Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z hamulcami w mojej buni. Z dnia na dzień zaczęła mi sciągać przy hamowani na lewo. Przy mocnym hamowaniu jest ok, abs się włączy i idzie prosto, ale przy zwalnianiu np. ze 120km/h ucieka na lewy pas. Klocki już były liche więc dziś wymieniłem, ale dalej jest to samo. Cisnienie w oponach jest ok, dwa razy sprawdzałem. Po wymianie klocków pedał hamulca wpada mi do końca. Jest tak, naciskam hamluec i jak trzymam przyciskając to pedał sobie wpada i wpada. Ogólnie hamuje ale ten pedał jest dziwny. Klocki wymieniłem wciskając tłoczki, płyn jest i nie ucieka. I teraz nie dość, że dalej sciąga to hamulec jest do dupy. Czy miał ktoś podobny przypadek. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Opublikowano
bylo rozebrac zacisk i kupic zestaw naprawczy moze ktorys tloczek sie zaciera albo cieknie tez tak mialem u siebie zregenerowalem zaciski i ok zdziwilem sie troche bo stare ktorych juz nie bylo prawie hamowaly tak ze auto jechalo rowno a nowe tak ze sciagalo ale to pomoglo zawsze mozna na geometrie pojechac :cool2: a najlepiej to najpierw na sile hamowania i wtedy bedziesz wiedzial co jest co :norty: mam tez nadzieje ze wyczysciles ladnie piaste aby tarcza rowno przylegala i sparawdziles to czujnikiem na ew. bicie czy tez wywazenie ??
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
jak po naciśnięciu na pedał czujesz że pomalutku idzie coraz niżej to kończą się uszczelki na tłoczku pompy hamulcowej i żeby było ciekawiej to jest taka dolegliwość że nie ubywa płynu bo niema wycieku (chyba że pompa się całkowicie rozszczelni) a co do ściągania przy hamowaniu to najtańszą ale bardzo częstą awarią jest stare wężyki gumowe co idą do zacisków - stare lubią się w środku rozwarstwiać i zatykać , może być też tak że już są tak spękane że zamiast przekazywać ciśnienie same pęcznieją i wtedy też będziesz miał uczucie że pedał jest mięki. zacznij od tych wężyków (przewód hamulcowy elastyczny)