Skocz do zawartości

Cos mi poszlo w tylnim zawieszeniu co to mzoe byc?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam stracha bo na naszych dziurach cos mi mocno pieprznelo w tylnim zawieszeniu. Tylnie lewe kolo stoi teraz pod katem i jak jezdze to mi na zakretach cos okrutnie puka. Kolo sie wykrzywilo ze dolna jego czesc jest wypchnieta bardziej na zewnatrz :/ Pytanie co to bedzie i najgorsze ile mnie to moze kosztowac?
Opublikowano
Siemka. Ja miałem wybite tuleje wahacza wzdłużnego i też na każdym dołku waliło jak nie wiem i tył trochę tańcował. Tylko że moje koło raczej trzymało pion.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Właśnie przestało lać i poszedłem zdjąć kółka i zobaczyć czy coś tam pękło ale szczerze to obie strony wyglądają tak samo. A nadal cholerstwo wali i ta lewa strona jest wykrzywiona. Wali głoąsno na każdej większej dziurze i jak skręcam w prawo z górki wtedy to łupie najbardziej.

Jutro lece do mechensa ma to obejrzeć.

Opublikowano
Stawiam na tuleję wahacza tą przy progu.Mogłeś ją wyrwać a ręcznie ciężko sprawdzić czy to właśnie ona. trzeba z kanału łomikiem najlepiej i przy podniesionym tyle choć i na nie podniesionym da się zuważyć. Pamiętaj jak to ona to na mus zbierzność ustawić bo bedzie tańcować :lol:
http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

No to bylem u "mojego zaufanego mechensa" wzial fure na podnosnik i diagnoza roz#^%ane tuleje (chyba nr 4 z http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=33_1004&hg=33&fg=30 ) w kazdym razie to ta ktora mocuje wachacz do nadwozia najbardziej z przodu. Kupilem juz dwie tulejki po 37 zł. Teraz tylko problem robocizny. Ten moj mi krzyknal 150 zł za strone i mowi ze i tak zeszedl z ceny. Cos czuje ze to jest za duzo. Ile taka wymiana moze kosztowac?

Bylem w innym zakladzie wytlumaczylem co i jak i mi krzykneli 100 zł za strone. Chyba pojade tam bo zaklad specjalizujacy sie w naprawie zawieszen niby.

Opublikowano

O kurcze to te mechaniory sobie wołaja. Z twojego opisu wnioskuję że nie masz garażu a na powietrzu to robić to trochę nie bardzo. Nie jest to trudne i można to zrobić na aucie, gdzieś w necie był opis ze zdjęciami jak to się robi. Ja wymieniałem sam lecz i tak ściagałem cały wahacz tylny więc miałem łatwiej. Można to zrobić za pomoca odpowiedniej długości śruby no ale niestety trochę pojęcia trzeba mieć, laik tego raczej nie zrobi. Nic tylko jedż do mechanika i potarguj się trochę może za 150 zeta zmienią Ci obie.

Powodzenia

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
To tak jak ci mówiłem poszła ta tuleja. A co do ceny to są różne ale tak szczerze mówiąc to jest troszkę z tym zabawy zazwyczaj wyciągają cały wahacz a i czas pracy jest dość długi. A tą cenę co ci powiedzieli to z ustawieniem zbieżności? Ja płaciłem za obie strony 150zl + ustawienie
http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano
To tak jak ci mówiłem poszła ta tuleja. A co do ceny to są różne ale tak szczerze mówiąc to jest troszkę z tym zabawy zazwyczaj wyciągają cały wahacz a i czas pracy jest dość długi. A tą cenę co ci powiedzieli to z ustawieniem zbieżności? Ja płaciłem za obie strony 150zl + ustawienie

Pierwszy moj mechens mowil ze da rade bez ustawienia zbieznosci, a ten drugi zaklad to raczje sama wymiana 2 stron 200 zł. A wiesz ten moj ziomek za dwie strony chce 300 zł bez zbieznosci!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwszy moj mechens mowil ze da rade bez ustawienia zbieznosci, a ten drugi zaklad to raczje sama wymiana 2 stron 200 zł. A wiesz ten moj ziomek za dwie strony chce 300 zł bez zbieznosci!

Nie da się tego bez ustawiania zbieżności chyba że myśli o poznaczeniu i przykręceniu spowrotem tak samo ale to daruj sobie takiego fachowca. Roboty z tym jest od cholery bo jak ktoś wymontowuje wachacz to trzeba nawet odpowietrzać hamulce, nie mówiąc o regulacji ręcznego, odkręcania połosi itp.