Skocz do zawartości

Oznaczenie na dyfrze - czy to mozliwe, ze sie "starlo&q

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam ponownie dyfra ze szpera, czy ktos moglby zamiescic fotke, gdzie i w jakiej formie na dyfrze jest oznaczenie, na przyklad "S 2.93"`?

Potencjalny sprzedajacy na prosbe o fotke oznaczenia twierdzi, ze jest juz "nieczytelne", czy to jest w ogole mozliwe?

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano

Oczywiście, że może być nieczytelne, ponieważ oznaczenie jest na takiej cieniutkiej blaszce, która lubi sobie zardzewieć.

Przełożenie można sprawdzić licząc obroty. W Twoim przypadku jeden obrót pełny koła (wyjścia na półoś) musi się równać prawie trzem obrotom wyjścia na wał. Czy jest szpera przekonasz się próbująć obracać wyjściem na półoś jednocześnie przytrzymując drugie wyjście. Jeśli da się przytrzymać, szpera już sobie poszła.

Opublikowano

Czy szpera 25% powinna sie W OGOLE nie dac obrocic na jednym koncu po zablokowaniu drugiego, czy obrot jest mozliwy, ale utrudniony?

Z tego co wiem (nie sprawdzalem), przy szperze zamontowanej w aucie przy zablokowaniu jednego kola da sie z trudem obrocic drugim.

Ale na kole jest wieksze ramie sily, wiec przy opracaniu sama szpera powinno byc to praktycznie niemozliwe - czy tak?

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano

jak chwycisz ręką za jedną flanszę, to drugiej nie obrócisz (choć w sumie nie wiem ile masz pary w łapach :wink: ), ale jak szpera jest założona na auto i jedno koło jest w powietrzu, to drugim zakręcisz, choć z trudem ... im łatwiej, tym mniej trzyma, jednak jak trudno, ciężko to opisowo wyrazić

co do blaszki, to zdarza się, że oznaczenie jest widoczne jak je wyczyścisz szczotą drucianą, jednak brak tej blaszki, bądź to, że jest nieczytelna w ogóle nie świadczy o stanie mostu

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
jak juz przyjemny temat szpery to zapytam o oznaczenie b 3.38.... takie ma kolega w 316 e36 coupe, zawsze mu bierze na dwa kola, na sliskim latwo driftuje,co oznacza litera male b,ja jestem przrkonany ze to jest szpera na 100%, po podniesieniu auta z jednej strony bardzio ciezko sie kreci kolem, w mojej S 3.45 jest troche mniejszu opor, co to jets to male b??
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
  • 3 lata później...
Opublikowano

Może zwykły dyfer. Szpera ma mieć np S 3.15

Ja bynajmniej nie miałem literki b

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif