i mocniejszy film olejowy w wysokich temperaturach

- Wydłuża żywotność skrzyni

Opublikowano
Ja zaleje tak jak mi powiedział gośc od automatów... d2 i już ... mam już troche dość bawienia się w odkrywanie co sie zlewa i co jest najlepsze :wink: i tak bede wymieniał regularnie :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wtrące swoje. Zakładam, że mowa tu o skrzyni manualnej. Zalałem kiedyś D2 castrola do skrzyni. Wystarczyło pół roku tj. jesień, zima by na wiosnę stwierdzić że padł synchronizator 2 biegu. W zimie skrzynia chodziła ciężko szczególnie trudno było wbić jedynkę zaraz po uruchomieniu zimnego silnika. Skończyło się na wymianie skrzyni na inną używkę. Przy tym radzę omijać produkty catrola szerokim łukiem. Od tamtej pory leję mobila SHC. Jak masz skrzynię w dobrym stanie to zalej dobry olej D3 syntetyk. Jeżdżę już 3 lata na tym i jest ok. Uszczelniacze nie puściły grama oleju na zewnątrz. Skrzynia chodzi lekko.

To jest tylko moja opinia, ale zrobisz jak zechcesz.

It's up 2 U.

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.