Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich użytkowników e-46 328i.

Mam do Was ogromną prośbę. Noszę się z zamiarem kupna takiego właśnie cud - pojazdu (sedan). Rocznik 1998/99. Na więcej nie pozwalaja fundusze, a czekać dłużej nie mam już siły.. :mad2:

Chciałbym usłyszeć Wasze opinie, o drodzy użytkownicy :) , na temat tego auta.

Wiem, że ten dźwięk tego motoru to piękna melodia dla ucha, a i dobrymi osiągami się charakteryzuje :twisted: , ale zapewne autko ma też jakieś wady.

1. Chciałbym się dowiedzieć zwłaszcza więcej o układzie napędowym i przeniesienia napędu(znam parametry). Czy jest awaryjny, czy części zamienne są drogie? Ogólnie koszty utrzymania mnie interesują.

2. Spalanie - wiadomo - to jest benzyna. Chyba średni poziom 10l/100km to norma? Lejecie 95 czy 98 (jakie różnice odczuwacie?)?

Nie chcę gazować auta, ale jeśli będzie mi cięzko utrzymać, to pomysle nad tym. Wiem, że powiecie, że aby sie bawić to trzeba mieć kase. Nie trafi to jednak do mnie, gdyż nie ma to jak benzynowy R6...:modlitwa:

W takim razie pytam: czy jest ktoś kto zagazował ten silnik? Czy są jakieś problemy z nim?

3. Najważniejszy punkt - na co zwracać uwagę przy kupne właśnie tego modelu?

Mam nadzieję, że mój temat nie jest za długi i że ktoś podzieli się wiedzą.

Edytowane przez barteq
Opublikowano

Mam E36 328 ale na dwa pytanie moge ci odpowiedziec:

-Silnik podobno brzmi ladnie. Podobno, bo w srodku na standardowym wydechu go wlasciwie nie slysze, nawet przy butowaniu.

-10 litrow spali poza miastem, przy szybkiej ale bez rajdowania jezdzie. W miescie 12-14, zalezy jak jezdzisz.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano

Hm 10l to tylko trasa i nie zawsze. Zależy też od skrzyni i jazdy wady jak każde 8-9 letnie auto też zależy kto je użytkował jak serwisował.

Na co zwracać uwagę najlepiej sprawdzić w ASO to po pierwsze zwłaszcza poduchy czy nie ma przypadkiem pustych, no i oczywiście zbieżność resztę czyli stan zużycia można samemu ocenić dobra rada wziąc kogoś kto nie napali się na BMW bo wtedy do rozsądek umyka .

Co do zagazowania masz na myśli zatarcie silnika ?/

Sambo mą religią mata moim niebem

"Rickson"

Opublikowano
Generalnie ładny tip tronik mi zwiał i nie chciało mi się już czekać 328 jest ok

"Rickson"

Opublikowano

Czesc, Spalanie to w zaleznosci jak jezdzisz ale spokojnie w trasie tak jednostajnym tempem bez pokazywania mocy niewiele powyzej 7 jest do osiagniecia (wczoraj zrobilem taki wynik jak wracalem od rodziny w tempe spacerowym bo taki ruch). Normalnie jadac to tak ok 8 wezmie. Jak jedziesz miedzy 160-180 to pod 10 wychodzi (do tego jeszcze dociskasz sobie pod v maxa :D ). Po miescie hmmm... pewnie 12 wezmie. Nie jezdzilem nigdy calym zbiornikiem po miescie, zawsze sie jakies 100-180km na trasie zrobilo ale nigdy nei spalil wiecej niz 13 nawet jak 90 % jazdy to byly wyscigi. Co do osiagow to nie sa takie zle zwazywszy na moc i mase pojazdu jednak z e46 lepiej do e36 sie nie przystawiaj :twisted: :twisted2: Milego uzytkowania.

A gazu nie zakladaj. musialbys duzo, bardzo duzo jezdzic zeby sie zwrocilo a poza tym wyzsze koszty badan technicznych, dodatkowe przeglady, zawsze cos sie sypnie niby nie od gazu ale w innych autach tak sie nie dzieje itp. itd. Wiem bo mialem sekwencje w poprzednim wymiataczu ;)

Jestem jak Media Markt.... Nie dla idiotów :P
Opublikowano
Nie rób mi tego gaz do BMW to profanacja chociaż z ciężkim bólem sam płace na wachę, mniej piwka poprostu. ^^

"Rickson"