Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam bmw E36 97 rok 1,6 zagazowana ale niestety instalacja zwykla Od pewnego momentu mialem problemy z gazem tzn tracila moc w pewnym zakresie obrotow ale to juz przeszlosc Parownik byl zapchany Wyczyscili i dziala Dzisiaj zauwazylem, ze mam problem na benzynie na zimnym silniku W gornym zakresie obrotow powyzej 3tys obr na ulamek sekundy traci moc Czego to moze byc wina ? Mozliwe, ze to filtr paliwa ? albo sprzeglo (chociaz sam bym wykluczyl sprzeglo bo na cieplym silniku nie ma tego no i na gazie tez niet)
Opublikowano
Moze woda w baku sie skroplila lub do paliwa dodano wody, oleju ewentualnie na chwile noga sie przesunela z pedalu gazu, moze jechales pod wiatr. Jesli auto normalnie pracuje nie ma sie co przejmowac jednym "potknieciem". Sprawdz cisnienie opon, moze hamulce trzymaja skoro widzisz ze auto jest slabsze na wyzszych obrotach.
Opublikowano

przedewszystkim jak chcesz poprawić post to jest do tego odpowiedzni guzik z prawym górnym rogu posu, a zakładanie nowego tematu. :duh:

co do twojego problemu jak napisał mój poprzednik nie przejmuj się pojedyńczym potknięciem, bo przyczyn może być wiele: zapłon, doprowadzenie paliwa, czujniki. Ja podobny problem przerabiałem niedawno, ale działo mi sie to dłużej i narastająco - winna była sonda lambda.

Jak dalej bedziesz miał ten problem to napisz coś więcej o objawach, bo tylko w ten sposób można dojść do przyczyny.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano
Hmm wystepuje to na zimnym zawsze zimnym silniku zaobserwowalem to np dzisiaj na 3 biegu jak wracale i docisnalem jej to taki chwilowy byl spadek tak samo na 2 i 1 Ulamek sekundy i auto znowu dobrze ciagnelo Wystepuje to tylko na zimnym
Opublikowano

Podlaczam sie do pytania!!! Mam podobne objawy wylacznie na zimnym silniku przez ulamki sekundy. Czyli jak mu daje gazu na zimnym to nie chce dobrze ciagnac :).

Zna ktos odpowiedz????

POZDRAWIAM

Bald Mein Wagen ;)
Opublikowano
Nie powinno sie na zimnym silniku dodawać zbyt dużo gazu, nalezy ruszac delikatnie, niedopuszczalne jest ruszanie na pełnym gazie, jeśli na zimnym silniku na biegu jałowm obtory nie faluja to jest wszystko OK. Lekkie powtarzające sie zadławienie moze byc z powodu zlego doboru mieszanki paliwowwej spowodowane zmianą parametów sondy lambda. Taka sonda pada najczesciej wtedy gdy doprowadza sie do zupelnego wypróznienia benz z baku, lub wtedy gdy silnik nie mozna uruchomic np. z powodu uszkodzonego zaplonu, silnik zostaje zalany paliwem i po udanej probie uruchomienia silnika nastepuje czesciowe uszkodzenie katalizatora razem z sondą, która razem z komputerem odpowiada za sklad mieszanki paliwowej w kazdych warunkach pracy silnika. Proponuje podjechac do stacji kontroli pojazdów i sprawdzić CO w spalinach jesli jest OK to sonda jest sprawna.